Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Laurens Ziekenhuis (1962)

Laurens Ziekenhuis (1962)

Historie van het ziekenhuis in Breda
Na de bevrijding komen de nieuwbouwplannen weer op tafel. Er wordt besloten om geen nieuw ziekenhuis te bouwen, maar uit te breiden met twee vleugels, de bejaardenafdelingen te sluiten en de vrijkomende ruimte ook voor zieken te gebruiken. Zo kan in 1962 een geheel vernieuwd, uitgebreid en modern ziekenhuis geopend worden: het Sint Laurens Ziekenhuis met 307 bedden.

Aan het eind van de jaren zestig wordt duidelijk dat ook ziekenhuizen van deze grootte té klein. Zij kunnen niet alle investeringen doen die nodig zijn voor moderne behandel- en onderzoeksmethoden. Daarbij worden ook de beddenaantallen teruggebracht omdat patiënten steeds korter in het ziekenhuis liggen. Dat komt door de moderne behandelingen. Daarmee komt in Breda onderling overleg op gang tussen de 4 ziekenhuizen over schaalvergroting. Dat leidt tot heftige discussies en onderhandelingen.

In 1986 zal het katholieke Laurens Ziekenhuis fuseren met het protestante Diaconessenhuis, dat dan ongeveer even groot is. Veel specialisten werken bovendien al in beide ziekenhuizen. Het nieuwe ziekenhuis gaat Interconfessioneel Ziekenhuis De Baronie heten.

Lees meer over De Baronie

Na de bevrijding komen de nieuwbouwplannen weer op tafel.

Cock Gorisse, auteur 200 jaar zorg in de regio
Gang met entree
Entree Laurens Ziekenhuis 1963
Gang met bureau's en deur
Receptie Laurens Ziekenhuis 1963
Laurens Ziekenhuis 1975 voorkant met rode zonneschermen
Laurens Ziekenhuis 1975
Laurens Ziekenhuis 1977 voorkant met rode zonneschermen
Laurens Ziekenhuis 1977

Meer lezen over de geschiedenis van Amphia?

Ga naar pagina Historie

Label