Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Interconfessioneel Ziekenhuis De Baronie (1986)

Interconfessioneel Ziekenhuis De Baronie (1986)

Historie van het ziekenhuis in Breda
Het ziekenhuis ontstaat uit een fusie tussen het Laurens Ziekenhuis en het Diaconessenhuis. Vanaf oktober 1986 wordt gezamenlijk vergaderd, en per januari 1987 is ook de boekhouding gezamenlijk. Het oude Laurens Ziekenhuis zal worden gesloten, bij het voormalige Diaconessenhuis komt nieuwbouw. Eind 1993 is die klaar. In het nieuwe huis is al rekening gehouden met de verschuiving van klinische naar poliklinische zorg.

Het Baronie Ziekenhuis heeft nu ongeveer 500 bedden. Dat is groot genoeg om ook medisch specialisten op te kunnen leiden. In 1996 zijn voor het eerst enkele opleidingsplaatsen toegewezen.

Ondertussen gaan de fusiebesprekingen met het Ignatius Ziekenhuis en het Pasteur Ziekenhuis door. Er is vooral veel weerstand bij de medische staf. Het Baronie Ziekenhuis wil twee gelijkwaardige ziekenhuislocaties in Breda en één vestiging in Oosterhout. Elke locatie zou zijn eigen specialismen moeten krijgen. Er volgt een jarenlange discussie. Onder druk van de rijksoverheid komt de fusie tussen de drie partners uiteindelijk tot stand. In 2000 wordt al een gezamenlijk jaarverslag uitgebracht. In 2001 wordt de fusie tot Amphia Ziekenhuis ook juridisch afgerond.

Het ziekenhuis wordt nu ‘Amphia, locatie Langendijk’ genoemd.

Lees meer over Amphia

Het ziekenhuis is groot genoeg om ook medisch specialisten op te kunnen leiden.

Cock Gorisse, auteur 200 jaar zorg in de regio
Portier
Portier
Patiënt in bed aan telefoon
Patiënt aan de telefoon, 1995
Patiënt wordt verhuisd
Patiënt wordt verhuisd, 1993
Moeder en kind lopen door de gang
Moeder en kind naar het ziekenhuis, 1997
Mensen werken in de keuken
Keuken, 1990

Meer lezen over de geschiedenis van Amphia?

Ga naar pagina Historie

Label