Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Geheugenklachten
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Geheugenklachten

De polikliniek in Breda:
Amphia 
Molengracht 21
4818 CK Breda

Polikliniek
Route 106
Maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 16:30 uur
Afdelingsnummer: (076) 595 1047

De polikliniek in Oosterhout:
Amphia 
Pasteurlaan 9
4901 DH Oosterhout

Polikliniek
Route 9
Maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 16:30 uur
Afdelingsnummer: (076) 595 1047

Toenemende klachten van het geheugen

Geheugenproblemen kunnen ervoor zorgen dat u bijvoorbeeld moeite heeft met het onthouden, niet meer weet hoe een apparaat werkt, niet goed op woorden kan komen, uw dagelijkse bezigheden niet meer zo goed uit kan voeren, moeite heeft met plannen wat u op een dag wilt doen, sombere gevoelens en/ of concentratieproblemen ervaart.

Een veel gestelde vraag is of de geheugenproblemen wijzen op een beginnende dementie. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld  een niet goed werkende schildklier of een depressie. Om de oorzaak en de ernst van uw geheugenklachten te onderzoeken heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of de geriater heeft besloten u poliklinische te vervolgen na een opname in het ziekenhuis.

Met u en een ervaren team van verschillende zorgverleners werken we samen

Uw klachten worden tot in detail bevraagt in een gesprek met u en uw familie/ mantelzorger. Er wordt o.a. een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en een korte geheugentest afgenomen. Het kan zijn dat de geriater nog aanvullende onderzoeken afspreekt om de oorzaak van uw klachten vast te kunnen stellen. Het aanvullend onderzoek kan bestaan uit een scan van uw hersenen en/of een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek.

Tijdens het neuropsychologisch onderzoek worden uw klachten besproken en vervolgens worden er testen afgenomen om het cognitief functioneren (o.a geheugen, de taal, waarneming, tempo, concentratie) in kaart te brengen. Er zijn ook testmogelijkheden als u anderstalig of laaggeletterd bent. Op uw eigen niveau en eigen taal wordt u getest waardoor er een betrouwbare diagnose gesteld wordt. Meer informatie over het onderzoek ga naar https://www.amphia.nl/folders/geriatrie-neuropsychologisch-onderzoek

Voor de uitslag van de onderzoeken en of er een behandeling mogelijk is, heeft u een gesprek met uw geriater.

Wat kan de uitslag zijn?

  • Uw geheugen is niet slechter dan u op grond van uw leeftijd mag verwachten.
  • Uw geheugenklachten zijn het gevolg van een lichamelijke aandoening. De geheugenstoornissen kunnen bijvoorbeeld een symptoom zijn van een schildklierziekte waarvoor u verder behandeld wordt.
  • Uw geheugen werkt minder goed dan bij uw leeftijdsgenoten, u heeft een Mild Cognitive Impairment (MCI).
  • U heeft een dementie.
  • U heeft een depressie.

Meer informatie voor u

Meer lezen over geriatrie in Amphia?

Ga naar afdeling Geriatrie

Label