Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Schildklierpolikliniek

In onze Schildklierpolikliniek behandelen wij u met klachten aan uw schildklier. De schildklier is een klier in uw hals die een hormoon aanmaakt, waardoor uw lichaam van voedsel energie maakt. Dat noemen we stofwisseling.

Werkt uw schildklier te snel? Dan maakt uw lichaam te veel van het hormoon aan. Bijvoorbeeld bij de ziekte van Graves. De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Uw immuunsysteem beschermt u tegen bacteriën, schimmels en virussen. Maar bij een auto-immuunziekte werkt uw immuunsysteem niet goed. Hierdoor worden ook gezonde delen van uw lichaam door uw immuunsysteem aangevallen. De medische naam voor een schildklier die te snel werkt is hyperthyreoïdie.

Een schildklier werkt soms juist te langzaam. Dat noemen we hypothyreoïdie.

Uw behandeling

We hebben veel ervaring met de behandeling van mensen met schildklierkanker en schildklierknobbels (schildkliernodi). Een schildklierknobbel ziet en voelt u in uw hals. Een schildklierknobbel komt vaak voor en heeft verschillende oorzaken. Die onderzoeken we.

U wordt bij klachten aan uw schildklier behandeld door een internist-endocrinoloog of verpleegkundig specialist. We werken daarbij samen met een oogartschirurggynaecoloog en nucleair geneeskundige. Een nucleair geneeskundige onderzoekt de functie van uw organen. Soms is het nodig om patiënten met een kleine hoeveelheid radioactief jodium te behandelen. Bijvoorbeeld bij sommige vormen van hyperthyreoïdie en schildklierkanker. Dit wordt schildklierscintigrafie genoemd. Hiermee wordt het mogelijk om uw schildklier goed te bekijken via een beeldscherm.

We bespreken uw behandeling binnen een team van verschillende specialisten. Bijvoorbeeld de internist-endocrinoloog, internist-oncoloog, hoofd-hals-chirurg, nucleair geneeskundige, radiotherapeut, patholoog en radioloog.

Oogziekte van Graves

Bij een schildklierziekte komt ook wel de oogziekte van Graves voor. In Amphia controleren de internist-endocrinoloog (of specialist) en de oogarts u tijdens het spreekuur. Zij sluiten de behandelingen van uw schildklier en de oogziekte goed op elkaar aan. Op de Schildklierpolikliniek werken we ook samen met de oogartsen van het AMC in Amsterdam. Een paar keer per jaar organiseren we samen een spreekuur. Ook een kaakchirurg en een oogarts van het AMC werken daaraan mee. Wilt u meer weten over de oogziekte van Graves?

Ga naar oogziekte van Graves

Zwanger (worden)?

Bent u zwanger? Of wilt u graag zwanger worden? Dan is het belangrijk dat u goed voorbereid bent op de behandeling van uw schildklierziekte. In onze polikliniek helpen wij u graag. We hebben veel ervaring met de behandeling van hyper- en hypothyreoïdie in de zwangerschap. En werken veel samen met de gynaecoloog.

Samenwerking

Wij onderzoeken schildklierziekten bijvoorbeeld met bloedonderzoek, echografie en een schildklierscan. Bij de onderzoeken werken we samen met de volgende afdelingen:

Meer informatie voor u

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 50 72

Label