Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Dongemond Sint-Theresia (1955)

Dongemond Sint-Theresia (1955)

Historie van het ziekenhuis in Raamsdonksveer
Tijdens de oorlog is een deel van het Sint-Theresiagesticht zwaar beschadigd geraakt. Het wordt opgeknapt en de ziekenhuisfunctie van het Sint-Agnes (Geertruidenberg) wordt overgenomen. In die tijd verandert ook de naam in Dongemond Sint-Theresia.

Begin jaren '60 wordt voor het eerst gesproken over samenwerking met Oosterhout. Maar eerst wordt het ziekenhuis flink uitgebreid en gemoderniseerd. In 1977 geeft het ministerie Dongemond-Theresia toestemming voor de verbouwing van de kapel tot operatieruimte. Maar alleen als het gaat fuseren met het Sint Jozeph Ziekenhuis in Oosterhout. Het Dongemond Sint-Theresia zou dan na de fusie worden gesloten.

Hierop ontstaat in Raamsdonksveer grote commotie. Niet alleen ziekenhuisbestuur, directie, medische staf en personeel, maar ook de gemeente, maatschappelijke organisaties en politieke partijen voeren een jarenlange strijd om het ziekenhuis voor Raamsdonksveer te behouden.

Dat helpt niet. Op 1 januari 1990 is de fusie een feit. Het ziekenhuis wordt gesloten, de zorg wordt vanaf dan in Oosterhout verleend. Het nieuwe ziekenhuis krijgt de naam Pasteurziekenhuis.

Lees meer over het Pasteurziekenhuis

De kapel mag worden verbouwd tot operatieruimte, maar alleen als het gaat fuseren.

Cock Gorisse, auteur 200 jaar zorg in de regio

Meer lezen over de geschiedenis van Amphia?

Ga naar pagina Historie

Label