Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

IBD centrum

IBD staat voor “inflammatory bowel disease”, de Engelse term voor een chronische ontstekingsziekte van de darm (inflammatoire darmziekte). De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn allebei inflammatoire darmziektes worden hierdoor IBD genoemd.

De ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kan op elke leeftijd ontstaan. Artsen en verpleegkundigen van de afdeling Maag-Darm-Leverziekten en Kindergeneeskunde werken nauw samen om de zorg voor patiënten van alle leeftijden te organiseren.

Het behandelteam van de afdeling Maag-Darm-Leverziekten en de afdeling Kindergeneeskunde is er om je te informeren, begeleiden en behandelen.

Je kunt ons op verschillende manieren bereiken voor vragen of bij klachten.
De polikliniek is op werkdagen dagelijks telefonisch bereikbaar. Voor niet-spoedeisende vragen is er de mogelijkheid om het telefonisch spreekuur voor de IBD-zorg te bellen. Ook kan er via mijnAmphia door middel van een bericht contact opgenomen worden met de polikliniek of de behandelend arts.

Bevolkingsonderzoek

Sinds 2014 werkt de afdeling Maag-Darm-Leverziekten mee in het landelijk bevolkingsonderzoek naar dikke darmkanker. Als er bij dit onderzoek bloed in de ontlasting wordt gevonden, kunt u naar het Amphia ziekenhuis worden verwezen voor een scopie van de dikke darm (coloscopie).

Scopie-onderzoek

Telefonisch spreekuur voor IBD patiënten;
Speciaal voor patiënten met een chronische darmziekte (IBD).
Vaak is er dan behoefte aan meer informatie en begeleiding.
Bij (lichamelijke) klachten en/ of dringende vragen, kan er gebruik gemaakt worden van het verpleegkundig telefonisch spreekuur

Maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 9:00-10:00 uur.
T (076) 595 5052

Een chronische darmziekte

Colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa betekent letterlijk een ontsteking van de dikke darm (colon betekent dikke darm, -itis betekent ontsteking), waarbij zweren gevormd kunnen worden (ulcerosa). Colitis ulcerosa is een chronische ziekte. Dat betekent dat we het niet kunnen genezen. Wel kunnen we de ontsteking in de darm rustig maken met medicijnen. Dat betekent dat u minder last heeft van de ziekte.

Ziekte van Crohn
Bij de ziekte van Crohn kunnen de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken zijn. Ook kan er sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal zoals de maag of slokdarm. Deze ziekte kan voorkomen vanaf de mond tot aan de anus. De oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet helemaal bekend. In elk geval is er sprake van een sterke reactie van het afweersysteem. Daarom wordt de ziekte van Crohn ook wel een auto-immuunziekte genoemd.

Voor meer informatie over colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn verwijzen wij u naar de site van de patiëntenvereniging Crohn & Colitis NL. Hier vindt u ook veel informatie over de ziekte, de onderzoeken en ervaringen van anderen.

Meer informatie voor u

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 50 71

Label