Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Oesophagusscopie en gastroscopie met narcose
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Oesophagusscopie en gastroscopie met narcose

Binnenkort komt u met uw kind naar Amphia voor een inwendig onderzoek van de slokdarm en eventueel de maag. Omdat het onderzoek plaatsvindt onder narcose, raden wij u aan ook de folder over anesthesie goed door te lezen. Zodra de datum van het onderzoek bekend is, nemen wij contact met u op voor het maken van twee afspraken: één voor het anesthesiespreekuur wanneer u daar nog niet bent geweest, en één voor het onderzoek.

Onbekend kan heel eng zijn!
Wanneer een kind een onderzoek of een behandeling in het ziekenhuis moet ondergaan, wint angst het vaak van de normale nieuwsgierigheid. Het is van belang dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert en geeft u uw kind de mogelijkheid zich voor te bereiden op dat wat komen gaat.

Het doel van het onderzoek
Door middel van dit onderzoek probeert de arts te ontdekken waardoor de klachten van uw kind zijn ontstaan. De arts bekijkt het slijmvlies van de slokdarm (oesophagusscopie) met behulp van een buigzame slang (endoscoop) waardoor licht naar binnen schijnt. Via deze slang kan de arts ook heel kleine stukjes slijmvlies wegnemen (biopsie) uit de slokdarm om te laten onderzoeken. Meestal wordt tegelijkertijd ook de maag bekeken (gastroscopie). Het onderzoek wordt herhaald om te zien of de toestand van de slokdarm is veranderd of verbeterd ten opzichte van het eerste onderzoek.

Specifieke voorbereiding
Omdat uw kind onder narcose (anesthesie) wordt onderzocht, moet hij/zij voor het onderzoek nuchter zijn. Uw kind mag dus niets eten en drinken vanaf 24.00 uur.

De dag van het onderzoek
Op de afgesproken tijd meldt u zich met uw kind bij de kinderafdeling van het ziekenhuis. Wanneer uw kind aan de beurt is, worden u en uw kind door een verpleegkundige naar de operatiekamer gebracht. De anesthesist brengt uw kind onder narcose. Als uw kind slaapt, gaat u naar de ouderkamer van de afdeling. U kunt hier een kopje koffie/thee drinken terwijl u op uw kind wacht.

Het onderzoek duurt ongeveer een 15-20 minuten. Na afloop van het onderzoek wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht, een verpleegkundige brengt u daarheen. De anesthesist bepaalt wanneer uw kind weer naar de afdeling Dagverpleging wordt gebracht.

Na toestemming van de verpleegkundige mag uw kind weer iets drinken. Meestal is dat ongeveer twee uur na het onderzoek. Het is mogelijk dat uw kind misselijk is, pijn heeft of moeite heeft met slikken. Spoor uw kind aan om boertjes te laten, dat kan wat verlichting geven. Later op de dag komen de gastro-enteroloog en de anesthesist kijken hoe het met uw kind gaat. Na toestemming van beide artsen mag uw kind mee naar huis.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt uw kind op de zij op een onderzoektafel. De scoop wordt door de mond naar binnen geschoven om de slokdarm en eventueel de maag te kunnen bekijken op een scherm. Meestal wordt er tijdens het onderzoek via de scoop een beetje lucht ingeblazen.

Nazorg
Uw kind kan zich na het onderzoek nog een beetje naar voelen of misselijk zijn. Als uw kind moet spugen, kunt u eventueel kleine bloedspoortjes in het braaksel aantreffen. U hoeft zich hier geen zorgen om te maken. Mocht het meer worden, of maakt u zich toch ongerust, neemt u dan contact met ons op.

De uitslag
Na het onderzoek vertelt de arts u zijn eerste indruk of een voorlopige uitslag. Om de verdere uitslagen van het onderzoek te bespreken, verwachten wij u op het spreekuur. U maakt hiervoor een aparte afspraak. Soms kan het ook een telefonische afspraak betreffen.

U kunt uw kind vertellen dat

  • hij/zij voor één dag naar het ziekenhuis moet, maar dat u erbij blijft om voor hem of haar te zorgen;
  • de arts hem/haar in een speciale slaap maakt en hij/zij daarom niets mag eten en drinken;
  • de speciale slaap ervoor zorgt dat hij/zij niets van het onderzoek merkt;
  • hij of zij zich na het onderzoek misselijk kan voelen en misschien een beetje pijn heeft bij het slikken
  • het helpt om na het onderzoek boertjes te laten;
  • hij of zij een paar uur na het onderzoek weer mag drinken;
  • het uitspugen van een beetje bloed niet erg is;
  • hij/zij weer naar huis mag als de artsen dat goed vinden.

Tot slot
Een oesophagusscopie en/of gastroscopie onder narcose is een vervelend onderzoek. Achteraf kan uw kind nog pijn hebben. Brengt u uw kind daarom met een taxi of eigen vervoer (auto) naar huis. In het laatste geval dient er, buiten de bestuurder, iemand bij te zijn om uw kind te begeleiden.

Nog vragen
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neemt u dan contact op met de kinderafdeling. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 uur tot 17.00 uur. Het telefoonnummer is: 076-595 2701.

Verklarende woordenlijst

  • Oesophagusscopie: het onderzoek van de slokdarm
  • Gastroscopie: het onderzoek van de maag
  • Biopsie: het wegnemen van stukjes slijmvlies of weefsel.
  • Biopsie: het wegnemen van stukjes slijmvlies of weefsel.
  • Scoop: de kijker waarmee foto’s, dia´s of videofilms gemaakt worden.

Meer lezen over kindergeneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Kindergeneeskunde

Label