Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Sigmoïdoscopie met roesje
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Sigmoïdoscopie met roesje

Sigmoïdoscopie

met roesje

Inleiding
Binnenkort wordt u in Amphia verwacht voor een sigmoïdoscopie. In deze folder geven we u belangrijke informatie over het onderzoek en over de voorbereidingen die u hiervoor dient te treffen. Ook leest u wat u op de dag van het onderzoek en na afloop kunt verwachten.

Wat is een sigmoïdoscopie?
Door middel van een sigmoïdoscopie wordt het slijmvlies (de binnen-bekleding) van uw endeldarm en het laatste deel van uw dikke darm bekeken (totaal ongeveer 50 cm lang). Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (endoscoop) waarvan de tip bestuurbaar is. Aan het uiteinde van de slang zit een lampje dat de binnenkant van uw darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een monitor te volgen is. Het onderzoek vindt plaats op het endoscopie centrum.

Een roesje - belangrijke informatie!
Een roesje is een slaapmiddel. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Het is geen narcose. Als u een roesje krijgt is het volgende van groot belang om het onderzoek door te kunnen laten gaan:

U mag na een 'roesje' zelf 24 uur lang niet aan het verkeer deelnemen. U mag dus alleen onder begeleiding van een volwassene naar huis. Uw begeleider haalt u op bij de dagbehandeling en zorgt dat u veilig thuis komt. Gebruik maken van het openbaar vervoer of taxi is ook NIET TOEGESTAAN zonder begeleiding. Heeft u geen begeleiding geregeld, dan kan het onderzoek NIET plaatsvinden!

Door het slaapmiddel kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf worden. U mag 24 uur lang geen machines bedienen en belangrijke beslissingen nemen raden wij af. U mag op de dag van het onderzoek geen alcohol gebruiken.

Belangrijke instructies voor het onderzoek
Om de dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken moet deze helemaal schoon zijn. Dit zult u in de dagen voorafgaand aan het onderzoek zelf thuis moeten doen. U krijgt hiervoor een laxeermiddel, en afhankelijk van of het onderzoek in de ochtend of middag plaatsvindt, volgt u het bijbehorend voedings- en medicatie schema welke u verderop in deze folder kunt vinden. Heel soms, en enkel als uw arts dit op voorhand duidelijk heeft afgesproken, hoeft u niet op voorhand te laxeren, maar zult u op de dag van het onderzoek zelf worden voorbereid op de dagbehandeling met behulp van een klysma (spoeling via de anus). U volgt dan de instructies tot aan het laxeerschema. Het is zéér belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt! Als de darm niet goed schoon is kunnen afwijkingen over het hoofd worden gezien. Tevens kan het onderzoek hierdoor langer duren en pijnlijker zijn. Bij ernstige verontreiniging kan de arts zelfs besuiten het onderzoek te staken.

Het onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij het Endoscopiecentrum. Omdat u een roesje krijgt wordt u opgehaald uit de wachtkamer en naar de dagbehandeling gebracht. Hier krijgt u een infuusnaaldje als voorbereiding van het roesje. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de endoscopieassistent en naar de onderzoekskamer gebracht.
Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Via het infuus krijgt u het roesje toegediend. Het slaapmiddel kan uw bewustzijn, uw reactievermogen en uw ademhaling beïnvloeden. Daarom wordt uw hartslag, zuurstofgehalte in het bloed en de bloeddruk gecontroleerd.
De arts brengt de endoscoop voorzichtig de dikke darm in tot aan de aansluiting met de dunne darm. Het uitbochten van de darmen met de endoscoop kan gevoelig zijn. Tijdens het onderzoek wordt er lucht in de darmen geblazen, zodat de darm zich kan ontplooien. Soms is dit wat pijnlijk.

Als u een wind laat, zakt de pijn meestal af. Het is het beste als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. De endoscopie-assistent zal u hiervoor aanwijzingen geven. Tijdens het terugtrekken van de endoscoop wordt het slijmvlies van de darm nauwkeurig bekeken. Ook kan er een stukje weefsel worden weggenomen (biopt), of en poliep worden verwijderd. Dit is niet pijnlijk, maar kan soms wel wat bloedverlies geven. Het afgenomen weefsel wordt naar het laboratorium opgestuurd voor verder onderzoek.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u het best proberen de ingeblazen lucht kwijt te raken. Winderigheid is normaal en helpt een gevoel van kramp te laten verdwijnen. De krampen en eventuele pijn verdwijnen meestal binnen enkele uren.

Uitslag van het onderzoek
De arts die het onderzoek uitvoert of de verpleegkundige van de dagbehandeling vertelt wat er gezien is. Mocht er weefsel bij u zijn afgenomen, dan duurt het enkele dagen eer de uitslag daarvan bekend is. Zowel de definitieve uitslag van het onderzoek, als van het afgenomen weefsel, hoort u:

 • Als u via de huisarts bent verwezen, via uw huisarts.
 • Als u via de specialist bent verwezen, van de specialist op de polikliniek.
 • Als u bent opgenomen, van uw behandelend arts.

Mogelijke complicaties
Een sigmoïdoscopie is een veilig onderzoek. Complicaties komen niet vaak voor (in minder dan 1% van het aantal onderzoeken). Complicaties die kunnen optreden zijn bloedingen of een scheurtje in de darm (perforatie). Deze complicaties kunnen vooral optreden na het verwijderen van poliepen. In enkele gevallen kan een complicatie leiden tot een ziekenhuisopname en soms tot een operatie.

Wij willen vragen alert te zijn en direct contact met het endoscopiecentrum op te nemen in geval van:

 • toenemende buikpijn;
 • koorts;
 • voortdurend bloedverlies (na een biopt is het normaal dat u een klein beetje bloed verliest).

Contact
Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie of bent u verhinderd? Neem contact op met het endoscopiecentrum Molengracht: T (076) 595 50 71

Buiten kantooruren kunt u met spoedvragen de Spoedeisende Hulp bellen via het algemene nummer van het ziekenhuis: T (076) 595 50 00.

Schema ter voorbereiding op uw onderzoek - voeding en medicatie
Ter voorbereiding op uw onderzoek heeft u voor het reinigen van uw darmen picoprep voorgeschreven gekregen. Net als bij andere medicijnen, wordt bij aflevering van picoprep een bijsluit bijgevoegd. De instructies zoals in de bijsluiter van het middel staan, wijken wat af van de instructies in deze folder.
Wij verzoeken u met klem om alleen de instructies van deze folder op te volgen! Alleen het gebruik van picoprep is niet voldoende voor het reinigen van uw darmen, volg ook deze instructies goed op:

1 week voor het onderzoek

 • Vanaf 4 dagen voor het onderzoek moet u een licht verteerbaar dieet gebruiken, dat wil zeggen zonder pitten of zaden.Deze pitten en zaden kunnen ervoor zorgen dat de endoscoop verstopt raakt.
 • Gebruikt u ijzertabletten (Ferro-gradumet® of Ferrofumaraat®) dan moet u daar 1 week van tevoren mee stoppen.
 • Bent u diabetespatiënt? Bespreek met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of insulinedosering moet aanpassen.
 • Sommige bloedverdunnende medicijnen moeten in overleg met uw arts enkele dagen van te voren worden gestopt.

Bespreek het stoppen met bloedverdunners goed met uw arts! Het is belangrijk dat u het stoppen van uw bloedverdunnende medicijnen vooraf goed met uw arts heeft besproken. Soms is het nameljk te gevaarlijk om met bloedverdunners te stoppen.

4 dagen voor het onderzoek
Vanaf nu een licht verteerbaar en vezelarm dieet gebruiken zonder pitten en/of zaden. Hieronder leest u wat u hierbij wel en niet mag eten.

Wat mag u niet eten:

 • Producten met zaden of pitten. Ook in tomaten, kiwi's, komkommers etc. zitten pitjes/zaden dus ook deze mag u niet eten.
 • Volkoren graanproducten zoals brood met zaden en volkerenbrood.
 • Volkoren- en meergranen pasta en zilvervliesrijst.
 • Groenten: asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, maïs, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika en rauwkost.
 • Fruit: sinaasappel, grapefruit, mandarijnen, kiwi's, bramen, druiven, aardbeien en gedroogde vruchten.

Wat mag u wel eten:

 • Beschuit, wit- of lichtbruinbrood met margarine of boter.
 • Magere vleeswaren, gekookt ei, hagelslag, chocoladepastam honing, stroop en jam zonder pitjes.
 • Groenten: gaar gekookt zoals jonge bietjes, bloemkool, broccoliroosjes en worteltjes.
 • Warme maaltijd: soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (zonder groenten), aardappelen, witte rijst, pasta, licht gebraden mager vlees, vis of kip (zonder vel).
 • Dessert: vla, pudding, kwart of yoghurt.

Incontinentie materiaal
Het laxeren (leegmaken van de darmen) voor een darmonderzoek gaat gepaard met waterdunne diarree. Uw darm moet immers goed schoon worden gespoeld. Alleen als de darm schoon is kan deze goed worden onderzocht. Wij raden u daarom aan te overwegen om incontinentie materiaal in huis te halen voordat u met de voorbereiding start. Dit incontinentie materiaal is verkrijgbaar bij de drogist.

Op de dag voor en van het onderzoek
Afhankelijk van of uw onderzoek in de ochtend of middag staat ingepland, moet u het ochtend of middagschema volgen voor wat betreft eten en drinken en het innemen van de zakjes picoprep. 

Uw onderzoek vindt in de ochtend plaats (voor 13.00 uur):

 • Vanaf 12.00 uur mag u niets meer eten en alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken, zoals water, koffie en/of thee zonder melk (suiker mag wel), heldere soep, vruchtensap zonder pulp of heldere frisdranken zonder koolzuur. U moet laxeren met twee zakjes Picoprep® en 4 liter heldere vloeistof.
 • Neem om 16.00 uur het eerste zakje picoprep, opgelost in 150 ml (1 limonadeglas) koud water. Roer 2 à 3 minuten en drink het dan direct op. Drink hierna 2 liter heldere vloeistof (14 limonadeglazen) Neem als heldere vloeistof minimaal 1x een heldere bouillon.
 • Neem om 20.00 uur het tweede zakje picoprep en herhaal de procedure. Drink hierna 1,5 liter heldere vloeistof (10 limonadeglazen). Neem als heldere vloeistof minimaal 1x een heldere bouillon.
 • Neem om 22.00 uur de twee tabletten bisacodyl in.

Op de dag van het onderzoek drinkt u om 6.00 uur nog minimaal 1,5 liter heldere vloeistof (4 limonadeglazen). Dit moet uiterlijk 3 uur voor het onderzoek zijn opgedronken.

Uw onderzoek vindt in de middag plaats (na 13.00 uur):

 • De dag voor het onderzoek mag u vanaf 16.00 niets meer eten en alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken, zoals water, koffie en/of thee zonder melk (suiker mag wel), heldere soep, vruchtensap zonder pulp of heldere frisdranken zonder koolzuur.
 • Neem om 20.00 uur het eerste zakje Picoprep®, opgelost in 150 ml (1 limonadeglas) koud water. Roer 2 à 3 minuten. Drink het dan direct op.
  Drink hierna minimaal 2 liter heldere vloeistof (10 long drink glazen of 14 limonadeglazen). Neem als heldere vloeistof minimaal 1 x een heldere bouillon.
 • Neem om 22.00 twee tabletten bisacodyl in.

Op de dag van het onderzoek zelf neemt u het tweede zakje picoprep en herhaal de procedure. Drink hierna minimaal 2 liter heldere vloeistof (10 long drink glazen of 14 limonadeglazen. Neem als heldere vloeistof minimaal 1 x een heldere bouillon. De vloeistof moet uiterlijk 3 uur voor het onderzoek zijn opgedronken.

Medicatie wel of niet innemen?

 • Gebruikt u bloedverdunners? Meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
 • Gebruikt u nog andere medicatie? Overleg dan met uw arts of u deze op de ochtend van het onderzoek wel of niet mag innemen met een slokje water.
 • Bent u diabetespatiënt? Bespreek dan met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of de insulinedosering moet aanpassen.

Wanneer is uw darm schoon?
Uw darm is pas schoon als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt. Drink alle voorgeschreven laxeervloeistof op, ook als u denkt dat de darm al schoon is. Het blijkt dat mensen die minder vloeistof drinken dan de voorgeschreven 4 liter, toch niet goed schoon zijn. Het laxeren kan hoofdpijn veroorzaken. Ook is het mogelijk dat u het kouder heeft dan normaal.

Algemene tips

 • Houd op een briefje bij hoeveel glazen u precies heeft gedronken, of gebruik een maatbeker of fles om precies te meten hoeveel vloeistof u moet drinken. In totaal moet er, naast de Picoprep® oplossing zelf, 4 liter worden gedronken, dat wil zeggen 20 long drink glazen of 27 limonadeglazen.
 • Hoe meer u drinkt, hoe schoner de darm. Dit bepaalt in belangrijke mate hoe succesvol het onderzoek zal verlopen.
 • Staat u ook voor een maagonderzoek gepland? Dan mag u 4 uur voor het onderzoek niets meer drinken. Dus de vloeistof moet u hiervoor opgedronken hebben.
 • Voeg een scheutje suikervrije limonadesiroop of citroensap toe.
 • Gebruik kauwgom tussendoor en tijdens het drinken.
 • Als u een stoma heeft kunt u contact opnemen met de stoma-verpleegkundigen van het ziekenhuis voor gepast opvangmateriaal tijdens het laxeren.
 • Het is normaal als de ontlasting niet direct op gang komt, dit is geen reden tot ongerustheid.
 • Om het meten van de bloeddruk en het inbrengen van het infuusnaaldje te vergemakkelijken kunt u het beste (onder-) kleding dragen met korte mouwen.

Vragen?
Heeft u naar aanleiding van deze voorbereidingen nog vragen? Ervaart u bijvoorbeeld problemen met het drinken van de vloeistof of heeft u last van misselijkheid of braken? Of twijfelt u of uw darm schoon is? Neem dan contact op met het endoscopiecentrum. Voor vragen over medicatie dient u contact op te nemen met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL