Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Dubbel Ballon Enteroscopie Distaal voorbereiding met Kleanprep
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Dubbel Ballon Enteroscopie Distaal voorbereiding met Kleanprep

Distaal

Voorbereiding met Klean-Prep®

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een dubbel ballon enteroscopie (DBE). In deze folder krijgt u meer informatie over het onderzoek, over de voorbereidingen die u dient te treffen, over wat u op de dag van het onderzoek staat te wachten en over wat u na afloop kunt verwachten.

Wat is een DBE?
Door middel van een DBE wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van de dunne darm en eventueel van de dikke darm bekeken. Het onderzoek gebeurt met een speciaal soort flexibele slang (endoscoop) waarvan de tip bestuurbaar is en waarop 2 ballonnen zijn gemonteerd. Hierdoor is het mogelijk om verder in het maag-darmkanaal te kijken dan met een gewone endoscoop. Aan het uiteinde van de endoscoop zit een lampje dat de binnenkant van uw darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een televisiescherm te volgen is. Met deze techniek kan de dunne darm bekeken worden. Het onderzoek kan zowel oraal als rectaal uitgevoerd worden. Uw behandelend arts bespreekt dit met u.

Voorbereiding
Om de dunne darm en eventueel de dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken moet deze helemaal schoon zijn. Dit zult u in de dagen voorafgaand aan het onderzoek zelf thuis moeten doen. Het voorbereidingsschema vindt u aan het einde van deze folder. Het is zéér belangrijk dat u de instructies goed opvolgt. Als de darm niet goed schoon is, kunnen afwijkingen over het hoofd worden gezien. Tevens kan het onderzoek hierdoor langer duren en pijnlijker zijn. In het uiterste geval kan er besloten worden het onderzoek te staken.

Hoe vindt het onderzoek plaats?
U meldt zich bij de balie van het Endoscopiecentrum. U wordt opgenomen op de dagbehandeling waar een infuusnaaldje wordt ingebracht. Vervolgens wordt u naar de onderzoekskamer gebracht. Als het onderzoek via de mond gaat plaatsvinden vragen wij u eventuele losse gebitsdelen uit te doen. Ook zal uw keel dan worden verdoofd met een spray waardoor het lijkt alsof uw keel opgezet is. Dit is slechts een gevoel. Het slikken zal wat moeilijker gaan. De verdoving vermindert de kokhalsreflex. Hierna wordt u gevraagd op uw linkerzijde op een onderzoekstafel plaats te nemen. Tijdens het onderzoek krijgt u een ring tussen uw kaken om de endoscoop te beschermen.

Vervolgens krijgt u via het infuusnaaldje het roesje en een pijnstillend middel toegediend. Tijdens het onderzoek zal uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed in de gaten gehouden worden. Ook zal tijdens het onderzoek via een klein slangetje in de neus (‘neusbrilletje’) extra zuurstof worden toegediend.

De arts schuift de endoscoop voorzichtig door de dunne darm en probeert een zo groot mogelijk deel van dunne darm te bekijken. Het uitbochten van de darmen met de endoscoop kan gevoelig zijn. Tijdens het onderzoek wordt er lucht in de darm geblazen, zodat de darm zich kan ontplooien. Soms is dit wat pijnlijk. Als u een wind laat zakt de pijn meestal af. Het is het beste als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. De verpleegkundige zal u hiervoor aanwijzingen geven.

Tijdens het terugtrekken van de endoscoop maar ook tijdens het opvoeren wordt het slijmvlies van de darm nauwkeurig bekeken. Ook kan er een stukje weefsel worden weggenomen (biopt), of een poliep (paddestoelachtig vormsel) worden verwijderd. Dit is niet pijnlijk, maar kan soms wel wat bloedverlies geven. Het afgenomen weefsel wordt voor verder onderzoek opgevangen. Ook kunnen bloedvaatjes die mogelijk leiden tot bloedverlies uit de darm worden dichtgebrand.

Het onderzoek wordt verricht door een maag-darm-leverarts.

Een 'roesje'
In principe wordt een DBE altijd met een roesje gedaan. Een roesje is geen narcose, u bent zich alleen minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Als een endoscopie met een roesje plaatsvindt dan moet u voor het onderzoek worden opgenomen in het ziekenhuis (meestal op de dagbehandeling) en na het onderzoek nog 1 à 2 uur blijven. U mag na een 'roesje' alleen onder begeleiding van een volwassene naar huis. Hij/zij haalt u op bij de dagbehandeling en zorgt ervoor dat u veilig thuiskomt. U kunt zelf 24 uur niet actief deelnemen aan het verkeer. Ook kunt u zonder begeleiding van een volwassene niet gebruik maken van het openbaar vervoer of taxi. Uw begeleider moet u persoonlijk ophalen van de dagbehandeling (niet in de centrale hal of voor het ziekenhuis). Dit is voor uw eigen veiligheid. Indien dit niet geregeld is, kan het onderzoek niet plaatsvinden.

Na afloop
Na het onderzoek kunt u het best proberen de ingeblazen lucht kwijt te raken. Winderigheid is normaal en helpt een gevoel van kramp of pijn te laten verdwijnen. De pijn of de krampen verdwijnen meestal binnen enkele uren.

Wanneer hoort u de uitslag?
Vaak, maar niet altijd, bespreekt de arts de bevindingen direct na afloop van het onderzoek. Door het roesje is het mogelijk dat u de informatie vergeet. De uiteindelijke uitslag wordt besproken door de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. De uitslag van eventueel weefselonderzoek (biopt of poliep) is na ongeveer een week beschikbaar.

Mogelijke complicaties
Een DBE is een veilig onderzoek. Complicaties komen niet vaak voor. Complicaties die kunnen optreden zijn bloedingen of een scheurtje in de darm (perforatie). Deze complicaties kunnen vooral optreden na het verwijderen van poliepen. In enkele gevallen kan een complicatie leiden tot een ziekenhuisopname en soms tot een operatie. Een andere zeldzame complicatie is prikkeling van de alvleesklier die kan leiden tot bovenbuikspijn die meestal vanzelf overgaat. Soms dient iemand hiervoor langer in het ziekenhuis te blijven.

Wanneer contact opnemen?
Als u na het onderzoek last krijgt van toenemende buikpijn, koorts of bloedverlies, neem dan contact op met het ziekenhuis. Buiten kantooruren belt u het algemene nummer van het ziekenhuis en vraagt naar de Spoedeisende Hulp: (076) 595 50 00.

Voorbereiding
Één week voor het onderzoek

  • Vanaf 4 dagen voor het onderzoek moet u een licht verteerbaar dieet gebruiken, dat wil zeggen zonder pitten of zaden.
  • Gebruikt u ijzertabletten (Ferro-gradumet® of Ferrofumaraat®) dan moet u daarmee 1 week voor het onderzoek mee stoppen. Na het onderzoek kunt u deze medicatie weer voortzetten.
Gebruikt u bloedverdunners?
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.


Vanaf nu volgt u het schema dat voor u van toepassing is.

Als het onderzoek voor 13:00 plaatsvindt:

Één dag voor het onderzoek
Vanaf 16.00 uur mag u niets meer eten en alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken, zoals water, koffie en/of thee zonder melk (suiker mag wel), gezeefde heldere soep, vruchtensap zonder pulp of heldere frisdranken zonder koolzuur. U moet laxeren met 4 liter Klean-Prep®. Houd deze folder aan i.p.v. de bijsluiter die bij de Klean-Prep® zit.  

16.00 uur Start met het drinken van Klean-Prep®. Drink tussen 16.00 en 22.00 uur 3 liter Klean-Prep® (dit zijn 3 zakjes die opgelost moeten worden in elk 1 liter water).
22.00 uur Neem twee tabletten Bisacodyl® in.


De dag van het onderzoek zelf

06.00 uur Start met het drinken van de vierde liter Klean-Prep®. Deze liter moet uiterlijk 3 uur voor het onderzoek zijn opgedronken. Tot 2 uur voor het onderzoek zijn heldere dranken toegestaan daarna moet u nuchter blijven ivm het roesje


Als het onderzoek na 13:00 plaatsvindt:

Één dag voor het onderzoek
Vanaf 16.00 uur mag u niets meer eten en alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken, zoals water, koffie en/of thee zonder melk (suiker mag wel), heldere soep, vruchtensap zonder pulp of heldere frisdranken zonder koolzuur. U moet laxeren met 4 liter Klean-Prep®. 

16.00 uur Start met het drinken van Klean-Prep®. Drink tussen 16.00 en 20.00 uur 2 liter Klean-Prep® (dit zijn 2 zakjes die opgelost moeten worden in elk 1 liter water).
22.00 uur Neem twee tabletten Bisacodyl® in.


De dag van het onderzoek zelf

Medicijnen
Indien u medicijnen gebruikt, dient u met uw arts te overleggen of u deze medicijnen de ochtend van het onderzoek wel moet innemen. Bent u diabetespatiënt overleg dan met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of de insulinedosering moet aanpassen. 

09.00 uur Start met het drinken van de resterende 2 liter Klean-Prep®. Deze twee liter moet uiterlijk 3 uur voor het onderzoek zijn opgedronken. Tot 2 uur voor het onderzoek zijn heldere dranken toegestaan daarna moet u nuchter blijven ivm het roesje.


Wanneer is uw darm schoon?
Uw darm is pas schoon als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uit komt. Drink alle voorgeschreven laxeervloeistof op, ook als u denkt dat de darm al schoon is. Het blijkt dat mensen die minder vloeistof drinken dan de voorgeschreven 4 liter, toch niet goed schoon zijn.

Algemene tips

  • Drink Klean-Prep® gekoeld;
  • De eerste liter niet binnen een uur drinken, neem gerust 1 ½ à 2 uur de tijd;
  • Drink Klean- Prep® met een rietje, zodat de vloeistof wat verder in de mond komt;
  • Voeg een scheutje limonadesiroop of citroensap toe;
  • Gebruik kauwgom tussendoor en tijdens het drinken;
  • Drink naast de voorgeschreven laxeervloeistof zoveel mogelijk heldere dranken, minimaal elk uur een glas. Hoe meer u drinkt, hoe schoner de darm. Dit bepaalt in belangrijke mate hoe succesvol het onderzoek zal verlopen (zie blz 2);
  • Staat u ook voor een maagonderzoek gepland? Dan mag u 4 uur voor het onderzoek niets meer drinken. Dus de laxeervloeistof moet u hiervoor opgedronken hebben;
  • Als u een stoma heeft, kunt u contact opnemen met de stoma-verpleegkundigen van het ziekenhuis voor gepast opvangmateriaal tijdens het laxeren. Het laxeren kan hoofdpijn veroorzaken, ook is het mogelijk dat u het kouder heeft dan normaal.

Wat te doen bij problemen met de voorbereiding?
Heeft u problemen met het drinken van de vloeistof? Heeft u bijvoorbeeld last van misselijkheid of braken? Of twijfelt u of uw darm schoon is, neem dan contact op met het Endoscopiecentrum. Voor vragen over medicijnen dient u contact op te nemen met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Tot slot
Mocht u verhinderd zijn, geeft u dit dan minimaal 48 uur van te voren door aan het Endoscopiecentrum. Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken!

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Endoscopiecentrum: T (076) 595 50 71

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label