Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Gewrichtspunctie

Heeft u gevonden wat u zocht?

Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Gewrichtspunctie

Bij een gewrichtspunctie brengen we een naald in bijvoorbeeld uw schouder, elleboog, pols, vinger, knie, enkel of teen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij mensen die mogelijk jicht of artritis hebben. Het doel van de punctie is: 

  • Vocht uit het gewricht te halen voor onderzoek. Bijvoorbeeld wanneer u mogelijk jicht heeft. In het laboratorium kunnen we met een microscoop zien of er jichtkristallen in het vocht zitten.
  • Vocht uit het gewricht te halen om hiervan een kweek te maken. Zo kunnen we een infectie aantonen of uitsluiten.
  • Medicatie in het gewricht te brengen bij een ontsteking.   

Deze behandeling vindt plaats in de spreekkamer op de polikliniek Reumatologie. De punctie wordt verricht door een reumatoloog of een verpleegkundig specialist.

Voorbereiding
Meld u een kwartier voor het onderzoek bij onze balie.  
Bij vragen kunt u bellen met de polikliniek Reumatologie: (076) 595 10 42. U kunt ook een mail sturen naar reumalijn@amphia.nl

Behandeling
U neemt plaats op een stoel of op de onderzoeksbank. Dat is afhankelijk van het gewricht waarin u de punctie krijgt. De arts onderzoekt het gewricht en bepaalt de meest geschikte plaats voor de punctie. Daarna desinfecteert hij uw huid met alcohol; dit kan wat koud aanvoelen. Vervolgens brengt hij de naald in.  

Afhankelijk van het doel van de punctie: 

  • Spuit de arts enkel een ontstekingsremmer (kenacort of depomedrol) met of zonder een pijnstiller (lidocaïne) in het gewricht.
  • Haalt de arts alleen vocht uit het gewricht.
  • Haalt de arts vocht uit het gewricht en spuit hij er daarna een ontstekingsremmer in met of zonder een pijnstillend middel. 

Als de naald eruit is, krijgt u een pleister op de plaats van de punctie.

Nazorg
Het vocht dat uit het gewricht is verwijderd, kan direct op de polikliniek worden onderzocht onder de microscoop op jicht- en pseudojichtkristallen. Het vocht kan ook worden opgestuurd naar het laboratorium of de afdeling Bacteriologie.  

Afhankelijk van het onderzoek, krijgt u soms direct de uitslag, soms na één tot twee weken telefonisch, of anders bij uw volgende controle. 

Wanneer u een injectie heeft gekregen met een ontstekingsremmer (en eventueel een pijnstiller), kunt u het beste een paar dagen rust houden om het gewricht rust te geven en de medicatie beter in te laten werken.  

Als u koorts krijgt of wanneer het behandelde gewicht warmer wordt, roder wordt of verder opzwelt, dan kunt u contact met ons opnemen.

Meer lezen over reumatologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Reumatologie

Heeft u gevonden wat u zocht?

Label