Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Informatiebijeenkomst IBD-patiënten: Leefstijl en toekomstige ontwikkelingen

Informatiebijeenkomst IBD-patiënten: Leefstijl en toekomstige ontwikkelingen

Kenniscentrum Amphia
Molengracht 21
4818 CK Breda
Routebeschrijving

Amphia vraagt vandaag, 19 mei, extra aandacht en begrip voor mensen met een chronische ontstekingsziekte (IBD). IBD is een verzamelnaam voor chronische ontstekingsziekten van de darm, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het thema van Wereld IBD-dag 2022 is ‘IBD kent geen leeftijd’.

IBD heeft grote impact op het dagelijkse leven van patiënten. Klachten als buikpijn, diarree, gewichtsverlies, koorts en/of extreme vermoeidheid komen veel voor. Daarnaast heeft de ziekte een grote impact op het (psycho) sociale leven en op maatschappelijk vlak. Als je de diagnose krijgt heb je er de rest van je leven last van.

In Amphia behandelt een team van MDL-artsen, kinderarts MDL, verpleegkundig specialisten (kinder) MDL en IBD-verpleegkundige zo’n 2600 volwassenen en kinderen met IBD. Deze zorgverleners zetten zich in om IBD-patiënten de best mogelijke zorg te bieden. Het is van belang dat deze patiënten op alle fronten voldoende ondersteuning krijgen, want de ziekte is aan de buitenkant niet altijd zichtbaar.

Groepsfoto met mensen in het wit
Boven vlnr: Dhr van Heumen , Dhr Seerden, Dhr van Gulick, Mw Baars, Mw Hoekstra, Mw Hurkmans, Dhr Bodelier. Onder: Dhr Harkema, Mw Vermeulen, Mw Adriaanse, Mw de Rouw en Dhr Sint Nicolaas. Niet op de foto: Mw vd Broek, Dhr Smalberg, Dhr van Wering.

Wat bespreken we?

Naast buikpijn worden er in de spreekkamer ook vaak vragen over voeding gesteld. Wat kan helpend zijn? En welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van voeding, leefstijl en IBD?

Tijdens de bijeenkomst krijg je ook informatie over nieuw ontwikkelde medicatie voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa en wat de ontwikkelingen zijn in de toekomst op het gebied van medicatie en behandeling.

Voor wie?
De bijeenkomst is voor mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of andere vormen van colitis. Partners, familieleden of andere geïnteresseerden zijn ook van harte welkom!

Ervaringen delen
Uiteraard is er ook ruimte om de sprekers vragen te stellen. Bij de stand van Crohn & Colitis NL kun je terecht voor informatie en het uitwisselen van ervaringen met ervaringsdeskundigen.

Meld je aan via het formulier
spreekkamer arts patient

Programma

 • 19.30 uur
  Zaal open: ontvangst met koffie en thee
 • 20.00 uur
  Welkomstwoord Crohn & Colitis NL
 • 20.10 uur
  Uitleg mentimeter (de online tool) voor in de pauze
  Herbert van Wering, kinderarts MDL
 • 20.20 uur
  IBD en het prikkelbare darm syndroom
  Alexander Bodelier, MDL-arts & Pamela Hurkmans, verpleegkundig specialist kinder MDL
 • 20.50 uur
  Voeding en Leefstijl
  Esther Adriaanse, verpleegkundig specialist MDL
 • 21.20 uur
  Pauze
 • 21.40 uur
  Nieuwe medicatie/nieuwe ontwikkelingen
  Jildou Hoekstra, MDL-arts
 • 22.00 uur
  Einde van de bijeenkomst

Op vakantie

Lees ook het verhaal van Sanne (17), zij heeft de ziekte van Crohn. Ze vertelt waar ze rekening mee moet houden als ze op vakantie gaat.

Lees het verhaal
Sanne van 17 zit op een trampoline

Meer weten over deze bijeenkomst? Kijk op de website van Crohn & Colitis NL.

Meer informatie

Label