Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Amphia implanteert als eerste in Nederland apparaat in lichaam tegen centrale slaapapneu
Aanmaakdatum:

Amphia implanteert als eerste in Nederland apparaat in lichaam tegen centrale slaapapneu

Amphia implanteert als eerste ziekenhuis in Nederland een apparaat dat de ademhaling activeert bij centraal slaapapneu. Dit heet het Remede Systeem.

Centrale slaapapneu is een aandoening waarbij tijdens de slaap de ademhaling instabiel wordt en de zuurstofspiegel in het bloed daalt. Dit veroorzaakt vaak vermoeidheid, slaperigheid overdag en kan aanleiding geven tot hartfalen en boezemfibrilleren.

Het Remede Systeem meet tijdens de slaap of de ademhaling normaal verloopt. Als de ademhaling onregelmatig wordt geeft het Remede System een elektrisch signaal aan de zenuw die het middenrif aanstuurt waardoor deze weer op gang komt. Het middenrif is een belangrijke spier bij het in- en uitademen.

Het Remede systeem is alleen geschikt voor patiënten met een centraal slaapapneu. Bij centraal slaapapneu krijgen de ademhalingsspieren geen signaaltje van de hersenen om te bewegen. Het Remede ssyteemwerkt niet voor mensen met een obstructief slaapapneu waarbij de ademhaling stopt vanwege een blokkade in de luchtweg.

De patiënten met het Remede systeem worden gevolgd in het kader van de ReST-studie. In deze studie worden gedurende 5 jaar aanvullende gegevens van de patiënt verzameld om het effect van de behandeling te meten. Naast het functioneren van de patiënt worden ook extra gegevens verzameld van patiënten met hartfalen zoals de hartspierfunctie en het uithoudingsvermogen.

Label