Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Grootschalige rampenoefening 1 oktober 2022
Aanmaakdatum:

Grootschalige rampenoefening 1 oktober 2022

Op zaterdag 1 oktober 2022 vond er op het Amphia terrein in Breda (Molengracht) een grootschalige rampenoefening plaats. Met de rampenoefening oefent Amphia het landelijk verplichte Ziekenhuis Rampenopvangplan (ZiROP). Hierin wordt er samengewerkt met verschillende externe partijen zoals de politie Breda, Brandweer Midden- en West-Brabant, Ambulancedienst RAV, GHOR, Rode Kruis en 2-Rescue. 

De grootschalige rampenoefening biedt de mogelijkheid om in een zo realistisch mogelijke situatie te oefenen. Naast het toetsen van het Crisisbeheersplan, wordt er ook geoefend met dilemma’s die aan bod kunnen komen tijdens een echte situatie. Dilemma’s waarbij juist de samenwerking met externe partijen belangrijk is.

De oefening
Het rampenscenario wat geschetst wordt voor deze oefening is maanden geleden bedacht. De betrokken hulpdiensten werden uitgedaagd met het scenario van een onwel geworden vrachtwagen chauffeur wat zorgde voor een kettingreactie. Hierbij botste twee auto’s tegen elkaar op en belandde middenin een druk bezochte weekmarkt. Dit realistische scenario bood alle deelnemende organisaties de mogelijkheid om hun vooraf gestelde oefendoelen te beoefenen.

Samenwerking is erg belangrijk
De oefening wordt gehouden in het kader van voorbereiding op ernstige incidenten met veel slachtoffers en als test van de ZiROP planvorming in het ziekenhuis. Dit biedt niet alleen Amphia zelf, maar ook de externe partijen een leerzame gelegenheid om de omstandigheden van een grootschalige ramp te toetsen aan de planvorming.

Wat is grootschalige rampenoefening?

Coördinator crisisbeheersing Jeroen van Dijk legt in deze video uit wat een grootschalige rampenoefening is en waarom deze oefening zo uniek is.

Sfeerimpressie grootschalige rampenoefening

Meer nieuws lezen van Amphia?

Meer nieuws

Label