Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Recyclen in Amphia: van gebruikt verpakkingsmateriaal naar tas in samenwerking met Ons label Breda
Aanmaakdatum:

Recyclen in Amphia: van gebruikt verpakkingsmateriaal naar tas in samenwerking met Ons label Breda

Bij Amphia worden er per operatie één of meerdere PP-doeken gebruikt. Deze doeken worden gebruikt om operatie instrumenten in te verpakken en beschermen de instrumenten tegen vuil. Een deel van deze doeken wordt gerecycled als grondstof voor nieuwe plastic producten. Sinds kort zamelt Amphia ook doeken in om ze te laten recyclen tot een Amphia-tas. Hiermee is Amphia een van de eerste ziekenhuizen dat van haar afval een bruikbaar product maakt.

Dit levert het Amphia op
De doeken zijn gemaakt van het materiaal polypropyleen. Dit materiaal is een vorm van plastic dat een lange levensduur heeft en goed hergebruikt kan worden. Doordat Amphia van deze doeken tassen maakt, worden er per jaar 3.000 plastic tassen bespaard. Dit voorkomt de uitstoot van 1878 kilo CO2. Dat staat gelijk aan 4 retourvluchten Amsterdam-Barcelona en 4576 keer de wasmachine aanzetten. Daarbij zijn we als Amphia er ook erg trots op dat we dit kunnen realiseren door de samenwerking met Ons label Breda.

Idee om van een doek een tas te maken
“Omdat we plastic tassen gebruikten voor sommige processen in het ziekenhuis zoals het opnemen zonder bed zijn we op het idee gekomen om deze doeken zelf ook te gaan recyclen.”, aldus Claudie Vos, Servicemanager Patiënt en logistiek.  De tas wordt in Amphia uitgegeven voor bijvoorbeeld kleding en schoenen van patiënten die rechtstreeks vanaf de intake naar de operatieafdeling gaan. Dit wordt nu nog in een plastic of papieren tas gedaan. 

Maatschappelijke bijdrage
Naast dat dit een duurzaam initiatief is, levert Amphia op deze manier ook een maatschappelijke bijdrage aan de stad. Ons label Breda is een sociale werkgever waar mensen hun talenten kunnen ontdekken door middel van leer- en werkplekken. Hier werken mensen met verschillende achtergronden, nieuwkomers, (her)starters en stagiaires. De door Amphia geleverde doeken worden hier omgevormd tot tas.

Een van de eerste ziekenhuizen in Nederland
Amphia is een van de eerste ziekenhuizen dat van haar afval een bruikbaar product maakt. Hergebruiken van de doeken als tas is een goede oplossing voor klimaat en milieu. Er tassen van laten maken in Breda is duurzamer dan de doeken te vervoeren naar een afvalverwerker om er opnieuw kunststofkorrels van te maken. Dat kost meer energie. 

Weten hoe de tas wordt gemaakt?

Bekijk het in deze video
Video url

Amphia en duurzaamheid
Een groot ziekenhuis verbruikt veel energie en veroorzaakt veel afval. De afgelopen jaren zijn we al aan de slag gegaan om duurzamer te werken. Daar gaan we in de organisatiestrategie ‘Ons Amphia’ mee verder. We willen dat iedereen in Amphia elke dag nadenkt over duurzaamheid en hierop let. We doen samen ons best om klimaat en milieu zo min mogelijk te belasten.

Meer nieuws lezen?

Ga naar nieuws

Label