Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Thuis vroegtijdig aandoeningen opsporen met de Check@Home test
Aanmaakdatum:

Thuis vroegtijdig aandoeningen opsporen met de Check@Home test

Er komt een grootschalig onderzoek om hart- en vaatziekten, diabetes type 2, en chronische nierschade onder 50 tot 75-jarigen vroegtijdig op te sporen. Hiermee moet de ziektelast bij mensen met hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en chronische nierschade de komende 10 jaar met 25% worden verlaagd. Ook vanuit Amphia, en samen met huisartsen van HZG-Breda, werken we hieraan mee.

In Nederland is er momenteel nog geen landelijke aanpak voor de vroege opsporing van hart- en vaatziekten, chronische nierschade en diabetes type 2. Een groot deel van de mensen met deze aandoeningen is zich er niet van bewust dat ze deze hebben, omdat er vaak geen duidelijke symptomen zijn. Wanneer deze ziekten niet in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld, kunnen ze leiden tot ernstige complicaties zoals nierfalen, beroerte, hartinfarct of hartfalen.

Thuistest
In totaal zullen 160.000 mensen tussen de 50 en 75 jaar wonende in regio Breda, Utrecht, Arnhem of Eindhoven uitgenodigd worden om mee te doen met het onderzoek met een thuistest via het digitale Check@Home platform. Deze thuistest zal onder andere bestaan uit een urinetest op nierschade, een hartritmetest en een vragenlijst. Bij vroege tekenen van hart- en vaatziekten, nierschade of diabetes type 2 volgt een vervolgonderzoek in een diagnostisch centrum in de regio. Indien nodig worden passende leefstijladviezen gegeven en, zo nodig, medicatie. Nu wordt deze thuistest nog in onderzoeksverband gedaan en worden deelnemers door loting geselecteerd, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen in ons land in deze leeftijdsgroep zelf thuis kan testen of er mogelijk sprake is van deze aandoeningen.

Eerder onderzoek
Het Check@Home onderzoek borduurt voort op eerdere onderzoeken, waaronder het NierCheck onderzoek uitgevoerd onder leiding van UMCG-nefroloog Ron Gansevoort en Ronald van Etten, Internist-Nefroloog in Amphia: “Bij Amphia vinden we een gezonde levensstijl en het voorkomen van ziekten  belangrijk. De NierCheck werd onlangs uitgevoerd in Breda. Hierbij controleerden we op eiwitverlies in de urine.  Zo’n check zorgt ervoor dat we eerder weten of mensen risico lopen op chronische nierschade en hart en vaatziekten. Met het Check@Home onderzoek checken we nog uitgebreider op deze risicofactoren. Door dan op tijd te werken aan een gezonde leefstijl en de juiste behandeling in te zetten kunnen aandoeningen en bijkomende problemen voorkomen worden.”

Meer lezen over wetenschap bij Amphia?

Ga naar Wetenschap

Label