De omikron-variant van het coronavirus (COVID-19) heeft inmiddels de overhand in Nederland. Deze variant is erg besmettelijk. Daarom zijn we extra voorzichtig in Amphia. Dat betekent dat we nog steeds maatregelen hebben om onze patiënten en medewerkers te beschermen. Dat is voor iedereen erg vervelend. We vroegen arts-microbioloog Wouter van den Bijllaardt wat de situatie is en waarom we zo voorzichtig moeten zijn.
Wat is er anders aan de situatie nu dan een paar weken geleden?
Een groot verschil is dat de omikron-variant op dit moment het meeste voorkomt, in plaats van de delta-variant. Als je de omikron-variant hebt, dan geef je die veel makkelijker door aan iemand anders. Het is dus besmettelijker. Daarom loopt het aantal besmettingen in Nederland veel sneller op dan een paar weken geleden. Toen nam het juist af.
De virusdeeltjes van de omikron-variant zijn zo anders dan die van de delta-variant. Daarom heeft ons afweersysteem moeite om ze te herkennen. Dit betekent dat als je de delta-variant hebt gehad of gevaccineerd bent je toch gemakkelijk besmet kunt raken met de omikron-variant.
Het positieve nieuws is dat het erop lijkt dat mensen minder ernstig ziek worden van de omikron-variant dan van de delta-variant. Toch verwachten we dat als er meer mensen besmet raken, er ook weer meer mensen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Dat weten we pas over een tijdje.
Wat kan ik doen om de omikron-variant niet te krijgen?
We weten dus dat de omikron-variant veel besmettelijker is. Daardoor zijn de basisregels extra belangrijk zodat je iemand anders niet besmet:
- Kom zo min mogelijk met andere mensen in contact
- Houd 1,5 meter afstand
- Draag een mondkapje
- Hoest en nies in uw elleboog
Als u klachten heeft is het belangrijk om een test af te (laten) nemen. Voor medische zorg mag u natuurlijk altijd hulp zoeken.
Waarom hebben we de maatregel dat je alleen moet komen? Ik draag toch een mondkapje?
Allereerst is het belangrijk dat u medische hulp zoekt op het moment dat u dat nodig heeft. Maar we vragen u, als dat kan, om alleen naar het ziekenhuis te komen. We willen dat zo weinig mogelijk mensen in het ziekenhuis komen als dat niet nodig is. Dan lukt het beter om afstand te houden van elkaar.
Ontvangstruimes en spreekkamers zijn vaak niet groot genoeg voor patiënten én begeleiders. Ook in de gangen wordt het te druk, waardoor mensen niet genoeg afstand kunnen houden. Een mondkapje voorkomt een deel van de besmettingen maar niet allemaal.