Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Littekencorrectie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Littekencorrectie

Wat is littekenvorming?
Littekens kunnen dik (hypertrofisch) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken gaan groeien en wild vlees geven (keloïd). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of een hele lichte rossige huidskleur. Bepaalde lichaamsdelen zoals de schouders en het borstbeen geven een verhoogde kans op littekenvorming dan elders op het lichaam.

Een andere factor die een litteken kan beïnvloeden is de richting van het litteken ten opzichte van de huidspanningslijnen. Deze lijnen kunt u in het gelaat zichtbaar maken door het aanspannen van de gelaatsspieren.

Verder zal het duidelijk zijn dat een wond gemaakt door een scherp mes 'mooiere littekens' geeft dan bijvoorbeeld een scheurwond. Een verhoogde spanning op de wond bij sluiten geeft vaak een breed litteken. Het blijkt dat jonge mensen en kinderen door de hogere huidspanning meer kans hebben op littekenvorming dan oudere mensen.

Wat is littekencorrectie?
Bij een littekencorrectie tracht men de vorm van het litteken te verbeteren door een chirurgische ingreep. Deze kan bestaan uit het verwijderen van het litteken en de wond opnieuw sluiten.
Ook kan de ligging of de lengte van het litteken aangepast worden. Belangrijk is dat een littekencorrectie een litteken minder opvallend maakt, maar dat het litteken nooit zal verdwijnen.

Andere behandelmethoden
Behoudens een chirurgische ingreep bestaan er ook andere methoden om dikke littekens te behandelen, zoals injecties met corticosteroïden, druktherapie, siliconenfilm, bestraling of cryotherapie. Bij deze laatste behandelingen kunnen de klachten van een dik litteken verminderen, maar een en ander heeft geen invloed op de breedte van het litteken. Ook bij deze methoden zal het litteken nooit verdwijnen.

Voor de operatie 

  • De ingreep vindt onder plaatselijke verdoving in dagbehandeling plaats. Dit gebeurt in het Behandelcentrum plastische chirurgie. U mag na de ingreep gelijk naar huis.   ·       
  • Gebruik geen make-up, gezichtscrème of oogcrème op de dag van de behandeling.
  • Laat uw sieraden thuis. ·        
  • U kunt gewoon eten en drinken.
  • Er wordt ook meestal een medische foto gemaakt. Een voor en na foto van het behandelde gebied.
  • Daarnaast moet u stoppen met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing op kunnen treden.

Gebruikt u bloedverdunners?
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.   

Trombose
Om de kans op trombose (ongewenst bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen krijgt u in sommige gevallen gedurende en/of na de opname een spuitje met bloedverdunner toegediend die de stolling van het bloed vermindert of vertraagt. Indien dit voor u van toepassing is zal uw behandelend arts dit met u bespreken.

De operatie
De plastisch chirurg tekent om het litteken heen wat hij weg zal halen.

Na de operatie 

  • Na de ingreep kunt u weer naar huis. Door de plaatselijke verdoving kunt u zich na afloop wat duizelig voelen. Daarom is het prettig als er iemand met u meekomt die u thuis kan brengen
  • Ongeveer een half uur tot een uur na de ingreep kan de verdoving uitgewerkt zijn. De verdoving kan ook tot de volgende dag werkzaam zijn. Het is mogelijk dat u last krijgt van napijn. Als u hier veel last van heeft kunt u een pijnstiller innemen. Het beste kunt u een paracetamol nemen. Maximaal 4 x daags 1000 mg.
  • U krijgt een controle afspraak mee voor over 10-14 dagen op de polikliniek.

Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico's. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties van een operatie aanwezig. Deze komen gelukkig zelden voor. Bloedingen en soms wondinfecties zijn de belangrijkste

Resultaten
Ook al wordt een littekencorrectie met de grootste zorg uitgevoerd, het uiteindelijke resultaat kan niet worden gegarandeerd. Na de littekencorrectie zal men er rekening mee moeten houden dat de littekens langere tijd dik, rood, jeukend en zelfs pijnlijk kunnen zijn. Sommige littekens worden op den duur breder dan men had verwacht.

Meer lezen over plastische chirurgie in Amphia?

Ga naar afdeling Plastische Chirurgie

Label