Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Ganglion aan de pols
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Ganglion aan de pols

Wat is een ganglion?
Een ganglion is een goedaardige, omkapselde holte die gevuld is met geleiachtig vocht. Het ganglion ontstaat vanuit een gewrichtskapsel of vanuit een peesschede. Het komt vooral voor aan de pols, maar ook elders in het lichaam kan het voorkomen. Er is zelden een duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een ganglion aanwezig.  

De diagnose
De diagnose wordt gewoonlijk gesteld naar aanleiding van uw verhaal en op grond van de bevindingen bij onderzoek. Nader onderzoek is dan ook meestal niet nodig. Soms kan een echografie worden gedaan om de diagnose te bevestigen.  

Voor de operatie

  • De ingreep vindt onder plaatselijke verdoving in dagbehandeling plaats. Dit gebeurt in het Behandelcentrum plastische chirurgie. Of in dagbehandeling op de operatiekamer. U mag dan na een paar uur al weer naar huis.   ·       
  • Gebruik geen make-up, gezichtscrème of oogcrème op de dag van de behandeling.
  • Laat uw sieraden thuis. ·        
  • U kunt gewoon eten en drinken.
  • Stoppen met roken, i.v.m. wondgenezing

Gebruikt u bloedverdunners?
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.   

Trombose
Om de kans op trombose (ongewenst bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen krijgt u in sommige gevallen gedurende en/of na de opname een spuitje met bloedverdunner toegediend die de stolling van het bloed vermindert of vertraagt. Indien dit voor u van toepassing is zal uw behandelend arts dit met u bespreken

De operatie
Het doel van de operatie is om de cyste in zijn geheel te verwijderen.

Na de operatie
Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als paracetamol kunt gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om voor de ingreep al vast deze pijnstillers in huis te hebben. Soms krijgt u tijdelijk een gipsspalkje, waardoor de pols rust krijgt. Met u wordt een afspraak gemaakt om de hechtingen in het ziekenhuis te laten verwijderen. Het herstel na de ingreep is - afhankelijk van de plaats van het ganglion - doorgaans vlot en meestal kunt u vrij snel weer de normale dagelijkse activiteiten oppakken.  

Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico's. Zo is ook bij de operatie aan een ganglion de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of infectie van de wond. Ook kan er een klein zenuwtakje van de huid beschadigd worden, waardoor het gevoel in de omgeving van de wond - meestal tijdelijk - gestoord kan raken. Het is belangrijk om te weten dat een ganglion kan terugkeren. Bij alle operaties of verwondingen aan een arm of been kan, hoewel gelukkig zeldzaam, een posttraumatische dystrofie (=Complex Pijnsyndroom) ontstaan.

Dit gaat gepaard met pijn, zwelling, stijfheid en vaak wisselende verkleuring van de huid. Het is niet mogelijk van tevoren in te schatten of iemand dit probleem zal krijgen.  

Vragen?
Heeft u nog vragen over uw operatie of uw herstel? Stel ze gerust aan uw plastisch chirurg.

Meer lezen over plastische chirurgie in Amphia?

Ga naar afdeling Plastische Chirurgie

Label