Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Kenacort injectie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Kenacort injectie

Inleiding
Bij diverse aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat kan het zinvol zijn een injectie met Kenacort (ontstekingsremmer) met lidocaïne of bupivacaine (plaatselijk verdovend middel) injectie te geven. In deze folder geven wij u meer informatie over de behandeling met Kenacort. Het doel van de behandeling is het snel en krachtig onderdrukken van de ontstekingsreactie in de weefsels en zo de pijn en de zwelling te verminderen.

Wat is Kenacort
Kenacort is een synthetisch glucocorticoid (bijnierschorshormoon), met een langdurige ontstekingsremmende werking. Kenacort begint pas na twee dagen te werken. Dit betekent dat u op de eerste dag na de behandeling nog klachten kunt hebben. Na twee dagen zal de ontstekingsremmer er langzamerhand voor zorgen dat de klachten van bijvoorbeeld pijn, zwelling, stijfheid afneemt. De werking van de ontstekingsremmer heeft na 2 maanden het maximale effect bereikt.

De toedieningsvorm
Via een naaldje wordt de vloeibare medicatie door een arts in gespoten.

Mogelijke bijwerkingen van de injectie

  • De pijnklachten kunnen als reactie op de injectie verergeren; voornamelijk de eerste paar minuten, daarna is de verdoving ingewerkt. Soms ontstaat wat zwelling en warmte op de plek waar de prik is gegeven en kunt u een enkele dag wat pijn voelen. Tegen de pijn kunt u een pijnstillend middel zoals paracetamol 500 mg 4 tot 6 tabletten per dag nemen of een ice-pack kan verlichting geven, tenzij er bij u medische redenen zijn om dit niet te doen.
  • Uw gezicht kan wat rood kleuren en opgezwollen voelen; dit is tijdelijk en verdwijnt meestal na 2 dagen.
  • Last van hormonale schommelingen, waardoor menstruatiestoornissen kunnen optreden. Ook als u postmenopauzaal bent kunt u weer een keer gaan vloeien.
  • De bloedsuikerspiegel bij diabetes raakt soms ontregeld. Controleer uw bloedsuikers na de injectie extra goed voor minimaal een week.
  • De huid kan ter plaatsen van de injectie dunner of stugger worden of lichter verkleuren. Dit gebeurt geregeld, ook wordt het onderhuidse vetweefsel minder. Doorgaans wordt dit na langere tijd (soms wel meer dan een jaar) weer als vanouds.
  • Een allergische reactie als gevolg van de injectie, dit gebeurt zeer zelden.

NB meldt altijd wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Vragen
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u contact op nemen met de polikliniek Orthopedie. Gelieve ons tijdens kantooruren te bellen.

Polikliniek Orthopedie (076) 595 30 80
Amphia Breda en Amphia Oosterhout

Meer lezen over orthopedie bij Amphia?

Ga naar afdeling Orthopedie

Label