Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

EMG Single fiber
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

EMG Single fiber

Polikliniek Klinische Neurofysiologie (KNF)

Inleiding
U bent doorverwezen naar de afdeling Klinische Neurofysiologie(KNF) om een Single fiber-EMG te laten verrichten. U vindt in deze folder meer algemene informatie over deze procedure en de afdeling.

Op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) verrichten we onderzoeken die informatie kunnen geven over de werking van het zenuwstelsel, de spieren en bepaalde bloedvaten.

Wat is een Single fiber-EMG?
Dit is een onderzoek waarbij de overgang van de zenuw naar de spier wordt onderzocht. Meestal wordt dit gedaan bij een spier rond het oog, een enkele keer in een spier in de onderarm. Bij sommige aandoeningen is de overgang van de zenuw naar de spier instabiel geworden. Mocht dit het geval zijn, dan kunnen bij het Single fiber-EMG specifieke afwijkingen gevonden worden.

Wie doet het onderzoek?
De klinisch neurofysioloog doet het onderzoek en de KNF-laborant assisteert hierbij.

Voorbereiding
Om het onderzoek zo goed mogelijk te kunnen doen, is het belangrijk dat u helemaal geen make-up in het gezicht gebruikt en zeker niet rondom de ogen.

Onderzoek
De laborant zal u vragen om op het onderzoeksbed te gaan liggen. Vervolgens wordt de huid rondom het oog ontvet met een gaasje met wat alcohol. Er worden een tweetal losse electroden op het voorhoofd geplakt. Daarna wordt op de plaats van de zenuw (zijkant naast het oog) een zeer dun steriel naaldje aangebracht en via dit naaldje worden kleine elektrische schokjes toegediend waardoor de spier bij het oog licht gaat samentrekken. Een ander naaldje wordt geplaatst op de positie waar de spiersamentrekking is waargenomen (ooglid).

Vervolgens worden meerdere series schokjes achter elkaar gegeven. De reacties worden doorgegeven aan het EMG-apparaat voor verwerking. Deze schokjes kunnen soms vervelend aanvoelen, maar zijn niet pijnlijk en verder volstrekt ongevaarlijk. Met twee naaldjes lijkt het onderzoek misschien wel eng, maar het is goed te verdragen (totale duur van registeren is 15-20 min).

Complicaties en/of bijwerkingen
Aan dit onderzoek zijn geen risico's verbonden. De plaats waar de naaldjes in de spier worden geprikt kan korte tijd na het onderzoek gevoelig blijven. In een enkel geval kan er een blauwe plek onder de huid ontstaan die vanzelf weer wegtrekt. Vertel vooraf aan de arts of laborant, wanneer u bloedverdunners/antistollingsmiddelen gebruikt.

Duur van het onderzoek
Het Single fiber-EMG duurt ongeveer 45 minuten.

Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij het volgende:

  • Probeer op tijd te komen. Liefst 15 minuten eerder aanwezig zijn, dan kunt u ook wat opwarmen, met name in geval van koude buitentemperaturen.
  • Geen make-up of andere gezichtsverzorgingsproducten in het gezicht gebruiken, zeker niet rondom de ogen.
  • Gebruikt u antistollingsmiddelen, vertel dit de laborant en/of de arts.

Uitslag
De uitslag hoort u van de neuroloog op de polikliniek. Als het goed is heeft u hiervoor reeds een afspraak gemaakt tenzij anders is afgesproken.

Heeft u nog vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u bellen tijdens kantooruren met de polikliniek KNF.

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label