Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Longgeneeskunde

Contactgegevens

Heeft u problemen met uw longen? Dan onderzoeken en behandelen we u op de afdeling Longgeneeskunde. We staan voor u klaar om u te helpen bij alle soorten klachten aan de longen. Ons team bestaat uit: arts-assistenten, specialistisch verpleegkundigen en longfunctie-analisten. Onze longartsen zijn allemaal expert op een bepaald gebied. Zoals astma, COPD, longkanker of interstitiële longziekten. Interstitiële longziekten is een verzamelnaam voor 150 verschillende longziekten.

Longfunctie-afdeling
In Amphia Breda en Amphia Oosterhout doen we longfunctie-onderzoeken. Samen met de longfunctie-laboranten meten we de inhoud van uw longen. Dat betekent dat we het volume van de lucht in uw longen meten. Ook onderzoeken we uw longen als u wandelt of fietst. En als dit nodig is, testen we u voor een allergie (histamine test). De uitslagen bespreekt uw longarts met u.

Endoscopiecentrum
In het Endoscopiecentrum wordt u onderzocht of behandeld aan uw longen. Bijvoorbeeld met een bronchoscopie. Dan kijken we met een soepel slangetje en een camera in de eerste takken van uw luchtwegen.

Ook doen we hier EUS- en EBUS-onderzoeken. Dat betekent dat we de lymfeklieren onderzoeken die tussen uw longen in liggen. Daarnaast voeren we puncties en drainages uit. Daarbij wordt het vocht dat tussen uw longvliezen zit, weggehaald. Op deze manier behandelen we ook een klaplong.

Sommige behandelingen voeren we uit op de operatiekamer. Bijvoorbeeld als u een stent krijgt, om uw luchtwegen open te houden. Dit doen we ook voor patiënten uit andere ziekenhuizen in de buurt. Samen met de afdeling Radiologie voeren wij ook CT-geleide puncties uit. Daarmee zien we precies wat er aan de hand is, als er eerder iets in uw long is gezien dat niet klopt.

Ga naar het Endoscopiecentrum

Longresearch

De vakgroep Longartsen werkt al meer dan 25 jaar mee aan onderzoeken. Wilt u meer weten?

Naar Longgeneeskunde Research
onderzoek

Samenwerking

Wij werken samen met verschillende afdelingen binnen Amphia, maar ook met andere ziekenhuizen en medische centra. Zo bieden we u de beste zorg. Buiten Amphia werken we veel samen met:

  • Erasmus Medisch Centrum
  • Het Verbeeten Instituut
  • Longrevalidatiecentrum Revant
Medisch specialisten

Aandoeningen die veel voorkomen

Allergie
Heeft u last van hooikoorts, huisstofmijtallergie of een ernstige allergie voor wespen of bijen? Dan komt u op het spreekuur voor allergieën. We zoeken voor u naar de juiste behandeling. En als het nodig is krijgt u immunotherapie. Daarmee proberen we de oorzaak van de allergie weg te halen. We werken veel samen met onze kinderlongartsen en KNO-artsen (Keel-, Neus- en Oorarts). Zij kunnen deze behandeling ook geven. Behandelingen voor een allergie voor voedsel of medicijnen worden niet op onze afdeling gedaan. Hiervoor komt u bij een allergoloog.

Corona (COVID-19)
Bent u opgenomen geweest met corona? Dan komt u terug op ons nazorgspreekuur. We kijken hoe het met u gaat en we onderzoeken uw longfunctie. Vaak worden er ook scans gemaakt. Heeft u niet in het ziekenhuis gelegen maar nog wel steeds klachten van corona? Dan stuurt de huisarts u door en onderzoeken wij u.

Interstitiële longziekten en pulmonale hypertensie
Op het spreekuur voor interstitiële longziekten helpen we u met bijvoorbeeld sarcoïdose, longfibrose of andere zeldzame longziekten. Bij pulmonale hypertensie is de bloeddruk in de bloedvaten van de longen te hoog. We werken veel samen met onze cardiologen en reumatologen. Ook is er veel overleg met het Erasmus Medisch Centrum, waarmee we de behandeling soms samen uitvoeren.

Meer informatie voor u

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 30 30

Label