
Endoscopiecentrum
Heeft u mogelijk een ziekte aan uw slokdarm, maag, darmen, lever, galblaas of alvleesklier? Dan onderzoeken we dit in het Endoscopiecentrum. Tijdens een onderzoek binnen uw lichaam bekijkt de arts uw organen.
Hiervoor gebruikt de arts een endoscoop. Dat is een buigzame, bestuurbare slang met een camera. Als het nodig is, haalt de arts stukjes weefsel weg voor het onderzoek. Weefsel zijn groepjes cellen uit uw organen. We gebruiken een endoscoop bijvoorbeeld bij een coloscopie (onderzoek van de dikke darm), een gastroscopie (onderzoek van de maag) en een bronchoscopie (onderzoek van de longen).
In ons Endoscopiecentrum werken verschillende artsen. Zoals maag-, darm-, lever (MDL)artsen, internisten, longartsen en chirurgen. Endoscopieverpleegkundigen ondersteunen de artsen.
Het Endoscopie Centrum is onderdeel van de afdeling Maag,- Darm- en Leverziekten (MDL).
Direct behandelen
In ons Endoscopiecentrum hebben we veel ervaring met ingewikkelde onderzoeken. Ziet iets in uw lichaam er anders uit? Dan zien wij dat meteen. Vaak is het mogelijk om u direct te behandelen. We hebben op onze afdeling een eigen dagbehandeling, waar u dan komt te liggen. Daar behandelen we u in één dag. U kunt dus dezelfde dag weer naar huis.
Veel ervaring met onderzoek
Bij het Endoscopiecentrum begonnen we in 2014 met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Mensen die meer kans hebben op dikkedarmkanker, krijgen een uitnodiging.
We hebben veel ervaring met scopie-onderzoeken. Bij dit onderzoek gaat er een dunne, buigzame slang in uw lichaam. Daar zit ook een camera in waarmee we organen kunnen onderzoeken.

Meer informatie voor u
-
Op onze wachttijden-pagina vindt u meer informatie. De wachttijden zijn een schatting van dit moment. Deze veranderen soms. Bijvoorbeeld door spoedzorg, speciale zorg of een second opinion. Of uw eigen keuze voor een specialist. Wilt u meer informatie?
-
Wij doen de endoscopieën op de locatie Molengracht in Breda. Op de Pasteurlaan in Oosterhout doen we geen endoscopieën.
-
Heeft u problemen met het drinken van de vloeistof? Bent u bijvoorbeeld misselijk of moet u overgeven? Of twijfelt u of uw darm schoon is? Neem dan contact op met het Endoscopiecentrum via het telefoonnummer: (076) 595 50 71.
-
Uw arts bespreekt met u of u met de bloedverdunners moet stoppen voor het onderzoek. Met sommige bloedverdunnende medicijnen moet u een paar dagen voor het onderzoek stoppen. Maar dit hoeft niet altijd. Uw arts overlegt dit met u.
Het is belangrijk dat u hier van tevoren afspraken over maakt. Want soms is het te gevaarlijk om met de bloedverdunners te stoppen. In die situatie krijgt u misschien een ander medicijn. Heeft u hier vragen over? Neem contact op met uw arts of verpleegkundige.
-
Bij een coloscopie wordt lucht in uw dikke darm geblazen. Sommige mensen krijgen daar klachten van na het onderzoek. Het beste is dan om de ingeblazen lucht kwijt te raken. Winderigheid is normaal. Dit helpt juist tegen kramp of pijn. Meestal verdwijnen de pijn of de kramp na een paar uur. De arts vertelt u na het onderzoek wat u moet doen als u erge pijn heeft. Of als u bloed verliest via uw anus.
-
Als u een coloscopie krijgt, mag u van tevoren medicijnen nemen. Een coloscopie is een onderzoek van de dikke darm. Krijgt u een gastroscopie, dus een onderzoek van de maag? Dan mag u in de ochtend van het onderzoek niet eten, drinken of medicijnen nemen.
-
Uw arts bespreekt met u of u een roesje krijgt of niet. Bij een coloscopie (een onderzoek van de dikke darm) geven we meestal een roesje. Bij een gastroscopie (een onderzoek van de maag) liever niet.
Een roesje is een slaapmiddel. Hiermee krijgt u wat minder mee van de dingen die om u heen gebeuren. Het is geen narcose (diepe slaap). Heeft de arts met u afgesproken dat u een roesje krijgt? Dan blijft u even in het ziekenhuis, meestal bij de dagbehandeling. Na een onderzoek met een roesje moet u meestal nog 1 of 2 uur blijven.
Het is belangrijk dat u samen met iemand naar huis gaat. U mag namelijk niet zelf meedoen aan het verkeer. Dus u mag niet fietsen of autorijden. En het is ook beter als u niet alleen naar huis loopt of het openbaar vervoer gebruikt. Degene die u helpt, moet u ook ophalen van de dagbehandeling. Dat is voor u het veiligste.
Lukt het niet om iemand te regelen die met u mee naar huis gaat? Dan kan het onderzoek niet doorgaan.
-
Een coloscopie (onderzoek van de dikke darm) is een veilig onderzoek. Problemen komen niet vaak voor. Dat gebeurt bij minder dan 1% van de onderzoeken. Problemen die dan voorkomen zijn bloedingen of een scheurtje in de darm (perforatie). De kans dat dit gebeurt is het grootst bij het verwijderen van poliepen. Heel soms moet iemand vanwege zo’n probleem in het ziekenhuis blijven of een operatie krijgen.
-
Na het onderzoek krijgt u een voorlopige uitslag te horen. U hoort dan wat we al weten of denken. De einduitslag krijgt u van uw arts op de polikliniek of via de telefoon. Soms halen we tijdens een onderzoek weefsel weg. Dit zijn groepjes cellen. Die worden in ons laboratorium onderzocht. De uitslag hiervan krijgt u binnen een paar dagen.
-
Ja, dat kan. Op de uitnodigingsbrief die u heeft gekregen, staan contactgegevens van het RIVM. Als u hier naar toe belt, kunt u aangeven dat u liever naar Amphia wilt.