Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Endo-echoscopie via de mond EUS
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Endo-echoscopie via de mond EUS

Een endoechografie is een onderzoek met een endoscoop (flexibele slang) met aan het uiteinde een echoapparaat waardoor met geluidsgolven kan worden gekeken naar de wand en de omliggende weefsels van de slokdarm, maag en/ of alvleesklier. Op deze manier wordt een ‘inwendige echo’ gemaakt. In deze folder leest u alle relevante informatie rondom het onderzoek.

Het onderzoek   
Op de dagbehandeling krijgt u een infuusnaaldje. Vervolgens brengt de endoscopieverpleegkundige u naar de onderzoekskamer. Er worden veiligheidsvragen aan u gesteld. Uw keel wordt verdoofd met een wat bittere vloeistof. Hierdoor voelt u minder van de endoscoop in uw keel. Als u een kunstgebit heeft, dan moet u deze voor het onderzoek uit doen. U krijgt tijdens het onderzoek een bijtring in de mond. Dit om te voorkomen dat u op de endoscoop bijt en ter bescherming van de tanden. U krijgt een roesje (sedatie). Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde. U krijgt een ‘knijper’ op uw vinger waarmee we uw hartslag en zuurstofgehalte in het bloed tijdens het onderzoek in de gaten houden. De arts legt de slang achter op uw tong en u moet goed slikken. Het inbrengen van de slang en de aanwezigheid ervan in uw keel bemoeilijken de ademhaling niet. De arts kan, wanneer dit nodig is, met een naald weefsel afnemen voor verder onderzoek. Dit heet een punctie. U voelt hier niets van.

Een roesje - belangrijke informatie!
Een roesje werkt ontspannend. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Het is geen narcose. Door het roesje kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf worden. U mag 24 uur lang geen machines bedienen en belangrijke beslissingen nemen raden wij af. 

U mag op de dag van het onderzoek geen alcohol gebruiken. Als u een roesje krijgt is het volgende van groot belang om het onderzoek door te kunnen laten gaan.
U mag na een 'roesje' zelf 24 uur lang niet aan het verkeer deelnemen. U mag dus alleen onder begeleiding van een volwassene naar huis. Uw begeleider krijgt een telefoontje als het onderzoek is beëindigd. De verpleegkundige geeft een tijd door hoe laat u opgehaald mag worden. De begeleider mag dan plaatsnemen in ontvangstruimte 6. Gebruik maken van het openbaar vervoer of taxi is ook NIET TOEGESTAAN zonder begeleiding. Heeft u geen begeleiding geregeld, dan kan het onderzoek NIET plaatsvinden!

Voorbereiding onderzoek:
Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als uw slokdarm en maag leeg zijn.

Tot 6 uur voor het onderzoek mag u een lichte maaltijd eten, daarna niet meer eten. Lichte maaltijd: Maximaal 2 beschuitjes of 1 witte boterham met jam of suiker en dun margarine of halvarine. Een glas melk en koffie met melk en suiker is toegestaan. Verder heldere dranken zoals hieronder staat beschreven.

Tot 3 uur voor het onderzoek mag u heldere dranken drinken, daarna niet meer drinken Heldere dranken zijn vloeistoffen waar u doorheen kunt kijken zoals: Water, aanmaaklimonade (geen rode), heldere frisdrank zonder koolzuur zoals Crystal Clear, DubbelFriss, heldere bouillon (zonder groenten, vlees, vermicelli), heldere vruchtensappen zonder vruchtvlees zoals appelsap en wit druivensap, thee en heldere isotone sportdranken.

Medicatie wel of niet innemen?
Stop nooit op eigen initiatief met uw medicatie, overleg hierover altijd met uw arts

  • Gebruikt u medicatie? Overleg dan met uw arts of u deze mag blijven gebruiken en of u deze op de ochtend van het onderzoek wel of niet mag innemen met een slokje water.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw arts of u deze mag blijven gebruiken.
  • Bent u diabetespatiënt? Bespreek met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of insulinedosering moet aanpassen. 

De dag van het onderzoek
U meldt zich bij het Endoscopiecentrum aan de Molengracht route 47. U wordt opgenomen op de dagbehandeling. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de verpleegkundige en naar de dagbehandeling gebracht. Een verpleegkundige bereidt u voor op het onderzoek en geeft u een infuusnaaldje.

Aandachtspunten:
Uw (eventuele) medicatie kunt u innemen na afloop van het onderzoek nadat het roesje en de verdoving van uw keel zijn uitgewerkt. Tijdens het onderzoek kunt u het beste makkelijk zittende kleding dragen. Gelieve géén lippenstift op te doen.

Na afloop
Wanneer de keel verdoofd is, verslikt u zich eerder dan anders. Daarom moet u een half uur wachten met eten of drinken. U kunt hierna het beste beginnen met een slokje water. Als dit goed gaat, kunt u verder gewoon eten en drinken.

Uitslag van het onderzoek 
U krijgt na het onderzoek een voorlopige uitslag op papier mee. Mocht er materiaal (weefsel) zijn afgenomen, dan duurt het enkele dagen tot de uitslag bekend is. De definitieve uitslag van het onderzoek en uitslag van evt. afgenomen weefsel hoort u van uw behandelend specialist op de polikliniek.

Mogelijke complicaties
Een endoechografie is een veilig onderzoek. Toch kunnen heel soms complicaties optreden wanneer er bv. een punctie is verricht. Mogelijke complicaties zijn een alvleesklierontsteking, een nabloeding of een infectie.

  • Wanneer u hevige pijn die niet verdwijnt, koorts of bloedverlies/ pikzwarte ontlasting heeft na het onderzoek dient u contact op te nemen met de afdeling MDL: 076) 595 50 71
  • Buiten kantooruren kunt u met spoedvragen de Spoedeisende Hulp bellen: T 076 -5954047

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label