
Inleiding
Binnenkort verwachten wij u op de longfunctieafdeling van Amphia voor één of meerdere longfunctieonderzoeken. Op de afsprakenbrief staat aangegeven op welke locatie u moet zijn. Vraag het anders voor de zekerheid na.
Wat is de Mantoux?
Met behulp van dit onderzoek kan de behandelend arts een infectie met de tuberkelbacterie vaststellen.
Hoe kunt u zich voorbereiden?
Er is geen voorbereiding nodig.
Hoe wordt het onderzoek verricht?
Met een hele dunne injectienaald wordt er een kleine hoeveelheid testvloeistof in de huid van uw linker onderarm gespoten. Het inspuiten van de vloeistof kan gevoelig zijn. De plaats van de injectie wordt op uw huid met pen aangegeven, zorg dat deze markering zichtbaar blijft, om het aflezen te vergemakkelijken.
Om allergische reacties te voorkomen wordt de huid niet ontsmet en wordt er geen pleister gebruikt. Na de injectie kunt u soms een reactie van de huid verwachten. Deze bestaat uit een verdikking, roodheid, jeuk of een blaar ter plaatse van de injectie. Na 2 á 3 dagen wordt de reactie van de huid bekeken en de omtrek van de aanwezige verdikking en roodheid opgemeten.
Hoe lang duurt het onderzoek?
U krijgt voor dit onderzoek 2 afspraken, één om de mantoux te zetten en één 2 á 3 dagen later om de mantoux af te lezen. Per keer neemt dit ongeveer 10 minuten in beslag.
Wanneer krijgt u de uitslag?
De specialist zal de resultaten van de onderzoeken met u bespreken tijdens uw volgende polikliniekbezoek.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.
Longfunctieafdeling:
- Amphia Breda, Route 50, wachtruimte 2
T (076) 595 30 30 - Amphia Oosterhout, Functieafdeling 53
T (0162) 32 72 95
Bent u ziek of verhinderd? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de longfunctieafdeling van de locatie waar het onderzoek plaats zou vinden.