Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Duplex veneus
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Duplex veneus

Inleiding
Op het vaatlaboratorium of vaatlab worden onderzoeken verricht die informatie kunnen geven over de werking van de aders en de slagaders. Dus over de bloedvoorziening van en naar verschillende delen van het lichaam. U heeft een afspraak voor een onderzoek van de (spat)aders.

Wat is een duplex?
Een duplex is een onderzoek waarbij de bloedvaten worden onderzocht en in uw geval de aders die zich in de benen bevinden. Met behulp van geluidsgolven wordt er een echo gemaakt. Zo kunnen de vorm en de ligging van de aders in beeld worden gebracht. Tevens wordt de richting waarheen het bloed stroomt en het functioneren van de kleppen gemeten met de doppler techniek. Omdat dit onderzoek dus 2 technieken combineert, heet het een duplex.

Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij/zij zal u vragen uw pantalon of rok uit te doen en op een onderzoeksbed plaats te nemen. Dit bed neemt vervolgens een verticale stand aan, zodat u als het ware rechtop komt te staan. Of het bed staat al rechtop en u wordt gevraagd er op te stappen. Op het been wordt een gel aangebracht om de geluidsgolven goed te geleiden. Vaak brengt de laborant om de kuit een band aan die af en toe even wordt opgeblazen om het bloed als het ware omhoog te stuwen. Zo kan goed worden beoordeeld of de kleppen die in de aders zitten goed werken.

Onderzoek
Met een taster (een soort meetinstrument) wordt er over de huid bewogen. De registratie is zichtbaar op een beeldscherm. Af en toe hoort u gelijktijdig het geluid dat door het stromende bloed wordt teruggekaatst als de laborant even in het been knijpt of als de band wordt opgeblazen. Tijdens het onderzoek moet u staan op het been wat niet onderzocht wordt en geen gewicht laten rusten op het te onderzoeken been. Het licht in de kamer is gedimd. Het onderzoek is pijnloos en volstrekt ongevaarlijk. U krijgt geen inspuitingen in de bloedvaten.

Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de tijdsduur van het onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt dit onderzoek tussen de 30 en 60 minuten. Indien het onderzoek slechts aan één been verricht wordt, is de duur korter.

Uitslag van het onderzoek
De verwerking van de meetresultaten duurt een paar dagen. De specialist bespreekt de uitslag met u.

Heeft u nog geen controleafspraak bij de specialist, maak deze dan zodra de datum van het onderzoek bekend is. Vraag na op welke locatie u precies moet zijn om de uitslag van het onderzoek te vernemen

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek? Neemt u
dan contact op de polikliniek Chirurgie.
Telefoonnummer: 076-5953090

Belangrijk
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:

  • Probeer op tijd te komen, dan wordt u ook op tijd geholpen (anders loopt u het risico dat u een nieuwe afspraak moet maken).
  • Gebruik geen huidverzorgingsmiddelen op de te onderzoeken lichaamsdelen zoals huidcrème of bodylotion
  • Kies voor gemakkelijk zittende en luchtige kleding.
  • Het is ook van belang dat de liezen goed bereikbaar zijn. Indien u steunkousen of zwachtels draagt, laat deze dan uit.

Meer lezen over chirurgie bij Amphia?

Ga naar afdeling Chirurgie

Label