Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Liesbreukoperatie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Liesbreukoperatie

Inleiding
Deze brochure geeft u informatie die u nodig heeft om goed voorbereid te zijn op uw operatie en uw herstel.

In een telefonisch gesprek heeft de assistente u het volgende uitgelegd: U brengt voor de opname en operatie eerst een bezoek aan de chirurg of zijn arts-assistent op de polikliniek. Wilt u deze brochure zorgvuldig doorlezen vóór uw bezoek aan de chirurg?

Liesbreuk, onderzoek, diagnose en behandeling
In deze brochure staat informatie over een liesbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat uw persoonlijke situatie anders kan zijn. Stel daarom uw specifieke vragen aan de chirurg.

Wat is een liesbreuk?
Een liesbreuk (hernia inguinalis) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. Deze kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Bijvoorbeeld door toename in lichaamsgewicht, persen, veel hoesten, vaak zwaar tillen. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies een gedeelte van de buikinhoud bevat. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, bij persen of hoesten) kan er meer buikinhoud in de uitstulping komen. De breuk wordt dan groter. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Dat kan dan meer klachten gaan geven. Een enkele keer komt het voor dat een breuk bekneld raakt. Dan heeft u veel pijn en is een spoedoperatie nodig.

Diagnose en onderzoek
De chirurg stelt de diagnose aan de hand van de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek is vrijwel nooit nodig. De chirurg kan bij u, terwijl u staat, de breuk meestal gemakkelijk vaststellen. Wanneer een breuk bij u is geconstateerd zal de chirurg met u bespreken hoe in uw geval de breuk behandeld kan worden. In het algemeen zal u een operatie worden geadviseerd. Een breukband wordt nog maar zelden voorgeschreven. 

Hoe verloopt de operatie?
Het te opereren gebied dient niet te worden onthaard. Er zijn verschillende technieken om liesbreuken te herstellen. Deze technieken zijn terug te voeren tot twee methoden:

  • De benadering van de breuk van voren Hierbij wordt de operatie uitgevoerd via een snede nabij de breuk. De lengte van de snee is afhankelijk van de grootte van de liesbreuk. De chirurg heft de uitstulping van het buikvlies op. Zonodig wordt de opening of zwakke plek in de buikwand hersteld. De chirurg verstevigt de buikwand meestal door een stukje kunststof in te hechten. Soms zal hij weefsel uit de buikwand zelf hiervoor gebruiken. Het kunststofmateriaal is veilig en wordt goed door het lichaam geaccepteerd.
  • De benadering van de breuk van achteren Bij deze methode wordt de breuk vanuit de binnenzijde van de buikwand behandeld. De chirurg heft de uitstulping op en verstevigt de opening of zwakke plek in de buikwand met behulp van een stukje kunststof. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt goed door het lichaam geaccepteerd. Deze operatieve methode kan met behulp van gewone operatietechnieken of door middel van een kijkoperatie. Bij de kijkoperatie brengt de chirurg, via een aantal sneetjes in de buikhuid, instrumenten en een camera, die verbonden is met een TV-monitor, naar binnen. De chirurg kan zo zijn handelingen zien op het TV-scherm. Deze methoden zijn niet voor iedere patiënt geschikt. Deze methode kan bijvoorbeeld niet uitgevoerd worden als de chirurg de breuk niet terug kan duwen in de buik. Op het spreekuur bespreekt de chirurg met u welke techniek in uw geval het beste lijkt.

Hoe lang duurt de operatie?
De operatie duurt maximaal een uur. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Gespecialiseerde verpleegkundigen zorgen dat u rustig bijkomt van de operatie. Met behulp van bewakingsapparatuur worden uw lichaamsfuncties gecontroleerd. Zodra u weer bij bent en uw algemene conditie stabiel is, gaat u terug naar de afdeling. 

Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico's. Ook bij deze operaties is de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking. Een geringe uiting van een bloeding kunt u na enkele dagen herkennen in de vorm van een blauwe verkleuring in het wondgebied, die kan uitzakken naar de basis van de penis en de balzak bij de man en naar de grote schaamlip bij de vrouw. Dat is niet verontrustend. 

  • Het resultaat van de operatie kan goed lijken. Toch kan het voorkomen dat na verloop van tijd bij een klein aantal van de geopereerde patiënten er op dezelfde plaats opnieuw een breuk ontstaat (een recidief breuk). Meestal zal er dan weer een operatie nodig zijn.
  • Omdat in het operatiegebied enkele zenuwen lopen - bij de man ook nog de zaadstreng - is een beschadiging van deze structuren denkbaar. Hierdoor kan gevoelloosheid of soms juist een blijvende pijnklacht rond het operatiegebied optreden. Deze complicaties treden gelukkig zelden op. 

Na de operatie

  • De verpleegkundige komt regelmatig kijken of alles goed gaat.
  • De verpleegkundige controleert uw wond, bloeddruk, pols en temperatuur.
  • Na de operatie zal het operatiegebied pijnlijk zijn. Als u pijn heeft, kunt u de verpleegkundige om een pijnstiller vragen.
  • We adviseren u bij pijn of gevoeligheid het wondgebied te ondersteunen met uw hand. Bijvoorbeeld bij hoesten. Direct na de operatie kunt u wat misselijk en dorstig zijn. Tegen de misselijkheid kunt u medicijnen krijgen.
  • Als u nog een infuus heeft, wordt deze verwijderd, zodra u weer voldoende kunt drinken. ​
  • ​Soms gaat het urineren moeilijk. Het inbrengen van een catheter (dun slangetje) kan dan nodig zijn om uw blaas te ledigen.   ​​

Het ontslag en de controles
Afhankelijk van de omstandigheden kan de operatie worden uitgevoerd in dagbehandeling of tijdens een kortdurende opname in het ziekenhuis. In de meeste gevallen zal er gekozen worden voor een dagbehandeling waarbij u enkele uren na de operatie het ziekenhuis weer verlaat. Liesbreukoperaties bij gezonde kinderen vanaf 3 maanden worden altijd in dagbehandeling verricht.
Als u naar huis gaat krijgt u van de verpleegkundige een controleafspraak. Deze is ongeveer tien dagen na de operatie. Uw hechtingen worden dan ook verwijderd. Stel gerust uw vragen! 

Adviezen voor thuis

  • Thuis kunt u tegen de pijn paracetamol gebruiken. U kunt deze bij de apotheek of drogist kopen. We raden u aan deze pijnstillers voor de operatie alvast in huis te hebben.
  • Zoals eerder beschreven, adviseren wij u bij pijn of gevoeligheid het wondgebied te ondersteunen met uw hand. Bijvoorbeeld bij hoesten. 
  • Vanaf de dag na de operatie mag u zich douchen. Het kan geen kwaad als de wond hierbij nat wordt. Als op de wond een doorzichtige pleister is aangebracht, kunt u deze gewoon laten zitten. Langdurig een bad nemen kunt u beter uitstellen tot na het verwijderen van de hechtingen.
  • Als de wond gedurende 48 uur droog is, hoeft er geen pleister meer op.
  • Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren zult u na het ontslag nog enige tijd hinder kunnen ondervinden van het operatiegebied (bijvoorbeeld pijn). Het hervatten van uw dagelijkse bezigheden en de mogelijkheid om iets te kunnen tillen zijn hiervan afhankelijk.
  • Over het algemeen geldt: dat wat u kunt doen, mag ook. Het is dus belangrijk dat u 'luistert naar uw lichaam'. Voor uw herstel is het goed om in beweging te zijn.
  • ​Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, moeten er rekening mee houden dat de pil de maand van de operatie niet betrouwbaar is. Bij het starten van een nieuwe strip is de pil weer wel betrouwbaar.

Vragen?
Heeft u nog vragen over uw operatie of uw herstel? Stel ze gerust aan uw chirurg.

Wanneer zich thuis ná de operatie problemen voordoen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling waar u opgenomen heeft gelegen. U vindt het telefoonnummer van de afdeling op het formulier dat u bij ontslag heeft meegekregen. De afdeling is ook te bereiken via het algemene telefoonnummer van Amphia: (076) 595 50 00. 

Heeft u vragen over de datum of het tijdstip van de operatie belt u dan: (076) 595 30 83.

Bij plotselinge verhindering van uw opname belt u: (076) 595 31 81.

Meer lezen over chirurgie bij Amphia?

Ga naar afdeling Chirurgie

Label