Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

CT virtuele coloscopie: beperkte vochtinname
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

CT virtuele coloscopie: beperkte vochtinname

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een CT-onderzoek van uw dikke darm. Dit is besproken met uw behandelend arts. Bij dit onderzoek worden er röntgenfoto's gemaakt met behulp van een Computer Tomograaf (CT-scanner). Het doel van dit onderzoek is om mogelijke afwijkingen in dikke darm (bijvoorbeeld poliepen) op te sporen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

CT-onderzoek van de dikke darm (virtuele coloscopie)
Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van speciale röntgenapparatuur.

Met behulp van röntgenstralen worden foto’s gemaakt van de dikke darm. Deze foto’s worden verwerkt en omgezet in een aantal driedimensionale beelden. Daardoor is het mogelijk om als het ware in de dikke darm te kijken (virtuele coloscopie). Op deze wijze kan de radioloog de wand van de dikke darm goed beoordelen.

Voorbereiding
Voor het slagen van het onderzoek is het belangrijk dat uw darmen helemaal schoon zijn. Daarom is het nodig dat u zich goed houdt aan de volgende instructies. Twee dagen voor het onderzoek begint u met een dieet. ( zie verderop in de folder)

Bij de balie van de afdeling Radiologie krijgt u een pakket mee met alles wat u daarvoor nodig heeft.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om u gedeeltelijk uit te kleden. U mag een T-shirt of hemd aanhouden. U krijgt een speciale broek aan, die ervoor zorgt dat uw onderlichaam bedekt blijft. Vervolgens neemt u plaats op de onderzoekstafel.

Via een slangetje in de anus komt er kooldioxidegas (CO2) in de dikke darm. Dit is nodig om alle delen van de dikke darm goed te kunnen afbeelden en beoordelen. Als er voldoende CO2 in de darm aanwezig is, maakt de laborant de scan.

De onderzoekstafel wordt door de ronde opening van de CT-scanner geschoven. De radiodiagnostisch laborant vraagt u om de adem in te houden.

Dit onderzoek bestaat uit twee series opnamen: één terwijl u op uw rug ligt en één terwijl u op uw buik ligt.

De totale duur van het onderzoek is 20 tot 25 minuten.

Tijdens het onderzoek kunt u last krijgen van krampen. Om dit zoveel mogelijk te verminderen krijgt u een ontspannend middel (Buscopan®) toegediend. Dit wordt ingespoten via een ader in de arm.

Allergie voor Buscopan
Bent u allergisch voor Buscopan of mag u geen Buscopan gebruiken wegens glaucoom (verhoogde oogboldruk), meldt dit voorafgaand aan het onderzoek aan de radiodiagnostisch laborant.

Met contrastvloeistof
Om bloedvaten  en organen beter zichtbaar te maken wordt er bij een CT-scan soms gebruikgemaakt van contrastvloeistof. Om u deze vloeistof toe te dienen, wordt er door de laborant een infuus geprikt. Tijdens het onderzoek krijgt u door dit infuus contrastvloeistof toegediend.

De laborant vertelt u hier meer over, als dit voor u van toepassing is. Meer informatie over de toediening van een contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder Informatie over contrastmiddel. Klik hier om de folder te openen. 

Na het onderzoek
Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken. Na het onderzoek kunt u enige tijd last hebben van winderigheid.

Belangrijk

  • De voorbereiding voor dit onderzoek veroorzaakt diarree. De anticonceptiepil kan als gevolg hiervan minder betrouwbaar worden in de betreffende cyclus.
  • De voorbereiding van dit onderzoek vraagt enige inspanning. Twee dagen voor het onderzoek begint u met een dieet. Het is absoluut noodzakelijk om dit dieet precies op te volgen. Alleen dan kan het onderzoek slagen.
  • Bij dit onderzoek voelt u het aanprikken van de ader.
  • Volgt u tijdens het onderzoek de ademinstructies zo goed mogelijk op.
  • Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een warm gevoel krijgen. Ook kunt u het idee hebben dat u aan het plassen bent. Dit is in werkelijkheid niet het geval.
  • ​In zeldzame gevallen kan het contrastmiddel een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie die weer snel voorbijgaat. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.
  • Toediening van contrastmiddel kan het functioneren van uw nieren beïnvloeden. Daarom is voorafgaand aan de CT-scan bloedonderzoek nodig om uw nierfunctie vast te stellen. Uw behandelend arts vraagt dit onderzoek aan.

LET OP!

  • Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan uitgesteld.
  • ​Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant.
  • Tijdens het onderzoek krijgt u het middel Buscopan toegediend. Een bijwerking van dit medicijn is wazig zien. Meestal is dit in 1 uur weer voorbij. Neem daarom een begeleider mee die u naar huis kan brengen.

Twee dagen voor het onderzoek
De hele dag niet toegestaan:

volle boter

tomaten

volkorenbrood

mayonaise

bruin brood (wel wit brood)

knoflook

jam

mosterd

kaas

krenten

cornflakes

rauwe groenten

ongeschilde aardappelen

ongeschild fruit / kiwi

Vezelarme voeding die de patiënt wel mag eten en drinken 2 dagen voor het onderzoek

Graanproducten
- witbrood, beschuit, toast (niet-volkoren variant)
- witte rijst, pasta (niet-volkoren variant)
- pannenkoeken (niet-volkoren variant)
- custardpap, rijstebloempap.

Groente en fruit
- aardappelen
- gaar gekookte groente zoals wortelen, bloemkool, lof, andijvie, spinazie
- vers fruit mits goed rijp, geschild en ontpit zoals appel, banaan, peer.

Alle soorten vlees, vis en kip.

Soepen: bouillon of met stukjes vlees, vermicelli, etc.

Beleg
- vleeswaren, ei
- zoet beleg behalve pindakaas en jam met stukjes fruit.

Dranken
- vruchtensap zonder vruchtvlees, limonades, frisdrank
- koffie en thee
- water
- melk en melkproducten (geen vruchtenyoghurt)
- alcoholische dranken.

Een dag vóór het onderzoek
Volg het schema op deze pagina. Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Dieetschema
De dag vóór het onderzoek:

  • Vezelarm vloeibaar ontbijt en 50 ml Telebrix gastro
  • Vezelarm vloeibaar lunch en 50 ml Telebrix gastro
  • Vezelarm vloeibaar avondeten en 50 ml Telebrix gastro
  • Na het avondeten alleen vloeibaar (vezelarm).

U mag de Telebrix gastro niet aanlengen met 950 ml water zoals in de bijsluiter staat!

Vezelarm vloeibaar eten: Nutridrink of heldere soep, vruchtensap zonder pulp, zwarte koffie of thee. Zorg ervoor dat u zich tijdens het dieet houdt aan uw vochtbeperking.

Toelichting*
Nutridrink is een vloeibare dieetvoeding die veel energie bevat. Het geeft een verzadigd gevoel. Het wordt geleverd in pakjes van 200 ml. U kunt deze vloeibare dieetvoeding naar eigen keuze als aanvulling gebruiken. Het is verkrijgbaar bij de apotheek (dit wordt niet vergoed). Naast het merk Nutridrink kunt u ook de merken Meritene en Tonexis gebruiken.

Telebrix gastro veroorzaakt bij veel patiënten diarree. Dit is een normale reactie van het lichaam en kan geen kwaad. Het is ook de bedoeling dat uw darmen schoon worden.

De dag van het onderzoek
Nuchter blijven tot het onderzoek. Uw gebruikelijke medicijnen kunt u ook nu gewoon innemen.

Uitslag
U krijgt de uitslag van het onderzoek op de vervolgafspraak met uw behandelend arts.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Bent u verhinderd?
Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
Het onderzoek van de dikke darm vind alleen plaats bij Amphia Breda

Label