Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Bakri ballon
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Bakri ballon

Verloskunde

Bij u wordt of werd een Bakri ballon geplaatst. Dit gebeurt vaak tijdens een hectische periode. In deze folder kunt u alle informatie nogmaals rustig nalezen.

Wat is een Bakri-ballon?
Een Bakri ballon is een ballonkatheter (dun slangetje). De gynaecoloog brengt deze in via de vagina in de baarmoeder. De ballon is 54 cm lang en kan gevuld worden met maximaal 500 milliliter water.

Waarom een Bakri-ballon?
De Bakri ballon wordt gebruikt bij een zogeheten fluxus. Dit is een flinke bloeding die ontstaat na de bevalling. We spreken van een fluxus als u meer dan 1000 cc bloedverlies heeft in de eerste 24 uur na de bevalling.

Hoe werkt het?
De ballonkatheter oefent druk uit te op de baarmoederwand. Daardoor worden de bloedvaatjes dichtgedrukt van de wond die is ontstaan bij het loslaten van de placenta.

De behandeling
Bij een fluxus krijgt u meestal eerst twee infusen en een blaaskatheter. De blaaskatheter dient ervoor om de blaas zo leeg mogelijk te houden Dit voorkomt druk tegen de baarmoeder. Uw baarmoeder wordt gemasseerd en u krijgt medicatie om uw baarmoeder te laten samen trekken. Het samentrekken van de baarmoeder voorkomt nog meer bloedverlies. Als de placenta los is gekomen, kan de gynaecoloog kiezen voor het plaatsen van een Bakri ballon. De gynaecoloog doet dit alleen als u meer dan 1 liter bloed heeft verloren en uw baarmoeder toch nog steeds niet goed samen trekt. De Bakri ballon wordt ingebracht op de operatiekamer, onder algehele narcose. De ballon wordt opgevuld met water. U krijgt een gynaecologisch tampon in de vagina om de Bakri ballon in goede positie te houden. Aan de Bakri ballon zit een katheterzak. Dit is om het bloed uit de baarmoeder op te vangen. In de punt van de ballonkatheter boven de ballon, zitten gaatjes. Het bloed loopt via deze gaatjes langs de ballon in de katheterzak. (zie afbeelding).

Na de behandeling
Uw verpleegkundige houdt nauwkeurig bij hoeveel bloed in de katheterzak van de Bakri ballon loopt. Ze observeert en documenteert uw vitale functies, zoals bloeddruk, zuurstofgehalte (saturatie), temperatuur en urineproductie. \

Naweeën
U kunt na de behandeling last krijgen van naweeën. Dit komt omdat u via het infuus nog steeds een middel krijgt toegediend dat het samentrekken van de baarmoeder bevordert. Deze naweeën kunnen hevig zijn. U voelt de baarmoeder samentrekken tegen de ballon aan. Hierdoor wordt nog meer bloedverlies voorkomen.

Legen en verwijderen
De Bakri ballon blijft 12-24 uur zitten. Vaak wordt deze dan in één keer geleegd en verwijderd door de arts. Het kan ook zijn dat het in twee keer wordt gedaan. Dit is afhankelijk van de situatie. De ballon wordt op dezelfde wijze geleegd zoals deze werd gevuld, met een spuit. Het verwijderen van de Bakri ballon doet geen pijn.

Belangrijk!  

  • Voelt u zich niet lekker, meld dit dan altijd een verpleegkundige;
  • Het kan zijn dat u na het verwijderen van de Bakri ballon stolsels (brokken bloed) verliest, waarschuw hierbij ook altijd de verpleegkundige.

Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u die tijdens de visite stellen aan de gynaecoloog of arts-assistent. Ook de verpleegkundige op de afdeling kan eventuele vragen beantwoorden.

Telefoon kraamafdeling:
(076) 595 27 16 of (076) 595 27 15

Meer lezen over gynaecologie in Amphia?

Ga naar afdeling Gynaecologie

Label