Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Langdurig gebroken vliezen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Langdurig gebroken vliezen

Inleiding
We spreken over langdurig gebroken vliezen als uw vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn. Dit komt in ca.10% van de zwangerschappen voor en hoeft niet alarmerend te zijn.

Bent u onder controle van een verloskundige, dan wordt u na deze 24 uur naar de gynaecoloog verwezen voor overname van de zorg. U kunt dan niet meer thuis bevallen. U zult dan van de gynaecoloog nogmaals tenminste 24 uur mogen wachten op spontane weeën, omdat in het merendeel van de gevallen de weeën vanzelf op gang komen.

Als u na in totaal 24 uur nog geen weeën heeft, zal de gynaecoloog uw situatie bekijken. Hij maakt met u een afspraak wanneer en hoe uw bevalling op gang gebracht zal worden (zie ook de folder over inleiding van de bevalling).

Controle op infecties
Als de vliezen gebroken zijn, bestaat er een kleine kans op een infectie bij u en uw ongeboren baby. Daarom komt u 1x per dag voor controle naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt de conditie van uw ongeboren baby gecontroleerd. Er wordt een CTG (hartfilmpje van de baby) gemaakt en uw hartslag en temperatuur worden gemeten. Dit gebeurt om op tijd te zien of er eventueel sprake is van een infectie. Ook wordt er met een wattenstaafje een kweekje uit de vagina en bij de anus afgenomen en wordt er een echo gemaakt.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?
U moet altijd contact opnemen met het ziekenhuis (de verloskamer) als:

  • U weeën krijgt, regelmatig, om de 5 minuten gedurende 1 uur; ·
  • De kleur van het vruchtwater verandert (bijv. groen of bruin wordt of gaat stinken), nadat het aanvankelijk helder en vrijwel reukloos was;
  • Uw temperatuur hoger of gelijk is aan 38 º C;
  • U helderrood bloed verliest;
  • U minder leven voelt dan normaal;
  • U ongerust bent.

Instructies voor thuis:

  • Niet baden of zwemmen, wel douchen;
  • Niet vrijen (geen geslachtsgemeenschap);
  • Temperatuur opnemen: 3x per dag.

Waarom moet u in het ziekenhuis bevallen?
Ondanks dat er bij u geen tekenen van infectie zijn, kan het zijn dat er bij de baby wel een infectie is ontstaan. Om die reden wil de kinderarts de baby minimaal 24 uur na de bevalling in het ziekenhuis observeren. Deze observatie vindt, indien de baby het goed doet, plaats op de kraamafdeling. Uw baby verblijft dan gewoon bij u op de kamer.

Telefoonnummers
Belt u gerust als u vragen heeft!

Verloskamer:
(076) 595 11 70
(076) 595 11 71

Meer lezen over gynaecologie in Amphia?

Ga naar afdeling Gynaecologie

Label