Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Novasure behandeling
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Novasure behandeling

We passen de Novasure-behandeling toe wanneer u last heeft van ongewone, hevige of langdurige menstruaties (menorragie). De behandeling is speciaal gericht op vrouwen in de premenopauze met hevig menstrueel bloedverlies en zonder kinderwens. (Een Novasure-behandeling is namelijk geen optie wanneer u een kinderwens heeft.) Vooraf onderzoeken we of uw baarmoederholte geschikt is. Dit gebeurt via een hysteroscopie. Ook moeten de uitstrijkjes  van de baarmoederhals goed zijn.

Bij deze behandeling brengt de gynaecoloog via uw vagina een soort metalen waaiertje (Novasure) in de baarmoederholte. Het waaiertje ontvouwt zich en ligt dan tegen het baarmoederslijmvlies aan. Het waaiertje wordt warm en kan zo het slijmvlies wegbranden (endometriumablatie). Dit duurt negentig seconden. Deze behandeling gebeurt onder narcose.

De behandeling

Op het Voorbereidingsplein krijgt u de nodige instructies. De afdeling Opname laat u weten wanneer en waar de operatie plaatsvindt. U wordt meestal een uur voor de geplande tijd in nuchtere toestand verwacht op de afdeling Dagbehandeling of Gynaecologie. 

Neem bij uw opname uw eigen medicijnen mee. Op de afdeling vullen we deze aan met medicatie die de arts u voorschrijft, een pijnstiller en zo nodig een kalmerend middel. 

U mag na de opname niet alleen naar huis. Zorg daarom voor vervoer. 

Met vragen kunt u altijd terecht bij de verpleegafdeling.

De operatie
Op de operatiedag bespreekt de verpleegkundige met u de laatste bijzonderheden. Zij checkt de gegevens in uw dossier. Wanneer u aan de beurt bent, brengen de verpleegkundigen u in bed naar de operatieafdeling. Vanaf daar neemt de anesthesiemedewerker het over. Wanneer u met de narcotiseur een pijnpompje of ruggenprik met pijnstilling heeft afgesproken, regelen we dit voor de operatie voor u.

Na de operatie komt u op de uitslaapkamer, waar u gecontroleerd wordt op bloedverlies via uw vagina. Verder checken wij uw bloeddruk, pols, temperatuur, infuus en pijn. Na een uur kunt u meestal terug naar de afdeling. De verpleegkundige belt uw contactpersoon.

Nazorg
Voor deze ingreep moet u rekenen op een dag opname. Mogelijk blijft u ook één nacht. Na de ingreep kunt u tot twaalf uur lang een menstruatieachtige kramp ervaren. Deze is goed te onderdrukken met de pijnstilling die u krijgt. Wanneer u hersteld bent en weer goed kunt eten, drinken en lopen, mag u naar huis.

De gynaecoloog komt langs voordat u naar huis gaat en bespreekt de operatie en zijn bevindingen met u. De verpleegkundige vertelt u voor uw vertrek waar u thuis op moet letten en geeft u de leefregels mee voor thuis. U kunt de eerste zes weken nog bruinige, soms riekende afscheiding hebben. U krijgt van de gynaecoloog een ontslagbrief mee en maakt de vervolgafspraken die voor u nodig zijn.  

Hevig bloedverlies

Wilt u meer informatie over de behandeling van hevig bloedverlies?

Ga naar website
een expressieve dame

Meer lezen over gynaecologie in Amphia?

Ga naar afdeling Gynaecologie