Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Röntgenonderzoek van de baarmoeder en eileiders (HSG)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Röntgenonderzoek van de baarmoeder en eileiders (HSG)

Wat is een HSG?
Een HSG is een Hystero (baarmoeder) Salpingo (eileider) Gram (foto). Door middel van een röntgenonderzoek wordt een indruk verkregen van de functie en de doorgankelijkheid van de baarmoeder en de eileiders. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de periode tussen het einde van de menstruatie en de vermoedelijke eisprong

Medicatie voor het onderzoek
We adviseren u de avond voor het onderzoek en 1 uur voor het onderzoek pijnstilling te gebruiken. Beide keren gebruikt u 2 Paracetamoltabletten van 500 mg.

Hoe verloopt het onderzoek?
Bij dit onderzoek gaat u op een röntgentafel liggen. De gynaecoloog maakt de schede van binnen en van buiten schoon met jodium. Daarna wordt het gebied rondom de schede afgedekt met een steriele, groene doek. Vervolgens brengt hij/zij een 'spreider' in de schede en kijkt naar de baarmoedermond. De baarmoeder wordt met een klemmetje vastgepakt en met jodium gedesinfecteerd. Hierna wordt een slangetje in de baarmoedermond gebracht of vastgezogen. Dit geeft een prikkelend, soms pijnlijk, gevoel. Met behulp van een spuitje wordt nu een röntgencontrastvloeistof via het ingebrachte slangetje in de baarmoeder gespoten.

Wanneer de vloeistof warm is en u zelf ontspannen bent, wordt het onderzoek doorgaans niet als pijnlijk ervaren. Helaas is het niet altijd zo dat u niets van het onderzoek voelt. Na het onderzoek verdwijnt de pijn snel.


De baarmoeder met aan weerszijde de eileiders

Vervolgens kunt u op een televisiescherm een afbeelding van de baarmoeder (zwart) zien verschijnen. Daarna ziet u, aan weerszijde van de baarmoeder, de eileiders zichtbaar worden. Vervolgens loopt de vloeistof over naar de buik. Dit kan weer een prikkelend, soms pijnlijk, gevoel geven.

Vragen?
Mocht u verder nog vragen hebben, of u ergens zorgen over maken, dan kunt u daarover te allen tijde praten met uw gynaecoloog.

De polikliniek Fertiliteit is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer (076) 595 10 41.

Let op:
Op de dag van de afspraak moet u zich melden bij de balie van de Röntgenafdeling, niet op de poli Gynaecologie.

 

Meer lezen over gynaecologie in Amphia?

Ga naar afdeling Gynaecologie

Label