Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Sterilisatie van de vrouw tijdens een keizersnede
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Sterilisatie van de vrouw tijdens een keizersnede

Goed om te weten

  • Een sterilisatie valt niet onder de basisverzekering. Controleer dus of u hiervoor aanvullend verzekerd bent
  • De ingreep is niet terug te draaien
  • Een sterilisatie heeft geen effect op uw menstruele cyclus

Wat is een sterilisatie?
Wanneer u zeker bent dat u geen kinderen (meer) wilt krijgen, kunt u een sterilisatie ondergaan. Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie. Bij een sterilisatie worden uw eileiders afgesloten of (gedeeltelijk) verwijderd. Doordat de eileiders zijn onderbroken na een sterilisatie, kunnen zaadcellen de eicel niet meer bereiken. Hierdoor kan de eicel niet meer worden bevrucht en kunt u dus niet zwanger worden.

De eierstokken blijven echter nog steeds hun werk doen en maken nog steeds eicellen en vrouwelijke hormonen aan. Deze eicellen kunnen nu alleen niet meer door de eileider. Daardoor komen de eicellen in de buikholte terecht. Het lichaam ruimt deze eicellen uit zichzelf op, zonder dat u daar last van hebt.

Voordat u een sterilisatie ondergaat, is het goed om stil te staan bij de voor- en nadelen van een sterilisatie.

De voordelen van een sterilisatie tijdens een keizersnede

  • Een sterilisatie beschermt goed tegen zwangerschap.
  • U hoeft geen voorbehoedsmiddelen meer te gebruiken om zwangerschap te voorkomen.
  • U kunt stoppen met hormonen om zwangerschap te voorkomen.
  • Door een sterilisatie uit te laten voeren tijdens de keizersnede, is er geen extra wachttijd en geen extra operatie met (nogmaals) hersteltijd nodig
  • Artsen denken dat een sterilisatie ervoor zorgt dat de kans op eierstokkanker later in uw leven kleiner wordt. Als u de eileiders in zijn geheel laat weghalen, wordt die kans mogelijk nog kleiner. Daarom zou u ervoor kunnen kiezen om uw eileiders in zijn geheel te laten weghalen. Als u besluit tot een sterilisatie vragen wij u of onze onderzoeksverpleegkundige contact met u mag opnemen. De onderzoeksverpleegkundige vraagt of u wilt deelnemen aan de StopOvCa Young studie, waarbij u een keuzehulp krijgt met uitleg over het wel of niet in zijn geheel verwijderen van de eileiders. U mag zelf de keuze maken.

De nadelen van een sterilisatie

  • Een sterilisatie zit niet in het basispakket van de zorgverzekering. U hebt een aanvullende verzekering nodig of u kunt ervoor kiezen het bedrag later aan het ziekenhuis zelf te betalen. De kosten bedragen ongeveer €500,- en hangen af van de afspraken tussen uw zorgverzekeraar en het ziekenhuis. U kunt dit het beste navragen bij uw zorgverzekeraar.
  • Net als bij alle andere vormen van anticonceptie blijft er een kleine kans bestaan dat je toch zwanger wordt. Die kans is 2 tot 5 op 1000. Dit betekent dat in een groep van 1000 vrouwen die een sterilisatie hebben ondergaan er 2 tot 5 vrouwen daarna zwanger worden in de loop van hun leven.
  • Een sterilisatie beschermt niet tegen een seksueel overdraagbare aandoening.
  • Het is moeilijk of zelfs onmogelijk om een sterilisatie ongedaan te maken. U moet dus zeker zijn van je zaak. De ingreep is niet terug te draaien.
  • Er zijn altijd vrouwen die spijt krijgen na een sterilisatie. Als de sterilisatie wordt uitgevoerd tijdens een keizersnede, krijgt 9-16% van de vrouwen daar op een later moment spijt van. Risicofactoren die de kans op spijt verhogen zijn onder andere: een leeftijd onder de 30 jaar, een gecompliceerde zwangerschap, psychische klachten, alleenstaand zijn of geen stabiele relatie hebben. Ook weten we dat een sterilisatie binnen een jaar na de geboorte van het laatste kind de kans op spijt verhoogt. Indien u in de toekomst een andere partner ontmoet of als uw kind ziek wordt of zelfs overlijdt, kunt u ook spijt krijgen van de sterilisatie. Omdat de sterilisatie wordt uitgevoerd tijdens de keizersnede is het daarom erg belangrijk hier goed over na te denken. Als het kind tijdens de keizersnede onverwacht een slechte start heeft, kan dit een reden zijn van de arts om de sterilisatie niet uit te voeren.
  • Een sterilisatie heeft geen invloed op de menstruele cyclus. Indien er sprake is van onregelmatig vaginaal bloedverlies of veel bloedverlies tijdens de menstruatie, wat rondom de overgang/menopauze een veel voorkomend probleem is, is de beste behandeling om hormonale anticonceptie te gaan gebruiken in de vorm van een anticonceptiepil of een hormoon houdend spiraaltje.
  • Er bestaat een mogelijkheid dat het technisch niet lukt om de sterilisatie tijdens de keizersnede uit te voeren, omdat er bijvoorbeeld verklevingen zijn in de buikholte waardoor de eileiders niet te bereiken zijn zonder een verhoogd risico te lopen op complicaties. In dit geval zal de arts de sterilisatie niet uit (kunnen) voeren. Uiteraard wordt u hiervan op de hoogte gebracht.

Alternatieve anticonceptie
Uiteraard kunt u ook kiezen voor een andere vorm van anticonceptie na de keizersnede zoals de anticonceptiepil, ring of pleister (niet zolang je borstvoeding geeft), de borstvoedingspil/minipil, condooms, spiraaltje (vanaf 10-12 weken na de keizersnede), anticonceptiestaafje, prikpil of sterilisatie van uw man.  

Op https://www.anticonceptie.nl/ vind u aanvullende informatie over deze methoden van anticonceptie. Uiteraard kunt u samen met uw verloskundig zorgverlener bepreken wat voor u de beste optie is.

Vragen?
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u die tijdens de volgende afspraak op de polikliniek stellen.

Aanvullende informatie
Aanvullende informatie over de keizersnede en een sterilisatie kunt u vinden in de volgende folders:

https://www.amphia.nl/folders/gynaecologie-en-zwangeren-keizersnede

https://www.amphia.nl/folders/gynaecologie-en-zwangeren-sterilisatie-van-de-vrouw

Meer lezen over gynaecologie in Amphia?

Ga naar afdeling Gynaecologie

Label