Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Aortadissectie type B
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Aortadissectie type B

Tips voor thuis herstellen na behandeling binnenwand aorta

Inleiding
U ontvangt deze folder omdat u bent behandeld aan een losgescheurde binnenwand van de aorta. De aorta is de grootste en belangrijkste slagader van uw lichaam. Als de binnenwand van deze ader loslaat, dan heet dat ‘een aortadissectie type B’.

Bij u is dit nu voldoende hersteld en u mag naar huis. U leest hieronder tips die helpen om verder op krachten te komen.

Ontslag
Voor u naar huis gaat, heeft u een gesprek met de verpleegkundig specialist of de zaalarts. U ontvangt adviezen voor thuis. Wellicht is het fijn voor u als hier een partner, vriend(in) of familielid bij is. Daarom plannen we het gesprek op tijd en in overleg met u. Dan kunt u iemand uitnodigen om erbij te zijn.

Medicijnen
Als u naar huis gaat, kunt u uw medicatie ophalen bij onze Amphia Apotheek, route 68 op de begane grond.

Controle
Een maand na ontslag heeft u een controleafspraak bij de cardioloog. Deze afspraak wordt via de post naar u opgestuurd.

Herstel
Als u thuiskomt, voelt u zich waarschijnlijk nog niet helemaal fit. Het is belangrijk dat u de tijd neemt om te herstellen. Vaak duurt dit herstel een half jaar tot een jaar. Voor iedereen is de benodigde tijd weer anders.

Sommige mensen geven aan dat ze tijdens de herstelperiode moeite hebben om zich te concentreren. Of dat hun lichamelijke conditie nog niet optimaal is. Dit komt vaak voor en u hoeft zich daar geen zorgen over te maken. De reden is de plotselinge aandoening aan uw aorta en de behandeling die u in het ziekenhuis heeft gekregen. Zorg voor goede voeding, genoeg rust en wees geduldig. Dan herstelt uw conditie zich langzaam maar zeker.

Huisarts
In de volgende gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts:

  • Kortademig
    Merkt u dat u steeds kortademiger wordt? En neemt dit niet af na de inspanning? Bel dan uw huisarts. Dit kan ook een teken zijn van het vasthouden van te veel vocht.
  • Hartkloppingen
    Had u tijdens de opname al last van een versnelde of onregelmatige hartslag? Dan kan het zijn dat u daar thuis ook last van krijgt. Een duidelijk bonzen van het hart en een opgejaagd gevoel is een reden om de huisarts te bellen.
  • Duizelingen
    Bent u duizelig, of merkt u dat u onstevig staat of onvast loopt? Neem dan contact op met uw huisarts. Het kan een teken zijn dat u verzwakt bent. Soms komt het door de medicijnen die uw bloeddruk regelen.

Richtlijnen
De volgende richtlijnen dragen bij aan een voorspoedig herstel:

  • Ontspannen
    De eerste tijd heeft u veel rust nodig. De oefeningen die u leerde van de fysiotherapeut kunt u gewoon doen. Luister daarbij wel naar uw lichaam en ga niet te ver. De eerste zeven tot tien dagen is het prima om ’s middags een uurtje op bed te liggen. Daarna pakt u rustig aan meer activiteiten op.
  • Binnen blijven
    Het is verstandig om na uw ontslag nog zeven dagen binnen te blijven. Zo kan uw weerstand weer op peil komen. Na die tijd kunt u – bij goed weer – even naar buiten en dit langzaam uitbouwen.
  • Niet alleen blijven
    De eerste zeven dagen is het beter om ’s nachts en het grootste deel van de dag niet alleen thuis te zijn. Als u zich niet lekker voelt, kan iemand voor u zorgen en zo nodig de huisarts bellen. Na zeven dagen is constante begeleiding minder noodzakelijk.
  • Voeding
    Zorg voor goede voeding, dan herstelt u beter. Omdat uw lichaam nu de neiging heeft om vocht vast te houden, is zoutarm eten verstandig. Wees vooral de eerste tijd zuinig met zout.
  • Activiteiten
    Direct na thuiskomst kunt u nog niet een heel huishouden aan. De eerste zes weken mag u alleen lichte activiteiten verrichten. Zoals wandelen, koken, afwassen, stof afnemen en een kleine hoeveelheid boodschappen doen. Na zes weken kunt u dit uitbreiden met bijvoorbeeld de hond uitlaten, kinderen tillen, stofzuigen, dweilen en grotere hoeveelheden boodschappen halen.
  • Verkeer
    Door de aandoening en de behandeling kan het zijn dat uw concentratievermogen de eerste zes weken minder is. Het is beter om in deze periode geen auto of fiets te besturen.
  • Wassen
    U mag gewoon douchen, maar liever nog niet baden.
  • Werken
    De meeste mensen hebben een aantal maanden tot een jaar nodig voor ze weer aan het werk gaan. Dit hangt af van het werk dat ze doen en van de mate van herstel. Vaak voelt u zelf wanneer u weer aan werken toe bent. Begin liever met halve werkdagen en bouw dit langzaam op. Twijfelt u of u weer aan het werk kunt en of u alles al weer kunt doen? Bespreek dit dan met uw specialist tijdens de controleafspraak drie maanden na de opname.
  • Vakantie
    Als uw herstel goed verloopt, dan kunt u gewoon op vakantie. Twijfelt u, bespreek dit dan tijdens de controleafspraak met uw specialist.
  • Alcohol
    U mag matig alcohol gebruiken na de aortabehandeling. Het advies is om maximaal 1 glas alcoholhoudende drank per dag te drinken.
  • Vrijen
    Er is geen bezwaar tegen vrijen, als u en uw partner daaraan toe zijn. Als u het rustig aan doet, is er geen risico voor uw aorta.
  • Stemming
    Sommige mensen voelen zich wat emotioneel en onzeker na de aortadissectie. Ze moeten onverwachts huilen, of ze zijn opeens snel geïrriteerd en het volgende moment weer rustig. Deze stemmingswisselingen komen door de behandeling en de ziekenhuisopname en zijn niet ongewoon. Bij een verder herstel verdwijnen ze.
  • Begeleiding
    Heeft u behoefte aan steun en begeleiding? Ook wanneer u weer thuis bent, kunt u contact opnemen met een maatschappelijk werker via uw huisarts.

Bereikbaarheid
Heeft uw vragen? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze is op de hoogte van uw diagnose en geeft u verder advies.

Meer lezen over het hartcentrum bij Amphia?

Ga naar Het Hartcentrum

Label