Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Holteronderzoek
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Holteronderzoek

I​nleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht op de poli cardiologie voor een Holter onderzoek.

Wat is een Holter onderzoek?
Een Holter onderzoek dient ervoor om gedurende 24 uur of langer het ritme van uw hart te registreren. Dit gebeurt door middel van een kleine mobiele recorder. Deze recorder registreert het hartritme via plakkers (elektroden) die op uw borst worden aangebracht.

Wat gebeurt er op de dag van het onderzoek?
De functielaborant zal u vragen om het bovenlichaam te ontbloten. Daarna plakt hij/zij de derzoek?plakkers op de huid van de borst. Vervolgens worden de plakkers aangesloten op de recorder. Bij mannelijke patiënten wordt zo nodig een teveel aan borsthaar weggeschoren. Het aansluiten van de recorder duurt ongeveer 15 minuten. De recorder zit in een tasje met daaraan een riem of halsband, zodat u het om uw middel kunt dragen of desgewenst rond uw nek kunt hangen. Het tasje is zo klein, dat het onder wat ruimvallende bovenkleding past.

Het dagboek bijhouden.
U krijgt een dagboek mee naar huis. In dat boekje schrijft u op wat u, zolang als het kastje is aangesloten, doet. Bijvoorbeeld traplopen, afwassen en slapen.

Als u klachten heeft, zoals druk op de borst, duizeligheid, hartkloppingen enzovoort, dan schrijft u deze ook op. Zo kan een verband gelegd worden tussen de klacht en het geregistreerde hartritme. De functielaborant legt u precies uit hoe u het dagboek in moet vullen.

Belangrijk
Het beste is om na het aansluiten van de recorder zo gewoon mogelijk uw alledaagse bezigheden/werk te blijven doen. Maar let u wel op het volgende:

  • Kies op de dag van onderzoek voor wat ruim zittende en hoogsluitende kleding. De bovenste plakkers zitten vrij hoog op de borstkas en zijn mogelijk zichtbaar boven uw kleding.
  • U mag met de recorder niet zwemmen, baden of douchen.
  • U mag de plakkers van de Holter niet aanraken omdat dit de registratie van uw hartritme verstoort.
  • Denkt u dat er een plakkertje (deels) los heeft gelaten of als u vermoedt dat er technisch iets niet in orde is, neem dan telefonisch contact op met de polikliniek.
  • Het onderzoek is ongevaarlijk en niet pijnlijk. Mogelijk kan de huid ter plaatse van de plakkers wat gaan jeuken.

Wanneer moet u de recorder inleveren?
U krijgt een afspraak mee wanneer u de recorder samen met het dagboek terug moet brengen. De Holter wordt opgestuurd om te worden uitgelezen.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw arts op de polikliniek. Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, komt de arts bij u langs om de uitslag te bespreken.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Polikliniek Cardiologie:
T (076) 595 3018

Meer lezen over het hartcentrum bij Amphia?

Ga naar Het Hartcentrum

Label