Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Kanteltafeltest
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Kanteltafeltest

Inleiding
Uw cardioloog heeft u aangemeld voor een kanteltafeltest. Dit is een onderzoek waarbij we de samenwerking tussen de hersenen en het hart testen. Deze samenwerking is van groot belang voor het regelen van de bloeddruk en polsslag bij:

  • verandering van lichaamshouding
  • langdurig staan in een bepaalde houding

De kanteltafeltest kan duidelijkheid geven bij klachten van onbegrepen flauwtes. Tijdens dit onderzoek bootsen we een situatie na waarin we dit kunnen testen. We brengen u in een staande houding door de tafel waarop u ligt te kantelen. Dit gebeurt onder bewaking van bloeddruk en hartslag. We maken ook een hartfilmpje.

Locatie
U kunt voor dit onderzoek terecht op de Dagbehandeling Cardiologie.

Voorbereiding thuis
De arts die het onderzoek aanvraagt, spreekt met u af met welke medicijnen u wel of niet mag gebruiken voor de test.

Het is verstandig voor deze dag vervoer te regelen. Deelname aan het verkeer raden wij u meestal af, vanwege de kans op flauwtes.

Graag meenemen:

  • uw medicijnen;
  • een actueel medicatieoverzicht;
  • een geldig legitimatiebewijs.

Het onderzoek
De verpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. U ligt op een speciale onderzoekstafel en krijgt een infuus. Omdat we de tafel tijdens het onderzoek kantelen, krijgt u een veiligheidsband over uw borst en knieën. Uw voeten worden op een voetensteun gezet. U ligt een half uur in deze positie. Dit is om uw hartslag zoveel mogelijk tot rust te laten komen. Daarna begint het onderzoek.

Na aanvang van het onderzoek ligt u eerst nog tien minuten plat. We meten een aantal maal uw bloeddruk. Vervolgens kantelen we de onderzoekstafel tot een hoek van 70 graden. U staat dan bijna rechtop. De test is het meest betrouwbaar als u zo passief mogelijk staat. Het is belangrijk dat u:

  • de beenspieren zoveel mogelijk ontspant;
  • u zich zoveel mogelijk laat ‘hangen’ in de banden;
  • de kuitspieren niet aanspant (dit is om te voorkomen dat het hart wordt geholpen).

Deze rechtopstaande houding duurt tien minuten. We meten continu de hartslag en de bloeddruk. Als we veranderingen zien in deze metingen, vragen we u of dit voor u herkenbare klachten zijn.

Als er na tien minuten ‘staan’ geen bloeddrukdaling optreedt, kunnen we de test verfijnen. We doen het onderzoek dan nog een keer, alleen krijgt u dit keer via het infuus een medicijn dat uw hartslag versnelt. De test is afwijkend van normaal (positief) als de bloeddruk daadwerkelijk daalt, eventueel met vertraging van de polsslag. Daarbij herkent u ook de klachten.

Na afloop zetten we de tafel weer horizontaal. De bloeddruk kan zich weer herstellen tot normaal. Dit duurt slechts enkele seconden. Als de bloeddrukwaarde weer normaal is, is het onderzoek klaar.

Achtergrond
Waarom deze houding?
Een lichaamshouding zoals liggen en zitten eist veel minder van het hart en de bloedsomloop dan staan en lopen. Bij een staande houding moet het hart het bloed, tegen de zwaartekracht in, naar de hersenen pompen. Kanteltafeltest 1-2 6370/1119 Bij het staan en lopen hebben de spieren in de benen een belangrijke functie bij het regelen van de bloedsomloop: beenspieren zijn dus goede ‘maatjes’ van het hart. Lang bewegingsloos in één houding staan is veel vermoeiender dan actief staan. Dit laatste doe je bijvoorbeeld door steeds het zwaartepunt van het lichaam bijna ongemerkt van de tenen naar de hakken te verplaatsen.

Bij lang en bewegingsloos staan, spelen de beenspieren geen rol en helpen hart en bloedsomloop dus niet bij het handhaven van (een normale) bloeddruk. De hersenen moeten de aanpassingen van de bloeddruk leveren. Dit kan wel eens fout gaan. Het gevolg is dan een plotselinge aanval van duizeligheid of een flauwte.

Tijdsduur
De kanteltafeltest kan ongeveer drie kwartier duren. Het totale onderzoek neemt minimaal twee uur in beslag.

Uitslag
De verpleegkundige maakt voor u een afspraak voor controle, voor de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van de polikliniek Cardiologie.

Meer lezen over het hartcentrum bij Amphia?

Ga naar Het Hartcentrum

Label