Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Griep
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Influenza A + B

Inleiding
Tijdens uw opname in het Amphia Ziekenhuis is gebleken dat u (mogelijk) besmet bent met het influenzavirus. In deze folder kunt u meer lezen over het influenzavirus en de maatregelen die genomen worden bij besmetting.

Wat is het influenzavirus?
Influenzavirus is de veroorzaker van griep. Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak plotseling met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Klachten als keelpijn en een droge hoest kunnen ook optreden. Over het algemeen is griep onschuldig; men geneest meestal zonder medische behandeling. Maar sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen, zoals ouderen en mensen met een chronische ziekte.

Besmettelijkheid
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen. In het algemeen is het virus ongeveer na 9 dagen uit het lichaam verdwenen. Het griepvirus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten.

Isolatiemaatregelen
In een ziekenhuis bevinden zich veel (zieke) mensen dicht bij elkaar, waardoor het risico op besmetting toeneemt. Daarom wordt u geïsoleerd verpleegd als u het Influenzavirus bij u draagt. Er zijn verschillende vormen van isolatie. Bij influenza is sprake van ‘druppelisolatie’. Deze blauwe informatiekaart wordt op uw kamerdeur bevestigd.

Tijdens uw opname betekent dit voor u het volgende:

  • Ziekenhuismedewerkers dragen in ieder geval een mondneusmasker wanneer zij in uw kamer zijn.
  • U wordt op een eenpersoonskamer verzorgd.
  • Als u de kamer moet verlaten draagt u een mondneusmasker.
  • Als meerdere patiënten op een afdeling besmet zijn, worden zij eventueel bij elkaar op één kamer gelegd.

Einde isolatiemaatregelen
De isolatiemaatregelen mogen worden opgeheven als u klachtenvrij bent. Uw behandelend arts kan beoordelen of de isolatie opgeheven kan worden.

Behandeling
Omdat influenza bij gezonde personen vaak vanzelf geneest, is meestal geen behandeling nodig.

Bezoek
U mag gewoon bezoek ontvangen. Bezoekers dragen een mondneusmasker wanneer zij op uw kamer komen. Bij het verlaten van de kamer moeten de bezoekers het mondneusmasker af doen en de handen desinfecteren met handenalcohol.

Maatregelen thuis
Wanneer u weer thuis bent, hoeft u geen bijzondere maatregelen te treffen. Heeft u nog vragen? Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u deze vragen stellen aan de arts of de verpleegkundige op de afdeling.

Lees meer over hoe we infecties voorkomen, opsporen en behandelen bij Amphia.

Ga naar afdeling Infectiepreventie

Label