Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Verpleegkundig specialist Dialyse/Nefrologie en vasculaire geneeskunde
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Verpleegkundig specialist Dialyse/Nefrologie en vasculaire geneeskunde

Deze folder bevat informatie over de functie van verpleegkundig specialist Nefrologie en Vasculaire Geneeskunde. U leest wat deze verpleegkundige kan betekenen voor mensen met een nieraandoening en/of (verhoogd risico op) hart en vaatziekten.

Verpleegkundig specialist
Om zo goed mogelijk met uw aandoening en behandeling om te kunnen gaan, is voorlichting en begeleiding belangrijk. Dit kan worden gedaan door de verpleegkundig specialist. Deze ervaren verpleeg- kundige heeft een Masteropleiding gevolgd en is bevoegd om een aantal medische werkzaamheden uit te voeren. De taken zijn samen met de medisch specialist vastgesteld.

Werkzaamheden
De werkzaamheden van een verpleegkundig specialist bestaan uit:

 • Polikliniek-spreekuur.
 • Telefonisch-spreekuur.
 • Voorlichting: onder meer over onderzoeken, behandeling en medicatie.
 • Deelname aan wetenschappelijk onderzoek.

Samenwerking
Voor optimale zorg werkt de verpleegkundig specialist intensief samen met de internistnefroloog en de internist-vasculair geneeskundige. De verpleegkundig specialist is geen vervanging van de specialist, de medisch specialist blijft hoofdbehandelaar.

Afspraak
Het kantoor van de verpleegkundig specialist Nefrologie en Vasculaire Geneeskunde bevindt zich op de polikliniek Interne Geneeskunde. Bij de balie kunt u zich melden voor uw afspraak.

Spreekuur
Tijdens uw bezoek op het spreekuur van de verpleegkundig specialist bespreekt deze eventuele lichamelijke klachten en het ziektebeloop met u. De verpleegkundig specialist kan indien nodig ook lichamelijk onderzoek verrichten en aanvullend onderzoek aanvragen. Al deze stappen, van onderzoek tot behandeling, bespreekt de verpleegkundig specialist met u. Tot slot maakt de verpleegkundig specialist een vervolgafspraak met u bij de internist-nefroloog of internist-vasculair geneeskundige. Indien u onder behandeling blijft, kunnen de controles afwisselend worden afgesproken bij de verpleegkundig specialist en medische specialist.

Tips

 • Breng een overzicht van uw medicatie mee.
 • Noteer uw vragen van te voren.
 • Samen hoort u meer dan alleen, dus neem gerust iemand mee naar het spreekuur.

Behandeling
De behandeling van de verpleegkundig specialist en internist-nefroloog of internist-vasculair geneeskundige richt zich onder andere op het behandelen en/of voorkomen van:

 • Risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en diabetes mellitus.
 • Nierschade of achteruitgang van nierfunctie.
 • Trombose en bijbehorende risicofactoren.
 • Erfelijk hoog cholesterol.

Behandelplan
Voorafgaand aan ieder spreekuur worden de laboratoriumonderzoeken besproken door de verpleegkundig specialist en internist-nefroloog of internist-vasculair geneeskundige. Zo nodig passen zij het behandelplan aan en bespreken dit met u. De verpleegkundig specialist, internist-nefroloog of internist-vasculair geneeskundige houdt uw huisarts regelmatig per brief op de hoogte van de laatste bevindingen en onderzoeksuitslagen.

Contact
De verpleegkundig specialisten Nefrologie en Vasculaire Geneeskunde zijn bereikbaar via:

Telefoonnummer: (076) 595 30 22
E-mail: npnefro@amphia.nl

www.amphia.nl