Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Beenmergpunctie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Beenmergpunctie

Beenmergpunctie
U komt binnenkort naar ons ziekenhuis voor een beenmergpunctie.
Bij dit onderzoek wordt een beetje beenmerg en zo nodig een klein stukje bot verwijderd uit uw bekken (heup).
Dit wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht om vast te stellen of uw bloedcellen op normale wijze gevormd worden.
De medische naam voor dit onderzoek is cristabiopsie. In deze folder vindt u informatie over het onderzoek en hoe u zich hierop moet voorbereiden.

Er kunnen verschillende redenen zijn om uw beenmerg te onderzoeken. 
Een tekort of juist teveel aan bloedcellen kan betekenen dat er met de aanmaak van uw bloed iets mis is.
Veel goedaardige en kwaadaardige bloedziekten beginnen in het beenmerg.

Om die reden kan uw behandelend arts een beenmergonderzoek voor u aanvragen.

Voorbereiding voor het onderzoek
Bij verhindering dient u dit tijdig te melden bij de polikliniek Oncologie en Hematologie: (076) 595 1006.
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, geef dit dan door aan uw behandelend arts als de beenmergpunctie afgesproken wordt. Het is mogelijk dat u een aantal dagen voor de beenmergpunctie tijdelijk met deze medicijnen moet stoppen. Uw arts geeft aan hoeveel dagen u van tevoren moet stoppen.

U mag op de dag van de beenmergpunctie gewoon eten of drinken.

Het onderzoek
Bij het onderzoek zijn een arts, een laborant en een doktersassistente aanwezig.

U gaat op uw (linker)zij liggen op de onderzoektafel, met de knieën iets opgetrokken en de rug gebogen. De arts geeft u een verdovende injectie in de huid ter hoogte van de bekkenkam en verdooft de huid en het onderliggende botvlies. Vervolgens prikt de arts met een naald in het bot van het bekken en zuigt via de naald wat beenmerg op. Aansluitend wordt, indien nodig, met vaak een andere holle naald een stukje bot weggenomen. De aanwezige laborant verwerkt direct het verkregen beenmerg voor verder onderzoek. Nadat de arts de naald heeft verwijderd, wordt het wondje met een pleister afgedekt.

Pijn
Ondanks de verdoving kan het wegnemen van het botweefsel en het opzuigen van het beenmerg even gemeen pijn doen. Die pijn duurt echter niet lang en is na afloop van het onderzoek snel verdwenen. Na de ingreep kunt u nog gedurende 24 uur napijn hebben.

Nazorg
Wij raden u aan om u na afloop door iemand te laten begeleiden. Thuis kunt u alles weer doen wat u gewend bent. De pleister kunt u de volgende dag verwijderen. Wanneer u last van napijn hebt, neemt u dan een pijnstiller.

De uitslag
De uitslag is meestal één tot drie weken na het onderzoek bekend bij uw behandelend arts, afhankelijk van wat er wordt afgenomen. Er wordt een afspraak bij uw behandelend arts gemaakt om de uitslagen met u te bespreken.

Vragen
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u tijdens kantooruren bellen met de polikliniek Interne Oncologie en Hematologie: (076) 595 1006.
Bij eventuele complicaties kunt u buiten kantooruren contact opnemen met het algemene nummer van het ziekenhuis en vragen naar de Spoedeisende Hulp: (076) 595 50 00.

Contact
Voor meer informatie:
Polikliniek Oncologie en Hematologie
Telefoon: (076) 595 10 06

Label