
Behandeling van de ziekte van Dupuytren
Orthopedie
Inleiding
Deze folder geeft u informatie die bij een operatieve behandeling van Dupuytren van belang kan zijn.
Algemeen
De ziekte van Dupuytren is een afwijking in de hand, die wordt veroorzaakt door zogenaamde verbindweefseling (verharding) van het peesblad in de handpalm. Deze ziekte komt vaker, vroeger en in ernstigere mate bij mannen voor dan bij vrouwen en wordt vaak op middelbare leeftijd opgemerkt. Vaak komt de afwijking familiair voor. De ziekte van Dupuytren komt vaker voor bij suikerziekte, bij gebruik van alcohol en roken, door lokale druk en bij sommige medicatie gebruikt tegen epilepsieklachten.
Klachten
Meestal begint het met knobbeltjes in de handpalm, die soms pijnlijk zijn. Geleidelijk aan kunnen zich bindweefselstrengen ontwikkelen naar de vingers toe. Door verschrompelen van dit (zieke) bindweefsel kunnen de vingers krom gaan staan. De aangedane vingers zijn dan niet meer volledig te strekken. Meestal zijn de ringvinger of pink aangedaan, echter alle vingers en de duim kunnen meedoen. Bij patiënten met de ziekte van dupuytren kunnen ook verdikkingen op de vingerknokkels (Garrod’s pads), verkromming van de penis (de ziekte van Peyronie) en knobbels in de voetzool (de ziekte van Ledderhose) voorkomen.
Aanvullend onderzoek
Uw klachtenpatroon bespreekt u met uw arts. Afhankelijk van de bevindingen uit het gesprek en lichamelijk onderzoek wordt besproken of aanvullend onderzoek nodig is.
Wat kunt u verwachten?
Na een operatie is de buigstand van uw vingers meestal verdwenen. Als de vinger erg krom staat, kan niet worden gega-randeerd dat de vinger weer volledig recht komt. Ondanks de operatieve behandeling kan de ziekte terugkomen, op dezelfde plaats of in andere delen van de hand.
Vóór de operatie
Soms vindt opname plaats in dagbehandeling. Meestal duurt de opname ongeveer 24 uur
- Gebruikt u bloedverdunners? Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij / zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
- Tijdens de ingreep mag u geen sieraden dragen. U kunt ringen, kettingen, armbanden en horloges het beste thuis laten.
- Bij hand- en polsoperaties is het nodig dat de nagels kort, schoon en zonder lak-/kunstnagels zijn.
- Tevens mag u geen wondjes op de hand hebben.
- Wij vragen u geen bodylotion, crème of make-up te gebruiken op de plaats waar de ingreep uitgevoerd zal worden.
- Geld en waardepapieren kunt u beter thuislaten.
De operatie
In het algemeen worden via 'zigzag huidsneden' de bindweefselstrengen verwijderd, waardoor uw vingers weer volledig kunnen strekken. Echter andere of meer uitgebreide operaties zijn soms noodzakelijk. De wonden worden gehecht en een verband wordt aangelegd, eventueel in combinatie met een gipsspalk.
Na de operatie
- De eerste dag is uw hand pijnlijk. U mag daarvoor 4 maal daags 1000 mg Paracetamol innemen.
- Als u gaat slapen is het belangrijk uw hand op een kussen te leggen (zoals in het ziekenhuis na de operatie ook gebeurt).
- Na de operatie kunt u uw geopereerde hand 7 tot 10 dagen niet normaal gebruiken. (Dit is afhankelijk van de uitgebreid-heid van de aandoening).
- Uw hand kan nog lang stijf aanvoelen.
- Mogelijk wordt u nabehandeld met een afneembare nachtspalk of met handentherapie. Dit hangt mede af van de uitgebreidheid van de operatie.
Poliklinische controles
- Veertien dagen na uw operatie zullen de hechtingen verwijderd worden. Massage van het litteken is dan belangrijk om het litteken te versoepelen.
- Na zes tot zeven weken, volgt een controle bezoek bij de verpleegkundig specialist.
- Soms wordt door de gipsmeester een op maat gemaakt spalkje voor u vervaardigd om uw geopereerde vinger(s) gestrekt te houden.
Fysiotherapie na de operatie
Het is belangrijk dat u direct de hand goed gaat oefenen. Soms is het nodig dat u hierbij door een fysiotherapeut ondersteund wordt. In de meeste gevallen kunt u zelf goed de verschillende oefeningen uitvoeren op geleide van de klachten.
Mogelijke complicaties
Bij elke handoperatie kunnen complicaties voorkomen zoals bloeding, infectie en ver-traagde wondgenezing. Het gevoel in de vingers kan tijdelijk of blijvend gestoord zijn. Het specifieke, maar ook zeldzame, risico van een hand/ polsoperatie is CRPS (Chronic Regional Pain Syndrome). De symptomen hiervan bestaan uit een combinatie van pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid van de vingers die optreedt na de operatieve behandeling. Dit kan meestal goed behandeld worden, als dit vroegtijdig herkend wordt.
Resultaten
Een goede verbetering wordt in de meeste gevallen bereikt. In het algemeen is het mogelijk de gebogen stand van de vingers volledig te corrigeren. Alleen als de vingergewrichten te lang gebogen hebben gestaan, zijn deze zo verstijfd dat volledig 'rechtmaken' niet meer mogelijk is.
Vragen
Heeft u na uw bezoek aan de specialist nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie. Gelieve ons tijdens kantooruren te bellen.
Polikliniek Orthopedie (076) 595 30 80
Amphia Breda en Amphia Oosterhout
Heeft u na uw operatie of opname nog vragen, mail deze dan naar vsorthopedie@amphia.nl Wij streven ernaar om uw vragen binnen vier werkdagen te beantwoorden. Voor spoedvragen gelieve telefonisch contact te zoeken met een van de telefoonnummers uit de folder, welke u meekrijgt vanuit de verpleegafdeling, zodra u ontslagen wordt uit het ziekenhuis.