Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Regionaal Infectiecentrum Orthopedie Amphia
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Regionaal Infectiecentrum Orthopedie Amphia

Orthopedie Amphia is hét regionale centrum voor infecties bij orthopedische implantaten. Dit wordt ook wel een prothese-infectie genoemd. De Nederlandse Orthopedische Vereniging adviseert om een patiënt met een aanhoudende prothese-infectie door te verwijzen naar centra die ervaring hebben deze infecties. Amphia is zo’n gespecialiseerd centrum voor orthopedische infecties. Daarom verwijzen orthopedische centra in West Brabant en Zeeland patiënten naar Orthopedie Amphia om een aanhoudende prothese-infectie te laten behandelen.

Het behandelen van een infectie bij een orthopedische prothese is een intensief, complex, kostbaar waar verschillende specialismes aan te pas komen. Om bij de patiënt het beste resultaat te bereiken is een intensieve samenwerking met diverse vakgebieden vereist. Amphia heeft onder meer een gecertificeerd laboratorium dat de procedures heel nauwkeurig uitvoert en wekelijks bespreekt in teamverband. Het behandelteam bij Orthopedie Amphia bestaat uit:

  • Orthopedisch chirurgen met specifieke kennis over en ervaring met de diverse soorten orthopedische infecties.
  • Medisch microbiologen met specifieke kennis over relevante verwekkers van orthopedische infecties en over antibiotica en de mogelijke bijwerkingen daarvan.
  • Een internist/infectioloog, diëtisten, wond- en decubitus verpleegkundigen en hygiënisten die indien nodig beschikbaar zijn om de toestand van patiënten te verbeteren en voor preventieve doeleinden.
  • Verpleegkundigen van de afdeling orthopedie die zijn getraind in de behandeling van infecties en getraind zijn in de behandeling van specifieke aspecten  rondom de verzorging van infectiewonden.

De diagnose en behandeling van een prothese-infectie vindt plaats volgens een vast behandelmethodiek waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. Infecties bij orthopedische implantaten kunnen worden onderverdeeld in acute en persisterende infecties.

Acute infecties
Acute infecties komen voor binnen 4 weken na plaatsen van de prothese.  Bij acute infecties wordt met schoonmaakoperaties en een antibioticakuur geprobeerd om de prothese te behouden.

Persisterende infecties
Persisterende infecties ontstaan meer dan 2 maanden tot soms enkele jaren na het plaatsen van de prothese. Bij een persisterende infectie moet de prothese worden vervangen.Er wordt bij een persisterende infectie een two-stage procedure verricht. Hierbij wordt in de eerste operatie de prothese,  cement en plaat/schroeven en het geïnfecteerde weefsel verwijderd. Bij deze ingreep wordt als het mogelijk is een tijdelijke 'spacer' (letterlijk: ruimtehouder) geplaatst. Na een intensieve op maat gesneden antibioticakuur wordt na enkele weken een nieuwe prothese teruggeplaatst. Hierna gaat de antibioticakuur nog eens een tijd door.

Voorbeeld van een two-stage procedure bij een geïnfecteerde heupprothese:

  

Kwaliteit
Alle gegevens van patiënten met een prothese infectie worden bijgehouden in een database om de kwaliteit van de behandeling goed te volgen. Hiervoor vult de patiënt een digitale vragenlijst in. Daarnaast neemt de afdeling Orthopedie van Amphia deel aan studies naar het verbeteren van de diagnostiek, preventie en de behandeling van prothese-infecties. Deze gegevens worden gepresenteerd tijdens orthopedische congressen.

Label