Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Plaatsen van de Port A Cath (PAC)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Plaatsen van de Port A Cath (PAC)

U heeft een afspraak gekregen op de poliklinische behandelkamer chirurgie van het Amphia voor het plaatsen van een port a cath onder lokale verdoving. In deze folder krijgt U meer informatie over het plaatsen hiervan. Voor informatie over de werking van de port a cath verwijzen wij u graag naar de folder Port a Cath

Wat kunt u verwachten?
Het gaat om een ingreep waar u niet voor hoeft te worden opgenomen. Na de ingreep kunt u dus ook direct weer naar huis. Door de ingreep kunt u zich na afloop mogelijk wat onveilig voelen en daarom is het gewenst als er iemand met u meekomt die u thuis kan brengen.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • U mag gewoon eten en drinken voordat u naar het ziekenhuis komt. U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Tijdens de ingreep mag u geen sieraden dragen. U kunt ringen, kettingen, armbanden en horloges het best thuislaten.
  • Wij vragen u geen bodylotion, crème of make-up te gebruiken op de plaats waar de ingreep uitgevoerd zal worden.
  • Geld en waardepapieren kunt u beter thuislaten of afgeven aan uw begeleider.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
  • Draag makkelijk zittende kleding en schoeisel

Wat neemt u mee?
Neemt u de volgende zaken mee als u de polikliniek bezoekt:

  • Een geldig legitimatiebewijs, rijbewijs, paspoort of ID-kaart, dit geldt ook voor kinderen.
  • Een overzicht van de medicijnen die u op dit moment gebruikt.
  • De afspraakbevestigingsbrief om u aan te melden bij de ontvangstbalie of digitale aanmeldzuil.

Waar vindt de ingreep plaats?
U meldt zich aan bij de balie van route 173. Fijn als u minimaal 10 minuten voor de geplande afspraak aanwezig bent. Bij de balie ontvangt u een polsbandje. U ontvangt een code en als uw code op het scherm verschijnt mag u naar de genoemde route. De behandelkamers bevinden zich op de eerste verdieping. De poliklinische ingrepen van de chirurg vinden plaats op de poliklinische behandelkamers 1 of 2 op de Molengracht, route 183. 

De ingreep
Bij route 183 staat de verpleegkundige op u te wachten. De verpleegkundige wijst u de kleedruimte. In de kleedruimte krijgt u een operatiejasje en ontkleedt u het bovenlijf. Vanuit de kleedruimte stapt u zo in de behandelkamer. Daar wordt u gevraagd plaats te nemen op een behandeltafel. Hier zult U aangesloten worden op een ECG apparaat (hartfilmpje). Er wordt een felle lamp geplaatst boven het lichaamsdeel waar de ingreep plaatsvindt.

Als de afspraak voor deze ingreep telefonisch is gemaakt dan zal de chirurg u eerst nog enkele vragen stellen om uw situatie te beoordelen. Dan bepaalt de chirurg of de ingreep door kan gaan.  Er bestaat altijd een kans dat de ingreep niet kan doorgaan bijvoorbeeld omdat lokale verdoving niet geschikt is of omdat er eerst nog ander onderzoek moet worden verricht. In dat geval worden nieuwe afspraken gemaakt.

De chirurg verdooft het gebied waar de ingreep plaatsvindt, maakt deze plaats goed schoon en bedekt deze met een groene doek welke tussen uw gezicht en de plaats van de ingreep zit. Tijdens de ingreep kunt u de chirurg en de ingreep dus niet zien.

De prikken van de verdoving zijn te vergelijken met een verdoving zoals de tandarts deze geeft. Dit zal even pijnlijk zijn. Daarna voelt u echter geen pijn meer. U merkt wel dat u behandeld wordt.

Via 1 snee (2-3 cm) op de overgang van de schouder naar de borstkas wordt het slangetje in het bloedvat geplaatst., Hierna wordt dit slangetje aangesloten op het kastje van de PAC onder de huid. Tot slot wordt de huid gehecht en afgeplakt met een pleister. De PAC is dan meteen te gebruiken als dat nodig is.

Duur van de procedure
Het plaatsen van een PAC duurt ongeveer 30 tot 45 min

Risico’s
Aan elke ingreep kleven risico’s zo ook aan het plaatsen van een PAC. Het is een veilige ingreep die bijna altijd zonder problemen verloopt. Een enkele keer treden er complicaties op zoals een bloeduitstorting of een wondinfectie.

Na de procedure
Na de procedure is het de bedoeling dat U nog een 15 minuten plaatst neemt in de wachtruimte dit om te kijken of er geen problemen ontstaan zoals bijvoorbeeld een nabloeding.

Wat U wel en niet mag doen met een PAC na plaatsing.
Na plaatsing mag u na 24 uur kort douchen. Tot 2 weken na plaatsing niet zwemmen of in bad en het is ook de bedoeling dat de borstspieren niet te zwaar belast worden door bijv. golfen, schilderen of sporten.

Indien de wondjes gehecht zijn mogen de hechtingen na ongeveer 2 weken door bijvoorbeeld de huisarts verwijderd worden.

Krijgt u thuis meer pijn, koorts of roodheid rond de wondjes? Neem dan contact op met het ziekenhuis Poli chirurgie 076-5953090 of in het weekend met de SEH.

Heeft u nog vragen?
Als U nog vragen heeft kunt U contact opnemen met Poli Chirurgie. Dit kan op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur op telefoonnummer 076-5953090

Meer lezen over chirurgie bij Amphia?

Ga naar afdeling Chirurgie

Label