Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Een PTC drain plaatsen (galwegdrainage)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Een PTC drain plaatsen (galwegdrainage)

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een onderzoek waarbij er een galweg drain (PTC-drain) bij u wordt geplaatst. Dit is besproken met uw behandelend arts. Soms loopt er geen gal meer van uw galwegen naar uw dunne darm. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het gevolg hiervan is dat de stoffen die normaal via de galwegen naar de dunne darm gaan, in het bloed terechtkomen. Hierdoor kan jeuk en geelzucht ontstaan. Als er een inwendige PTC-drain wordt geplaatst kan de gal wel weer naar de dunne darm lopen. Wanneer er een uitwendige PTC-drain wordt geplaats vloeit de gal niet af via de dunne darm, maar via een opvangzak buiten het lichaam. Een radioloog voert het onderzoek uit geassisteerd door meerdere radiodiagnostisch laboranten.

Wat is een PTC drain?
PTC staat voor Percutane Transhepatische Cholangiografie. Percutane betekent door de huid. Transhepatische betekent door de lever. Cholangiografie betekent het zichtbaar maken van de lever en de galwegen met behulp van rontgenstralen.

Het onderzoek
Vanaf de verpleegafdeling gaat u in een bed naar de afdeling Radiologie. U ligt daar op uw rug op een smalle onderzoektafel. Om de exacte plaats voor de drain te bepalen, wordt er eerst een echografie gemaakt. Een echografie maakt met behulp van radiogolven verschillende delen van het lichaam zichtbaar. De radiodiagnostisch laborant desinfecteert de plaats van de drain. Vervolgens komt u onder een groen steriel laken te liggen. De radioloog zal eerst de huid lokaal verdoven. Hierna worden de galwegen met een holle naald aangeprikt en brengt de radioloog een drainage slangetje in. Zodra het slangetje in de galweg geplaatst is, kan de gal in het opvangzakje van de drain lopen. Dit wordt een afhangende drain genoemd.

Soms wordt de drain opgeschoven tot in de darm, dan is er geen opvangzakje nodig. De drain wordt dan afgesloten met een steriel dopje. De drain wordt bij de insteekopening vastgehecht aan de huid en bedekt met een doorzichtige pleister.

In sommige gevallen biedt uw behandelend arts de behandeling aan onder sedatie (roesje). Dit betekent dat u tijdens de behandeling slaapt en dat er een extra team hiervoor aanwezig is. Uw behandelend arts zal dit dan met u bespreken.

Belangrijk

  • Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan uitgesteld.
  • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen dan dient u contact op te nemen met uw behandelend arts.

Voorbereiding in het ziekenhuis

  • U meldt zich eerst bij de verpleegafdeling.
  • Voor dit onderzoek mag u een licht ontbijt nemen: 1 of 2 beschuiten licht besmeerd met boter en jam, koffie of thee zonder melk. Mocht u de behandeling ondergaan met sedatie, dan hoort u van de verpleging op de afdeling welke voorbereidingen er dan gelden.
  • De verpleegkundige vraagt u alle eigen kleren uit te doen en een hemd van het ziekenhuis aan te trekken.
  • Draag tijdens het onderzoek geen sieraden.
  • Tijdens de inspuiting van het contrastmiddel en kort daarna kunt u een warm gevoel krijgen. Ook kunt u het idee hebben dat u aan het plassen bent, maar dit is in werkelijkheid niet het geval.
  • In zeldzame gevallen kan het gebruikte contrastmiddel een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie van voorbijgaande aard. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.
  • Toediening van contrastmiddel kan het functioneren van uw nieren beïnvloeden. Daarom is soms bloedonderzoek nodig om uw nierfunctie vast te stellen. Uw behandelend arts vraagt dit aan.

Na de behandeling
Na het plaatsen van de drain wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. U moet nog een paar uur bedrust houden en nuchter blijven. De verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk en hartslag. U gaat met de PTC-drain naar huis. De drain moet dagelijks verzorgd worden om infecties te voorkomen. De drain moet ook drie keer per dag doorgespoeld worden om verstopping te voorkomen. U gaat met een afgedopte of afhangende drain naar huis. De verpleegkundige op de afdeling geeft u informatie over de verdere verzorging van uw drain.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label