Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Het inbrengen van een katheter in de nier (nefrostomie)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Het inbrengen van een katheter in de nier (nefrostomie)

U krijgt binnenkort een behandeling van uw nier, een nefrostomie. Dit is besproken met uw behandelend arts. De radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant.

Wat is een nefrostomie?
Bij deze ingreep plaatsen we een drain (= slangetje) in de nier. Hierdoor kan de urine uit de nier lopen.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik op de onderzoekstafel. Het gedeelte van uw rug waar de drain wordt ingebracht, wordt ontsmet. Daarna bepaalt de radioloog de plaats waar de drain in de nier moet komen. Dit doet hij met behulp van een echoapparaat.

Vervolgens verdooft hij de huid en prikt met een speciale naald de nier aan. Het kan zijn dat de radioloog ook nog een contrastvloeistof inspuit. Dit is om te controleren of de naald op de juiste plaats zit.

Als de naald goed zit, brengt hij de drain in de nier. De drain wordt vastgehecht aan de huid en afgeplakt met een pleister. Een zakje, dat tot slot aan de katheter wordt aangesloten, vangt de urine op. Hierna gaat u liggend in bed terug naar de verpleegafdeling.

De duur van de ingreep is afhankelijk van verschillende factoren. Meestal duurt de ingreep ongeveer een uur.

Voorbereiding
Voor deze ingreep wordt u, of bent u, opgenomen in het ziekenhuis.

De dag van het onderzoek
U mag op de normale tijden een lichte maaltijd gebruiken.

Belangrijk

  • De verdovingsprik voelt u even. Het aanprikken van de nier is pijnlijk.
  • Als gevolg van de behandeling kan er een bloeding ontstaan. Dit merkt u aan roodgekleurde urine. Over het algemeen stopt deze bloeding vanzelf (De urine is dan weer normaal gekleurd).
  • Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
  • Bent u overgevoelig voor bepaalde geneesmiddelen, jodium of contrastvloeistof, meld dit dan vooraf alstublieft aan de radioloog en/of de laborant.

Na het onderzoek
Soms is het nodig dat de drain langere tijd moet blijven zitten. De verpleegkundige van de afdeling geeft u informatie hoe u daar thuis het beste mee om kunt gaan.

LET OP!
Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan mogelijk uitgesteld.

 

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label