Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Röntgenonderzoek van de vena spermatica
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Röntgenonderzoek van de vena spermatica

U krijgt binnenkort een onderzoek van de vena spermatica: de ader die de testis (teelbal) voorziet van bloed. Als deze ader te wijd en te kronkelig is, spreekt men van een soort ‘spatader’ van de teelbal. Dit wordt ook wel ‘varicocoele’ genoemd. Een varicocoele kan de vruchtbaarheid verminderen. Ook kan dit pijn en een zwaar gevoel in de balzak veroorzaken. Doel van het onderzoek en behandeling is de klachten te verhelpen door de afwijkende ader(s) af te sluiten met kleine spiraaltjes (embolisatie). Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog, geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant.

Wat is een onderzoek van de vena spermatica?
Bij dit onderzoek maakt de radioloog foto's van de ader die de testis van bloed voorziet. Dit doet hij met behulp van een röntgenapparaat. Om deze ader goed te kunnen zien, gebruikt hij een contrastmiddel. Meer informatie over de toediening van een contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder Informatie over contrastmiddel. Klik hier om de folder te openen.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. Uw lies wordt gedesinfecteerd. Om steriel te kunnen werken, ligt u onder een groene doek. Ook de radioloog en de radiodiagnostisch laborant zijn in het groen gekleed.

U krijgt een spuitje voor een plaatselijke verdoving in de lies. Daarna prikt de radioloog de ader aan. Vervolgens schuift hij via de naald een metalen draadje in de ader. Daarna verwijdert hij de naald weer. Over het draadje wordt een katheter (buisje) geschoven en op de juiste plaats in het bloedvat gelegd. Daarna spuit de radioloog contrastvloeistof via de katheter in. Hierdoor kan hij de ader goed zien.

Het kan zijn dat de radioloog op de foto’s een verwijding van de ader ziet (een spatader). Bij een verwijding, gaat de radioloog direct over tot behandeling. Hij sluit het bloedvat af.

Van het hele onderzoek voelt u niets. In de bloedvaten zitten namelijk geen zenuwen. Alleen de prik voor het verdoven voelt u even. Het onderzoek duurt ongeveer een uur. Als de radioloog het bloedvat direct afsluit, is het nodig dat u na het onderzoek nog ongeveer een uur in het ziekenhuis blijft rusten.

Na het onderzoek
Als u het ziekenhuis verlaat, is het verstandig om rust te houden. U mag niet zwaar tillen en niet fietsen of autorijden. Daarom raden wij u aan dat iemand u naar huis brengt. De volgende dag kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.

Belangrijk

  • Als u overgevoelig bent voor geneesmiddelen of jodium, vertel dit dan voor het onderzoek aan de laborant.
  • Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, neemt u dan contact opnemen met uw behandelend arts.
  • Het onderzoek is, afgezien van het prikje voor de verdoving, niet pijnlijk. U krijgt even een warm gevoel tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof en direct daarna. Dit gevoel gaat snel over. Soms geeft het stollen van het bloed in de ader een ‘beurs’ gevoel in de rug. Dat wordt veroorzaakt door een lichte ontstekingsreactie. Dit gaat vrijwel altijd binnen een tot twee dagen over.
  • In zeldzame gevallen kan het contrastmiddel dat bij het onderzoek wordt gebruikt een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie die weer voorbijgaat.

In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk. Toediening van contrastmiddel kan het functioneren van uw nieren beïnvloeden. Daarom is soms bloedonderzoek nodig om uw nierfunctie vast te stellen. Uw behandelend arts vraagt dit onderzoek aan.

Voorbereiding
De dag van het onderzoek kunt u een licht ontbijt nemen: thee en een beschuit.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label