Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Weefselonderzoek van de borst met behulp van MRI
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Weefselonderzoek van de borst met behulp van MRI

U krijgt binnenkort een weefselonderzoek van de borst. Op de eerder gemaakte MRI-scan is een afwijking aan uw borst geconstateerd. Om te weten of het om een goed- of kwaadaardige afwijking gaat, is het nodig om stukjes weefsel (biopten) weg te nemen. Deze worden onderzocht in het laboratorium. Een radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door meerdere radiodiagnostisch laboranten.

Het onderzoek
Voor dit onderzoek ontbloot u het bovenlichaam. U krijgt een jasje aan dat aan de voorzijde te openen is.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Eerst ligt u op uw rug en krijgt u een infuus. Via dit infuus krijgt u een contrastmiddel toegediend. Daardoor kan de radioloog de afwijking in uw borst goed zien. Het contrastmiddel is niet schadelijk en u merkt er nauwelijks iets van. Hierna gaat u op uw buik op de onderzoekstafel liggen met uw borst(en) in een uitsparing. Om te zorgen dat de borst tijdens het onderzoek niet verschuift, wordt deze tussen twee platen geklemd. U krijgt een koptelefoon op, oordopjes in en belletje in de hand. Vervolgens wordt u in de tunnel geschoven.Tijdens het onderzoek hoort u een sterk kloppend en/of brommend geluid.

De radiodiagnostisch laborant doet eerst een paar MRI-metingen en brengt het hele gebied goed in beeld. Hierna wordt u weer uit de tunnel geschoven en maakt de radioloog de huid schoon en verdooft deze plaatselijk. Dan maakt hij een klein sneetje in de huid en brengt de speciale naald in om de biopten te nemen.

Na het nemen van de biopten verricht de radiodiagnostisch laborant opnieuw een MRI-meting en wordt u weer de tunnel ingeschoven. Als daaruit blijkt dat er voldoende weefsel is weggenomen, is het onderzoek klaar. Tot slot brengt de radioloog op de plaats in de borst waar het weefsel is weggenomen een markering aan

In totaal duurt het onderzoek ongeveer 1 uur. Tot slot wordt er een markering geplaatst, op de plaats in de borst waar het weefsel is weggenomen. Als er een markering is geplaatst, krijgt u nog een afspraak mee voor controle röntgenfoto’s (mammografie). Deze afspraak is meestal op de dag dat u voor de uitslag komt. Dit is om te kijken of de markering te zien is en de biopsieplaats te herkennen is.

Belangrijk
Bloedstollingsonderzoek

  • Uw behandelend arts bepaalt of bloedstollingsonderzoek, voorafgaand aan het onderzoek, noodzakelijk is. Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
  • Vanwege het sterke magneetveld worden patiënten met een pacemaker of ICD alleen gescand als deze voor MRI is goedgekeurd.
  • Het magneetveld beschadigt of trekt bepaalde dingen aan. Laat daarom creditcards, bank- en giropassen, horloges, piercings, sleutels, haarspeldjes, gehoorapparaten en sieraden in de kleedkamer achter. Uw kleedkamer kan afgesloten worden.
  • Meld het als u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft zoals vaatclips, schroeven, plaatjes, heuppennen, gewrichtsprothesen, kogels en ijzerfragmenten.
  • Meld het ook als u in uw werk veel met metaalsplinters in aanraking komt.
  • Het is belangrijk dat u geen make-up draagt. In de meeste make-up soorten wordt metaal gebruikt. Dit metaal beïnvloedt de beeldkwaliteit.
  • Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten.
  • Verwijder altijd een magnetisch klikgebit.
  • Geen bezwaar: vullingen en/of kronen, NIET-verwijderbare onderdelen van een beugel en ECHTE gouden (trouw)ringen die niet af kunnen.

Na het onderzoek
Na het onderzoek wordt de plaats van de biopsie nog ongeveer tien minuten dichtgedrukt. Dit doen we om de kans op een bloeduitstorting zo klein mogelijk te houden. Op de plaats van de verdoving krijgt u hechtpleisters en een verbandrolletje. Het verbandrolletje voorkomt eventuele nabloeding. De pleisters mag u pas na drie dagen verwijderen. Wanneer u toch bloedverlies heeft, kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp van het Amphia: 076 - 595 404. U meldt dan dat u een vacuumbiopsie heeft gehad op de afdeling Radiologie.

We adviseren u om na het onderzoek tot aan de volgende ochtend een stevige bh te dragen. Leg een verbandrolletje tegen de wond om een eventuele nabloeding te voorkomen. De radiodiagnostisch laborant geeft u een nazorgformulier mee waarin alles nog eens wordt uitgelegd.

Voorbereiding

  • Wij raden u aan om niet alleen te komen, zodat iemand u naar huis kan begeleiden. Autorijden kan na het onderzoek vervelend voor u zijn.
  • Gebruikt u vanaf de avond voor het onderzoek geen bodylotion of talkpoeder op uw bovenlichaam.
  • Draag bij voorkeur bovenkleding die u makkelijk aan en uit kunt trekken en meen een stevige BH mee voor na het onderzoek.
  • Vul vooraf de vragenlijst in op de laatste pagina van deze folder. Leest u de vragen goed door. Neem de vragenlijst mee op de dag van het onderzoek.
  • Heeft u er moeite mee om in een nauwe ruimte te liggen, meld dit voorafgaand aan het onderzoek. Wij houden hier dan zo veel mogelijk rekening mee.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

LET OP!
U dient 15 minuten vóór uw afspraak aanwezig te zijn.

 

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Vul de vragenlijst in

Om u zo snel en veilig mogelijk te helpen vragen wij u om een vragenlijst in te vullen voor uw MRI onderzoek. U vult de vragenlijst digitaal in via mijnAmphia.

Heeft u geen mijnAmphia? U kunt de vragenlijst ook zelf printen. Neem deze dan mee naar uw afspraak.

Ga naar MRI vragenlijst

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label