Inleiding
Uw zorgverlener heeft voor u een afspraak bij de afdeling chirurgie gemaakt voor een arteria temporalis biopsie. Deze folder geeft algemene informatie over een arteria temporalis biopsie.
Wat is een arteria temporalis biopsie?
Bij een biopsie wordt een klein stukje weefsel weggenomen. Dit noemen we een biopt. U bent via uw zorgverlener verwezen om een biopt te laten doen van de arteria temporalis, een slagader ter plaatse van uw slaap. Dit omdat u plotseling visusklachten (gezichtsvermogen) heeft gekregen, hoofdpijnklachten, kaakpijn, verdenking op spierreuma of een zeer pijnlijke slaapregio heeft. Uw behandelend zorgverlener wil graag een biopt uit laten voeren om te beoordelen of er sprake is van een ontsteking van het bloedvat.
Wat kunt u verwachten?
Het gaat om een ingreep waar u niet voor hoeft te worden opgenomen. Wij verzoeken u om zich 15 minuten voor het afgesproken tijdstip te melden. Na de ingreep kunt u weer naar huis. Door de plaatselijke verdoving kunt u zich na afloop wat duizelig voelen. Daarom is het prettig als er iemand met u meekomt die u thuis kan brengen. Hij/zij kan op u wachten in de wachtruimte.
Hoe kunt u zich voorbereiden?
U mag gewoon eten en drinken voordat u naar het ziekenhuis komt. U hoeft niet nuchter te zijn. Tijdens de ingreep mag u geen sieraden dragen. U kunt ringen, kettingen, armbanden en horloges het best thuis laten. Wij vragen u geen bodylotion, crème of make-up te gebruiken op de plaats waar de ingreep uitgevoerd zal worden. Geld en waardepapieren kunt u beter thuislaten.
De behandeling
U wordt door een verpleegkundige naar een behandelkamer gebracht. In de kleedruimte kunt u uw jas en eventueel andere kleding uittrekken. Ook andere spullen kunt u hier veilig achterlaten. Daarna wordt aan u gevraagd plaats te nemen op een behandeltafel. Er wordt een felle lamp geplaatst boven het lichaamsdeel waar de ingreep plaatsvindt. De chirurg of arts-assistent verdooft het gebied waar de ingreep plaatsvindt, maakt deze plaats goed schoon en bedekt deze met een groene doek.
De prikken zijn te vergelijken met een verdoving zoals de tandarts deze geeft: dit zal even pijnlijk zijn. Daarna voelt u echter geen pijn meer. U merkt wel dat u behandeld wordt. Aan de kant van het biopt zal eerst naar pulsaties (kloppingen) van het bloedvat worden gevoeld. Soms wordt via een doppleronderzoek een signaal van het bloedvat opgezocht. Dit is een onderzoek met een echo apparaat dat de doorstroming van bloed kan laten horen. Is dit gelukt, dan wordt op de plek van de operatie een lokale verdoving ingespoten. Het bloedvat wordt opgezocht en er wordt een stukje weefsel tussenuit gehaald. Het zoeken van het bloedvat neemt ongeveer 20-30 minuten in beslag.
De wond wordt weer gesloten met een hechting die vanzelf oplost, u hoeft hiervoor niet terug te komen op de polikliniek chirurgie. Mocht er een hechting gebruikt worden die niet oplost, dan wordt deze op de poli reumatologie verwijderd. De uitslag van de biopsie krijgt u van uw behandelend zorgverlener.
Last van pijn?
Ongeveer één tot twee uur na de ingreep is de verdoving uitgewerkt. Het is mogelijk dat u last krijgt van napijn. Als u hier veel last van heeft, kunt u een pijnstiller nemen. Het beste kunt u een paracetamol nemen, het is raadzaam om deze pijnstillers voor de ingreep alvast in huis te hebben. Neem geen aspirine. Aspirine werkt bloedverdunnend en kan een nabloeding veroorzaken.
Na de ingreep
Na de ingreep hoort u wat u thuis wel en niet mag doen. Omdat u zich na de plaatselijke verdoving wat duizelig kunt voelen, kunt u beter niet zelf met de auto naar huis rijden (ook om mogelijke verzekeringstechnische redenen).
U kunt gewoon douchen, de pleister kan blijven zitten. Als de wond na 48 uur droog is, hoeft er geen nieuwe pleister meer op. Als de wond gaat bloeden, kunt u het beste met een schone doek 10 minuten op de wond drukken. Na de poliklinische ingreep hoort u wat de eventuele vervolgafspraken zijn.
Vragen?
Op de dag van de ingreep kunt u uw vragen stellen aan de chirurg, arts-assistent of aan een verpleegkundige. Zijn er voorafgaande aan de ingreep of nadien nog vragen of problemen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek chirurgie: 076-5953090.
Tot slot
Zijn uw problemen of vragen niet dringend? Overleg deze dan met uw zorgverlener tijdens uw controlebezoek aan de polikliniek. Op onze website www.amphia.nl/reumatologie kunt u ook antwoord vinden op veel gestelde vragen. Tevens kunt u op deze site meer algemene informatie vinden.
Vragen?
Wij helpen u graag. Bij voorkeur stelt u uw vragen via ons patiëntenportaal. Op mijnAmphia leest u meer over het patiëntenportaal mijnAmphia.
Bereikbaarheid poli
De polikliniek is op werkdagen telefonisch bereikbaar via (076) 595 10 42 (van 8.00 tot 13:00 uur en van 13:30-16.30 uur).