Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Capillaroscopie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Capillaroscopie

Door uw zorgverlener is een afspraak gemaakt voor een capillaroscopie
Dit is een pijnloos onderzoek, waarbij door middel van een kleine microscoop gekeken wordt naar de capillairen (kleine bloedvaten) van de nagelriemen. De kleine bloedvaten hebben normaal gesproken een regelmatig patroon. Bij bepaalde aandoeningen kunnen ze echter afwijkingen vertonen. Bij mensen met het fenomeen van Raynaud (verkleuring van vingers en/of tenen bij blootstelling aan koude, vaak achtereenvolgens witte, blauwe en/of rode verkleuring) kan door middel van een capillaroscopie een inschatting worden gemaakt of het fenomeen van Raynaud op zichzelf staat en onschuldig is, of dat het een uiting zou kunnen zijn voor een (beginnende) onderliggende reumatische aandoening.

De voorbereiding
Voor het onderzoek heeft u warme handen nodig. Wij vragen u zich ongeveer 15 minuten voor het onderzoek op de polikliniek te melden. Gelieve eventueel nagellak en kunstnagels te verwijderen. Soms kan het beeld hierdoor verstoord worden. U wordt verzocht om minimaal 2 uur voor het onderzoek niet te roken, ook geen elektrische sigaret. In de weken voorafgaand aan het onderzoek mag u geen manicure aan de nagelriemen (laten) verrichten.

Het onderzoek
U gaat zitten en legt uw handen plat op de onderzoekstafel. Er wordt door de zorgverlener een druppel olie op uw nagel aangebracht. Daarna wordt de capillaroscoop, een kleine cilindervormige microscoop, op uw nagel gezet. U kunt wellicht wat druk ervaren van de capillaroscoop, maar het onderzoek is niet pijnlijk. De zorgverlener kan op het computerscherm de kleine bloedvaten beoordelen. Deze worden tot 200 keer vergroot. Er wordt gekeken naar het aantal capillairen en de vorm ervan. Alle vingers van beide handen worden zo bekeken, met uitzondering van de duimen. Als u wilt, kunt u meekijken op het computerscherm. De uitslag van het onderzoek wordt door uw behandelend zorgverlener met u besproken.

Tot slot
Zijn uw problemen of vragen niet dringend? Overleg deze dan met uw zorgverlener tijdens uw controlebezoek aan de polikliniek. Op onze website www.amphia.nl/reumatologie kunt u ook antwoord vinden op veel gestelde vragen. Tevens kunt u op deze site meer algemene informatie vinden.

Vragen?
Wij helpen u graag. Bij voorkeur stelt u uw vragen via ons patiëntenportaal. Op mijnAmphia leest u meer over het patiëntenportaal mijnAmphia.

Bereikbaarheid poli
De polikliniek is op werkdagen telefonisch bereikbaar via (076) 595 10 42 (van 8.00 tot 13:00 uur en van 13:30-16.30 uur).

Meer lezen over reumatologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Reumatologie

Label