Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Walant verdoving tijdens uw operatie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Walant verdoving tijdens uw operatie

Met de orthopeed heeft u een afspraak gemaakt voor een poliklinische ingreep onder WALANT verdoving. In deze folder vindt u informatie over de verdoving.

Wat is "WALANT"?
"WALANT" is een nieuw type lokale verdoving, waarbij er verschil is met de gebruikelijke methodes door een ander verdovingsmiddel en andere injectietechniek. Het staat voor WideAwake Local Anaesthetic No Tourniquet. Hierbij wordt het geopereerde gebied lokaal verdoofd met een medicijn dat ervoor zorgt dat de kleine bloedvaatjes tijdelijk worden dichtgeknepen, zodat de operatie zonder strakke bloedleegte band om de arm kan worden uitgevoerd. Het voordeel van deze verdovingstechniek is dat daardoor bijkomende pijnklachten van de arm worden voorkomen. Hierdoor kunnen sommige ingrepen ook poliklinisch worden uitgevoerd en hoeft u niet meer opgenomen te worden in het ziekenhuis. Tevens werkt het verdovingsmiddel langer, zodat u ook na de operatie minder pijn heeft. Het verandert verder niets aan de techniek of de nabehandeling van uw operatie.

Wat kunt u verwachten?
Op de dag van de behandeling wordt u door de assistente ontvangen en u neemt plaats in de wachtkamer. Als u aan de beurt bent, wordt u door een assistente naar een behandelkamer gebracht. In de kleedruimte kunt u uw jas en eventueel andere kleding uittrekken. Daarna wordt aan u gevraagd plaats te nemen op een behandeltafel. Er wordt een felle lamp geplaatst boven het lichaamsdeel waar de ingreep plaatsvindt. De orthopeed zal de plaats waar geopereerd gaat worden goed schoonmaken. Dan volgt de verdoving. Deze prikken zijn te vergelijken met een verdoving zoals de tandarts en kunnen even pijnlijk zijn. De verdoving heeft ongeveer drie kwartier nodig om in te werken. U mag daarom na de verdoving weer in de wachtkamer plaatsnemen. Als de verdoving goed is ingewerkt, wordt u weer teruggebracht naar de behandelkamer voor de ingreep. U voelt geen pijn meer, maar u merkt wel dat de orthopeed u aan het behandelen is.

Na de ingreep hoort u wat u thuis wel en niet mag doen. Als de wond gaat bloeden, kunt u het beste met een schone doek 10 minuten op de wond drukken. Indien de bloeding aanhoudt moet u contact opnemen met het ziekenhuis. De assistente maakt een afspraak voor u voor de controle.

Een half uur tot een uur na de ingreep kan de verdoving uitgewerkt zijn. De verdoving kan ook tot de volgende dag werkzaam zijn. Het is mogelijk dat uw last krijgt van napijn, u kunt dan een pijnstiller innemen. Het beste kunt u paracetamol nemen.

Risico's
In de literatuur zijn geen gevaarlijke complicaties beschreven van deze techniek, het is een veilige manier van verdoven. Indien u bekend bent met ziekte van de vaten, of een allergie heeft voor verdovende middelen of adrenaline, kan de verdoving niet gebruikt worden. Het is dus belangrijk om uw arts hiervan op de hoogte te stellen mocht u hiermee bekend zijn.

Vragen?
Op de dag van de ingreep kunt u uw vragen stellen aan de orthopedisch chirurg of aan een verpleegkundige. Voor vragen na de operatie verwijzen wij u naar de informatie die u krijgt op de dag van de operatie.

Vragenlijst
Omdat de WALANT techniek nieuw is op onze afdeling willen wij u vriendelijke vragen onze vragenlijst in te vullen na de ingreep. Hierin informeren wij naar uw ervaringen en uw suggesties. Deze zullen door uw behandelaar en de verpleegkundig specialist anoniem verwerkt worden om te beschrijven hoe de WALANT techniek patiënten bevalt in ons ziekenhuis. Wij willen u vragen een toestemmingsformulier te tekenen dat u akkoord bent met het gebruik van gegevens ten aanzien van de operatie en uw vragenlijsten voor deze analyse.

Label