Door meer kennis uit onderzoek te halen, willen we de zorg voor patiënten nog beter maken. De afgelopen jaren zijn steeds meer verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten betrokken geraakt bij wetenschappelijk onderzoek. Door hun kwaliteiten op de juiste plekken in te zetten, ervaren zij meer uitdaging en verbreding in hun takenpakket.
Eigen Wetenschapsfonds
De wetenschappelijke output is de laatste jaren flink gegroeid. Jaarlijks krijgen onderzoekers de kans om hun onderzoek een mooi podium te geven tijdens de Wetenschapsmiddag. Om nog meer en beter onderzoek uit te kunnen voeren, heeft Amphia samen met het Medisch Specialistisch Bedrijf- Amphia een speciaal fonds opgericht; het Wetenschapsfonds. In het Wetenschapsfonds staan de vijf strategische thema’s centraal:
- De professional
- Patiëntenzorg
- Samenwerking
- Wetenschap en techniek
- Duurzame bedrijfsvoering
Ondersteuning voor werknemers
Naast onderzoek dat betaald wordt door andere organisaties, kunnen alle werknemers van Amphia bij het Wetenschapsfonds geld aanvragen voor hun onderzoeksprojecten. Dit geld kan in aanmerking komen voor verschillende zaken, zoals proefschriften, congreskosten, onderwijsactiviteiten, aanvragen bij de Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC) en publicatiekosten. De aanvragen worden doorlopend beoordeeld door het Wetenschapsbureau. Het doel van het Wetenschapsfonds is om kennis te vergroten en daarmee de kwaliteit van zorg te verbeteren.
We lichten hieronder vier onderzoeken uit van professionals in Amphia die onlangs goedgekeurd zijn door de Commissie Wetenschapsfonds.
De onderzoeken die onlangs van start zijn gaan:
-
Hoofdonderzoeker: A. Beumer
Ieder jaar komen er ongeveer 10.000 mensen in Nederland naar de Spoedeisende Hulp met een overstrekte vinger. De standaardbehandeling is het direct vastzetten van de vinger. In de HINT-studie wordt onderzocht of het vroeg bewegen bij overstrekte vingers beter kan werken in de genezing dan de standaardbehandeling van het direct vastzetten? -
Hoofdonderzoeker: J. Hoogstad
Sinds april 2023 kunnen patiënten met eierstok- en baarmoederkanker meedoen aan een fitheidsprogramma voordat ze geopereerd worden. Het helpt patiënten fitter te worden voor hun operatie. Uit het onderzoek zal blijken of dit programma daadwerkelijk helpt en hoe patiënten dit ervaren. -
Hoofdonderzoeker: T. Backhuijs
Een inspanningstest (CPET) helpt risico’s in te schatten voor een operatie. In dit onderzoek wordt gekeken naar of een inspanningstest echt nodig is voor patiënten die zich voorbereiden op een operatie, of dat ademhalingsoefeningen voldoende zijn. -
Hoofdonderzoeker: R.A. Abdoellakhan
Patiënten die langdurig antibiotica nodig hebben, kunnen vaak thuisbehandeling worden, behalve als ze de antibiotica vancomycine nodig hebben. Dan moeten ze in het ziekenhuis blijven om de juiste dosis te vinden. In een gunstig geval duurt het vinden van deze juiste dosis 5 dagen, maar vaak nog langer. Dit onderzoek kijkt naar of er speciale software kan helpen om sneller de juiste dosis vancomycine te vinden en op die manier ook minder bijwerkingen hebben.