Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Gynaecoloog Leonie aan het woord over leefstijl en kinderwens
Aanmaakdatum:

Gynaecoloog Leonie aan het woord over leefstijl en kinderwens

Een op de zes mensen heeft problemen met de vruchtbaarheid en dit percentage groeit, meldt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Dat je alcohol, tabak en drugs beter kunt laten staan, weten de meeste mensen wel. Maar inmiddels is overgewicht de grootste reden waarom het vaak niet lukt om zwanger te worden, zegt Leonie van Houten, gynaecoloog, tegen BN DeStem. “We zien het steeds vaker. Door overgewicht duurt het langer om zwanger te worden en je hebt een hogere kans op miskramen.”

Met een gezonde leefstijl verhoog je de kans om zwanger te worden aanzienlijk, maar Leonie merkt dat niet al haar patiënten goed weten wat dat precies inhoudt. “Ik adviseerde een patiënt om gezonder te eten. Ze kocht een slagroomtaart, want daar zaten stukjes ananas en aardbei op. Ze dacht echt dat ze goed en gezond bezig was.”

Een té gezonde leefstijl
Ook mensen die op het eerste gezicht supergezond leven, doen er volgens haar goed aan om hun levensstijl toch even onder de loep te nemen, stelt ze. “Overmatig sporten kan voor vrouwen cyclusproblemen met zich meebrengen.” Mannen die anabolen gebruiken om grotere spieren te kweken, raadt ze aan om daar direct mee te stoppen. “Dat is niet goed voor het zaad, kan ik met zekerheid zeggen.” Als die mannen in de sportschool zijn, kunnen ze de sauna beter overslaan, en thuis niet in een heet bad te stappen, tipt ze ook. “Bij mannen hangen de ballen niet voor niets buiten het lichaam. Als een man urenlang in de auto op stoelverwarming zit, heeft dat wel degelijk effect op de beweeglijkheid van het zaad.”

Kinderwens uitstellen
Wat ook niet helpt, is dat de kinderwens vaker wordt uitgesteld. Eerst carrière maken, eerst de ideale partner vinden, voor je het weet is je voorraad eitjes zo klein dat het soms zelfs niet meer lukt om via een IVF-traject zwanger worden, vertelt ze. Dat geldt natuurlijk ook voor vrouwen die vervroegd in de overgang zitten.

Aandacht voor emotie
Leonie vertelt dat er in Amphia steeds meer aandacht is voor de emotionele gevolgen van een niet vervulde kinderwens. Koppels kunnen via het ziekenhuis hulp krijgen van een maatschappelijk werker, psycholoog of coach. “Elke menstruatie is een verlies: wéér niet gelukt. Het is een rouwproces en daar ga je psychisch minder goed van in je vel zitten.”

Dat geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de partner, stelt ze. “Het is de vrouw die hormonen moet spuiten, een punctie krijgt en pijn heeft. De partner zit ernaast en mag met een beetje geluk haar hand vasthouden. Het is voor beiden een lastig traject.”

Meer aandacht voor leefstijl en kinderwens
Hoe meer kennis over dit onderwerp, hoe beter, stelt ze. “Het is enorm pijnlijk voor een stel om pas na een jaar ‘proberen’ bij mij op consult te horen dat ze zelf hun levensstijl hadden kunnen aanpassen.” Ze vindt dat huisartsen hierin een belangrijke rol kunnen spelen. “Daarom proberen wij huisartsen meer te betrekken, ze kunnen casussen naar het ziekenhuis sturen voor advies.”

Ga erover in gesprek
Koppels doen er ook goed aan om eens met hun eigen ouders te praten over hoe het bij hen ging. Vruchtbaarheidsproblemen zijn namelijk deels erfelijk bepaald. Met voorlichting kun je volgens haar niet vroeg genoeg beginnen. Op school bijvoorbeeld. “Je hoeft niet een heel gynaecologisch consult in de seksuele voorlichting te verwerken, maar ik vind wel dat er bepaalde zaken horen in te staan, zoals de invloed van leefstijl.”, aldus Leonie.

In een interview met BN DeStem pleit gynaecoloog Leonie van Houten voor meer aandacht voor de oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen.

Gynaecoloog Leonie van Houten © Pix4Profs
Gynaecoloog Leonie van Houten © Pix4Profs

Meer nieuws lezen?

Ga naar nieuws

Label